Ga direct naar de content

Nieuws

Vanuit onderzoeksperspectief
 • Introductiefilm A.L.I.B.I. online

  Nieuws

  Afgelopen week zijn de eerste beelden van de serious game A.L.I.B.I. gepubliceerd; een serious game voor jeugdigen die sociaal en communicatief minder sterk zijn.

 • Koplopers in kopzorgen

  Nieuws

  “Psychische kwetsbaarheid bespreekbaar maken, luidt de kop van het project Koplopers. Maar wat is dat nou eigenlijk? En vooral: hoe doe je dat?”

 • Hogescholen van Rotterdam en Amsterdam starten onderzoek naar cultuurverandering in het mkb

  Nieuws

  Hogeschool Rotterdam en de Hogeschool van Amsterdam hebben per 1 april subsidie gekregen voor het project ‘Het mkb met soft controls in control’. Met een groot aantal partners en in samenwerking met mkb-ondernemingen wordt een soft control instrument ontwikkeld, dat mkb-ondernemingen helpt om een cultuur in de organisatie te creëren die tot gewenst gedrag leidt.

 • Terugblik op deelname Focusdag 2017

  Nieuws

  Op dinsdag 21 maart 2017 organiseerde de gemeente Rotterdam de jaarlijkse Focusdag 2017. Op deze inspiratiedag, voor de hele bredere regio, stond de doorontwikkeling van zorg, welzijn en jeugdhulp centraal. Traditiegetrouw was ook de Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid van de partij door middel van het verzorgen van een workshop.

 • Een goed begin is het halve werk; Verloskunde in de kern van preventie

  Nieuws

  Op 30 maart presenteert Hanneke Torij tijdens haar openbare les de manier waarop haar lectoraat bijdraagt aan het verbeteren van de kwaliteit van de geboortezorg in Nederland.

 • Psychische kwetsbaarheid bespreekbaar maken

  Nieuws

  Een jongerenteam van ervaringsdeskundigen maakt psychische kwetsbaarheid bespreekbaar in project Koplopers. Zij zoeken oplossingen voor de uitval van jongeren met psychische problemen in onderwijs, stage en werk. Hogeschool Rotterdam is partner in dit project.

 • Van wie is de politieke ruimte?

  Nieuws

  In het tweede Diversiteitscafé op 7 maart, vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen, gingen zo'n 45 studenten, docenten en medewerkers in gesprek over politiek. Studenten die het keuzevak diversiteit doen, waren met de hele klas aanwezig.

 • Prijs voor student Verpleegkunde voor essay psychiatrie

  Nieuws

  Corine Biesheuvel, student Verpleegkunde en werkzaam bij de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Bavo Europoort, heeft maandag 20 maart de Kitty Verbeekprijs gewonnen voor haar essay 'Ik ben niet gek hoor!'

 • Nederlandse politiek en de "Alt-Right"

  Nieuws

  In zijn huidige editie schrijft NRC Handelsblad over de "Alt-Right" campagne voor politicus Thierry Baudet in het Internet. De "Alt-Right" is een oorspronkelijk Amerikaanse rechtspopulistische en -extremistische subcultuur die sterk gebruikt maakt van "memes", anoniem gemaakte plaatjes die met grotesk-humoristische teksten voorzien en massaal op het Internet verspreid worden. In december 2016 gaaf Florian Cramer, Creating 010-lector 21st Century Visual Culture, een uitgebreide en veelgeciteerde publieke lezing over de Alt-Right en haar beeldcultuur. NRC betrok hem als deskundige over de functie van memes in huidige rechtspopulistische campagnes.

 • Congres: Internet of Things 10 & 11 april

  Nieuws

  Op 10 en 11 april vindt de zesde editie van International Internet of Things Rotterdam plaats. Het centrale thema van dit tweedaagse congres is 'Wishful world, wishful thinking?'. Het programma is gericht op docenten, studenten, ondernemers, beleidsmakers, experts en onderzoekers van binnen en buiten Hogeschool Rotterdam. Naast een tien uur durende Hackathon laten vooraanstaande experts en onderzoekers hun licht schijnen over aspecten van het 'internet of things'.

 • WDkA & Creating 010 @ TENT Event 18th February

  Nieuws

  One of the most surprising aspects of the day was the amount of young people from diverse heritages, living in The Netherlands, who attended this event. We were very happy to be overwhelmed by the amount of participants, we hosted between sixty and seventy guests over the two sessions.

 • Creating 010 en WdKA succesvol in Smart Culture programma

  Nieuws

  In het onderzoeksprogramma Smart Culture – Kunst en Cultuur worden drie onderzoeksprojecten toegekend aan Kenniscentrum Creating 010 en Willem de Kooning Academie van Hogeschool Rotterdam. Daarmee zijn alle aanvragen van de hogeschool gehonoreerd. Het programma is een initiatief van het NWO en het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA. De onderzoeksaanvragen van de hogeschool zijn samen met externe partners voorbereid en ingediend. Twee van de drie toegekende projecten zijn onderdeel van RASL (Rotterdam Rotterdam Arts and Science Lab) een samenwerkingsverband van Willem de Kooning Academie, Codarts Hogeschool voor de Kunsten en Erasmus Universiteit. In het totaal werden door NWO en SIA zeven projecten gehonoreerd.

 • Open voor Talent

  Nieuws

  Hoe kijken studenten naar talentonderwijs? Twee studenten van de minor+ Meedoen op Zuid waren aanwezig bij het Talentonderwijsseminar van OCW waar zij hun ervaringen over de module deelden.

 • Nieuwe innovatieve producten op de markt dankzij studenten Zorgtechnologie

  Nieuws

  Dat onze studenten van de minor Zorgtechnologie goed op weg zijn om daadwerkelijk iets te betekenen voor de gezondheidszorg, is niet onopgemerkt gebleven. Op de website Nursing is een interview verschenen met onderzoeker Onno Helder over innovaties die komend jaar op de markt verschijnen.

 • Het toekomstbehendig maken van de social professional. Hoe doen we dat?

  Nieuws

  Lector Toby Witte gaf onlangs een interview bij Omroep Vlaardingen waarin hij vertelt over de ontwikkelingen in het sociaal domein, de Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid en de opgave waar onderwijs, onderzoek en praktijk voor staan.

 • Kenniscentrum Business Innovation maakt nieuwe start

  Nieuws

  Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap gaat voortaan verder als Kenniscentrum Business Innovation. Op woensdag 8 februari lanceerde het kenniscentrum tijdens een seminar de nieuwe naam en nieuwe onderzoekslijnen.

 • Resultaten onderzoeksproject Fundament

  Nieuws

  Gemeente Rotterdam financiert sinds 2014 drie initiatieven die kwetsbare, werkloze jongeren vanaf 18 jaar ondersteunen bij het vinden van werk of het teruggaan naar school. Op verzoek van de gemeente deed Kenniscentrum Talentontwikkeling onderzoek naar deze pilots.

 • Vier retailprijzen voor studenten Hogeschool Rotterdam

  Nieuws

  Als onderdeel van het onderzoeks- en onderwijsprogramma Retailinnovatie in Rotterdam van Hogeschool Rotterdam presenteerden studenten van verschillende opleidingen onder de titel Reinventing Retail hun beste concepten en prototypes om de Rotterdamse binnenstad te innoveren. Rotterdamse retailers mochten beslissen welke ideeën worden doorontwikkeld. Kenniscentrum Creating 010 en Urban Department Store stelden twee prijzen beschikbaar.

 • Vernieuwde website ondersteunt jongeren met chronische aandoeningen en professionals

  Nieuws

  De inhoud en vormgeving van de website opeigenbenen.nu van het onderzoeksprogramma Op Eigen Benen zijn helemaal vernieuwd. De website is de afgelopen jaren zeer goed bezocht maar na tien jaar was de website toe aan een update. Zo is er nu vooral aandacht voor transitie in de zorg en past de frisse uitstraling meer bij deze tijd.

 • Award voor paper van Peter Ester over vrouwelijke ondernemers

  Nieuws

  Van 18 tot en met 21 januari vond in Lüneburg, Duitsland, de Leuphana Conference on Entrepreneurship plaats. Lector Peter Ester presenteerde hier zijn paper dat hij schreef met Associate Professor Entrepreneurship dr. Amelia Roman van Hogeschool van Amsterdam. De paper over vrouwelijke ondernemers in Europa werd zeer goed ontvangen en viel zelfs in de prijzen. Zij ontvingen hiervoor de ‘Best Entrepreneurship Paper Award’.

 • Expositie Medical Delta: "Werken met Living Labs stimuleert zorginnovaties"

  Nieuws

  Maandag 16 januari is op de locatie Rochussenstraat van Hogeschool Rotterdam een expositie geopend over samenwerkingen van Medical Delta met zorgpartners en onderwijsinstellingen. Roel Kamerling (directeur Medical Delta) en Hans van der Moolen (directeur Instituut voor Gezondheidszorg) openden de expositie gezamenlijk.

 • Hogeschool Rotterdam benoemt Fleur Prinsen tot lector Digitale didactiek

  Nieuws

  Kenniscentrum Talentontwikkeling van Hogeschool Rotterdam benoemt dr. Fleur Prinsen tot lector Digitale didactiek. Prinsen sluit met haar onderzoek aan bij de strategische agenda (‘Onze Agenda’) van Hogeschool Rotterdam, waarin het opleiden voor de wereld van morgen centraal staat.

 • Hogeschool Rotterdam benoemt Arjen van Klink tot lector Next Strategy

  Nieuws

  Nieuwe instrumenten en werkwijzen voor strategieontwikkeling en -uitvoering die goed aansluiten bij de omgevingsdynamiek en de kenmerken van het mkb.

 • Film over kinderen met meervoudige beperking in première

  Nieuws

  Op 15 januari ging de film ‘Dit is ons leven’ van BOSK in première. De film gaat over het leven van drie gezinnen met een ernstig meervoudig beperkt kind. Mieke Cardol, lector Disability Studies, was betrokken bij de ontwikkeling van de film.

 • Reinventing Retail - 26 januari 2017

  Nieuws

  Klanten werven met influencer marketing, wegwijs maken met een ShoppingGuide op smartphone, kleding verhalen laten vertellen en stof laten voelen én ‘horen’. Zomaar een greep uit de vele innovatieve projecten die jonge trendgevoelige studenten van Hogeschool Rotterdam het afgelopen jaar ontwikkelden. Van praktische ingrepen, bedacht door studenten Small Business & Retail Management tot spannende speculaties over mogelijke toekomsten van studenten van ontwerpopleidingen, het wordt allemaal gepresenteerd tijdens Reinventing Retail op donderdag 26 januari.

 • Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid blogt

  Nieuws

  Al bloggend proberen de deelnemers van de werkgroepen van de Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid hun eigen leerproces onder woorden te brengen en te delen met geïnteresseerden in de transformatie in het sociale domein.

 • Creatieve ondernemers dragen nauwelijks bij aan ontwikkeling achterstandswijk

  Nieuws

  Hippe, creatieve ondernemers aantrekken om achterstandswijken een boost te geven. Dat is het idee, maar werkt het ook? Jeannette Nijkamp, sociologe en hoofddocent bij Hogeschool Rotterdam, concludeert in haar proefschrift dat creatieve ondernemers nauwelijks bijdragen aan de economische ontwikkeling van een achterstandswijk. Ze verdedigt haar proefschrift op vrijdag 16 december 2016 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 • Gezond op weg met de nudging app voor diabetes

  Nieuws

  De minor Zorgtechnologie organiseerde in november een minisymposium waar studenten van onder andere Ergotherapie, Industrieel Ontwerpen en Gezondheidszorg Technologie hun onderzoeksresultaten deelden met de buitenwereld. In opdracht van lector gedragseconomie Arie de Wild voerden twee tweetallen studenten onderzoek uit naar toepassingen van nudging in de gezondheidszorg en presenteerden op het minisymposium hun concept.

 • Subsidie voor vervolgtrajecten BOSS

  Nieuws

  Beide projecten Beter Opleiden in Samenhang en Synergie (BOSS) hebben subsidie gekregen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om vervolg te geven aan wat zij de afgelopen jaren hebben opgebouwd.

 • Innovatiesubsidie voor ontwikkeling online platform bij behandeling afasie

  Nieuws

  Logoclicks heeft een innovatiesubsidie gekregen van Kansen voor West voor de ontwikkeling van een online platform voor de behandeling van personen met afasie in Nederland en Vlaanderen. In januari start vanuit Kenniscentrum Zorginnovatie een deelonderzoek van dit project.

 • Aandacht voor voeding ouderen moet primaire zorgtaak worden

  Nieuws

  Om ondervoeding bij ouderen te voorkomen, moet aandacht voor voeding een primaire zorgtaak worden waarbij zorgprofessionals samenwerken aan een effectieve screening volgens de geldende richtlijnen. Dat stelt Canan Ziylan in haar proefschrift dat zij op 9 december verdedigt aan Wageningen University & Research.

 • Internationaal bezoek voor studenten minor Zorgtechnologie

  Nieuws

  Acht groepen studenten van de minor Zorgtechnologie konden deze maand in gesprek met een belangrijk leider op het gebied van zorginnovaties. Anna Young, oprichtster van MakerNurse, werd uitgenodigd om aan één van deze groepen een werkbezoek te brengen. Dit leidde tot een zeer waardevolle middag en een opmars naar nauwere samenwerking tussen Anna Young en het onderwijs.

 • Project Kenniscentrum Zorginnovatie ‘best practice’ in rapport Zorginstituut Nederland

  Nieuws

  'Nieuw in 010' is volgens het Zorginstituut, een adviesorgaan voor het Ministerie van Volksgezondheid, een goed praktijkvoorbeeld van een project waarbij de praktijk het uitgangspunt is voor het onderwijs. Tijdens dit project ondersteunen studenten van verschillende opleidingen zwangeren in Rotterdam Zuid.

 • Terug op de rails: kenniscentrum geeft workshop over reclassering

  Nieuws

  Op donderdag 24 november geeft onderzoeker Szabinka Dudevszky samen met Rotterdamse praktijkdeskundigen een workshop over reclassering van (ex)delinquente jongeren in de wijk op het Congres Vakmanschap van de Reclasseringswerker in Utrecht.

 • Kennismaken met innovaties uit verschillende sectoren

  Nieuws

  Op 17 november vond het evenement Netsourcing Cross-Over plaats, een inspiratiesessie ter kennismaking met innovaties uit zorg, welzijn en veiligheidsregio's. Linda Wauben, lector Technische Innovatie in de Zorg, was erbij.

 • Statiegeld op flessen gemaakt van bacteriënpoep. Een nieuw business model?

  Nieuws

  Kenniscentrum Creating010 en Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap organiseerden op 17 november een workshop ‘Business Modelling’ in het WTC in hartje Rotterdam. Deelnemers waren ruim 80 studenten van de minor Business Model Innovation, de Community Creative van Instituut voor Commercieel Management, de minor Innovation for a billion people en de opleiding Illustratie van Willem de Kooning Academie.

 • Gereedschap Omgaan met ouders en taal gelanceerd

  Nieuws

  Om de taalomgeving te verrijken, is samenwerking met ouders van belang. In dit geval met ouders die weinig taal tot hun beschikking hebben en mede daardoor soms weinig vertrouwen hebben in hun eigen kunnen. Ouders voor wie de drempel naar school en andere organisaties erg hoog kan zijn. Werk jij met kinderen of jongeren en hun ouders? Het lectoraat Ouders in Rotterdam Zuid van Hogeschool Rotterdam heeft hiervoor een gereedschap gepubliceerd.

 • Studenten minor Zorgtechnologie doen internationale ervaring op bij 3M Düsseldorf

  Nieuws

  Op 9 en 10 november zijn vier studenten en twee docenten van Hogeschool Rotterdam uitgenodigd door 3M in Düsseldorf, om te werken aan het ontwikkelen van een nieuwe infuusspalk voor zeer vroeg geboren kinderen die verpleegd worden op een neonatale intensive care.

 • Geslaagde eerste editie International Week of Risk Management Gaming

  Nieuws

  Van 7 tot en met 11 november stonden er voor 13 Hogeschool Rotterdam studenten geen normale lessen op het programma. Zij namen samen met 24 studenten uit Letland en Litouwen deel aan de International Week of Risk Management Gaming (IWOR), die door Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap werd georganiseerd op Hogeschool Rotterdam locatie Museumpark in Rotterdam.

 • Workshop “Value Sensitive Design: Charting the Next Decade”

  Nieuws

  A one week workshop on Value Sensitive Design in the Lorentz Center in Leiden was organized by Creating 010 researcher Maaike Harbers, in collaboration with Batya Friedman and David Hendry from the University of Washington and Jeroen van den Hoven en Catholijn Jonker from the TU Delft. Anne Nigten en Peter van Waart participated in the workshop.

 • Club van 100 neemt barrières weg bij chronisch zieke jongeren

  Nieuws

  Op 14 november vindt het jaarlijks symposium van de Club van 100 van Fonds NutsOhra plaats. Lector AnneLoes van Staa en onderzoeker Jane Sattoe leiden een sessie op deze dag, waar honderd sleutelpersonen op de gebieden kracht, zorg, sport, school en werk samen met jongeren in gesprek gaan om deze problematiek op de politieke en maatschappelijke agenda te zetten.

 • Hogeschool Rotterdam benoemt Hans van den Broek tot lector Maritime Human Factors

  Nieuws

  Kenniscentrum Duurzame HavenStad van Hogeschool Rotterdam benoemt dr. Hans van den Broek tot lector Maritime Human Factors. De focus van Van den Broek's onderzoek zal liggen op de menselijke component in de veranderende techniek in de maritieme sector.

 • Boekoverhandiging ‘Silicon Valley: Planet Startup’ aan minister-president Mark Rutte

  Nieuws

  Donderdag 3 november brachten lector Peter Ester, coauteur Arne Maas en programmadirecteur Arjen van Klink een bezoek aan het Torentje in Den Haag. Zij overhandigden de premier een exemplaar van het boek ‘Silicon Valley: Planet Startup’.

 • Magazine laat leraren in opleiding kennismaken met het mbo

  Nieuws

  Voor het project Beter Opleiden in Samenhang en Synergie Beroeps- en VolwassenenEducatie (BOSS BVE) is een digitaal magazine ontwikkeld: Aan de slag in het mbo. Het magazine geeft een voorproefje van werken als docent in het mbo met interviews, foto’s, filmpjes en achtergrondinformatie.

 • Symposium Crafting Privacy

  Nieuws

  Crafting Privacy Together The symposium Crafting Privacy aims to co-create a mutual understanding on the phenomenon privacy from different perspectives within a context. PrivacyLab 010 is developing a methodology named Crafting Privacy to analyze real life cases. The findings of two interesting cases will be presented by Anne Nigten. During the symposium participants will join the conversation on privacy in workshops, markets and a 'Privacy Café'. Join us on November 11th 2016 at Wijnhaven 61 Rotterdam.

 • Toolkit Arbeid en Zwangerschap gepubliceerd

  Nieuws

  In het kader van het project Arbeid en gezond zwanger: maak er werk van! is een kennismodule ontwikkeld die zicht richt op een systematische bespreking van arbeidsgerelateerde risicofactoren voor vrouwen met een zwangerschapswens en zwangere vrouwen. De kennismodule is nu te downloaden.

 • Hogeschool Rotterdam benoemt Tina Rahimy tot lector Sociaal werk in de superdiverse stad

  Nieuws

  Kenniscentrum Talentontwikkeling van Hogeschool Rotterdam stelt Tina Rahimy aan als lector Sociaal werk in de superdiverse stad. Rahimy gaat onderzoek doen naar meer genuanceerde taal en praktijken van insluiting.

 • Mariëtte Lusse spreker op netwerkbijeenkomst FBNR

  Nieuws

  Het Fonds Bijzondere Noden Rotterdam organiseert op 7 november een netwerkbijeenkomst voor hulp- en dienstverlenende organisaties, fondsen, overheidsdiensten en instellingen. Lector Ouders in Rotterdam Zuid Mariëtte Lusse is spreker.

 • Lector Peter Ester zit boardmeeting RESCUE project voor

  Nieuws

  Op maandag 17 en dinsdag 18 oktober zat lector Peter Ester de boardmeeting voor van het RESCUE project in Brussel. Peter was hiervoor gevraagd door de Europese Commissie.

 • Blauwdruk ontwikkeld voor het verbeteren van zorg rondom kwetsbare zwangeren

  Nieuws

  Het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland heeft een blauwdruk ‘Psychosociale zorg en Samenwerking met Veilig Thuis’ ontwikkeld voor het structureren van zorg rondom kwetsbare zwangeren.

 • Onderwijs voor de ‘next economy’

  Nieuws

  Woensdag 5 oktober organiseerden TEDxRotterdam, Clean Tech Delta en BlueCity het evenement ‘Clean Tech Meets the Next Economy’. Vernieuwers op dit gebied deelden hun expertise en visie over schone technologie. Associate lector Ron Ainsbury was een van hen en sprak over hoe het onderwijs in zou moeten spelen op deze nieuwe ontwikkeling.

 • ‘De verandering van de Rotterdamse haven moet sneller’

  Nieuws

  ‘De haven van Rotterdam moet innoveren om te kunnen overleven’ zegt Arjen van Klink, directeur Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap van Hogeschool Rotterdam. Samen met Bas Janssen van Deltalinqs was hij op 5 oktober te gast bij BNR Nieuwsradio. Beiden gaven hun visie op de haven van Rotterdam en diens functie in de Nederlandse economie.

 • Visuele content scoort, maar we passen het verkeerd toe [nieuw onderzoek]

  Nieuws

  Bureaus zetten met regelmaat social media in als een van de mogelijke kanalen in een campagne. We worden bedolven onder metrics als likes, views en retweets, maar hoe kan de effectiviteit van socialmedia-campagnes worden beoordeeld en verbeterd? In het onderzoeksproject ‘The Network is the Message’ van Hogeschool Utrecht en de Hogeschool Rotterdam buigen we ons samen met een tiental bureaus over deze vraag. De eerste fase is afgerond. Wat levert dat op? In dit artikel deel ik de tweede insight: The Future is Visual.

 • Guy Bauwen innovatie-expert op KvK 'Dag van de Innovatie'

  Nieuws

  Dit jaar was het voor de tweede keer dat de Kamer van Koophandel op 29 september de Dag van de Innovatie organiseerde. Lector Guy Bauwen was gevraagd als expert deel te nemen aan het programmaonderdeel The Exptert Den in Rijswijk en reikte aan het einde van de dag de prijs uit aan de winnaars van de Studentenchallenge.

 • Hogeschool Rotterdam presenteert zijn onderzoeken

  Nieuws

  In een gevarieerd programma presenteerde Hogeschool Rotterdam op donderdag 22 september zijn opbrengsten van recent onderzoek. De dag had als thema ‘zaaien en oogsten' en was georganiseerd door Kenniscentrum Zorginnovatie. Ook Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap was aanwezig en presenteerde zijn onderzoeken.

 • Kenniscentrum Creating 010 doet mee aan de Dutch Design Week

  Nieuws

  Kenniscentrum Creating 010 doet mee aan de Dutch Design Week met pitches van Retailinnovatie in Rotterdam tijdens CLICKNL DESIGN DRIVE, Design Rearch & Innovation Festival en als partner van de expositie Work in Progress. Work in Progress is een eerste, gezamenlijke presentatie met het Network Applied Design Research (NADR) van ontwerpend onderzoek van hogescholen. Ook levert Creating 010 een bijdrage aan een van de ochtendsessies die het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie organiseert onder de noemer Stimuleringsfonds@DDW.

 • Frisse start Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid

  Nieuws

  Donderdag 22 september kwamen ruim 100 deelnemers bijeen voor de energieke startconferentie van de Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid. Deze nieuwe werkplaats heeft als doel de kwaliteit van leven te bevorderen voor inwoners in de regio. Zorg- en welzijnsinstellingen, gemeenten, onderwijs en inwonervertegenwoordigingen bundelen samen hun krachten in deze leerwerkgemeenschap. Op deze manier kunnen professionals van én met elkaar leren.

 • Social media & bureaus: de hype voorbij? [onderzoek]

  Nieuws

  Tien jaar geleden verscheen het eerste Twitter-bericht. We zijn inmiddels vele social media rijker. Menig bureau zet met regelmaat social media in als een van de mogelijke kanalen in een campagne. We worden bedolven onder metrics als likes, views en retweets, maar hoe kan de effectiviteit van socialmediacampagnes worden beoordeeld en verbeterd?

 • Hoe (on)gelukkig is de HR-student?

  Nieuws

  Nieuwsmedium Profielen doet in samenwerking met Kenniscentrum Talentontwikkeling onderzoek naar het (on)geluk van studenten van Hogeschool Rotterdam. De resultaten van de eerste analyses zijn inmiddels gepubliceerd.

 • PrivacyLab010 Save the date!

  Nieuws

  PrivacyLab 010 organiseert op vrijdag 11 november 2016 het Symposium ‘Crafting Privacy’ in Rotterdam. De locatie wordt later nog bekendgemaakt. Er is een interessant dagprogramma met sprekers, workshops, een studentenmarkt, bedrijvenmarkt en PrivacyCafé.

 • Vliegende start nieuwe Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid

  Nieuws

  Zeven gemeenten, diverse welzijns- en zorginstellingen en twee hogescholen bundelen samen kennis voor professionals en beleidsmakers in de nieuwe Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid.

 • Nieuw inzicht in rol verpleegkundig specialisten

  Nieuws

  Helderheid over datgene waarvoor verpleegkundig specialisten professioneel verantwoordelijk zijn, is een voorwaarde voor hun erkenning als beroepsgroep. Dat stelt verpleegkundige en onderzoeker Ada ter Maten-Speksnijder in haar proefschrift.

 • Overtref Jezelf Beurs voor Bas Klein

  Nieuws

  Hogeschool Rotterdam reikte bij de opening van het nieuwe collegejaar de ‘Overtref Jezelf Beurs’ uit aan student Bas Klein.

 • Geen privacy zonder transparantie. Geen volwaardige democratie zonder autonomie.

  Nieuws

  Tijdens de werkconferentie op 9 september in de raadszaal van Westland zal de hack op de Gemeente Ede en de afwikkeling daarvan nader tegen het licht worden gehouden. Is het verstandig om geheimzinnig met het incident om te gaan of is er juist veel ruimte om opener te zijn. En als dat zo is wat heeft de samenleving en vooral de gemeenteraad daaraan?

 • Hogeschool Rotterdam benoemt Ron van Duin tot lector Haven- en Stadslogistiek

  Nieuws

  Van Duin gaat zich richten op de wijze waarop, met de inzet van nieuwe technologie en systemen, de mobiliteit en bereikbaarheid in Rotterdam duurzaam kan worden verbeterd, terwijl de havenstad zich tegelijkertijd kan blijven ontwikkelen.

 • Strategische Onderzoeksagenda: hogescholen presenteren gezamenlijke visie

  Nieuws

  Op donderdag 25 augustus presenteerde de Vereniging Hogescholen de Strategische Onderzoeksagenda voor het hbo genaamd 'Onderzoek met Impact' aan Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

 • Studiesucces: het verhaal achter de cijfers

  Nieuws

  Woensdag 24 augustus presenteerde Hogeschool Rotterdam aan genodigden uit het onderwijsveld en de (Rotterdamse) politiek de eerste uitkomsten van onderzoeken die gedaan zijn naar studiesucces en -uitval, vooral onder studenten met een mbo-achtergrond.

 • Hogeschool Rotterdam helpt winkeliers in de binnenstad innoveren

  Nieuws

  Door een financiële injectie van bijna drie ton kunnen onderzoekers, docenten en studenten van Hogeschool Rotterdam winkeliers in de Rotterdamse binnenstad helpen bij hun broodnodige innovatie. Met het project ‘Retailinnovatie in Rotterdam’ willen zij innovatievermogen, concurrentiekracht en toekomstbestendigheid van deze midden- en kleinbedrijven versterken.

 • Onderzoekers geven workshops op internationale conferentie ouderbetrokkenheid

  Nieuws

  De Universiteit van Oxford en de gemeente Rotterdam organiseren op 12 oktober de conferentie 'Better Together; family, school and community; partnership in urban context'. Er zijn verschillende workshops, onder andere gegeven door onderzoekers van Kenniscentrum Talentontwikkeling. Leraren basis- en voortgezet onderwijs, beleidsmakers en wetenschappers zijn welkom op deze dag.

 • Financieren van maatschappelijke ondernemingen

  Nieuws

  Tijdens de bijeenkomst werden de bezoekers meegenomen in de wereld van sociaal ondernemerschap. Arjen van Klink van Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap ging tijdens zijn presentatie in op de financieringsmogelijkheden van maatschappelijke ondernemingen.

 • "Er is sprake van relatieve onbevoegdheid en onbekwaamheid op het gebied van kwetsbare ouderen"

  Nieuws

  In de reactie van ActiZ, maar ook in het rapport van IGZ zelf, ontbreekt een essentieel besef. Uit het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) van ZonMw weten we dat de opleidingen van artsen (basis en medisch specialisten), hbo-verpleegkundigen en verzorgenden ernstig tekort schieten op het gebied van kwetsbare ouderen, een groep waartoe ouderen in het verpleeghuis zeker behoren.

 • Studenten winnen smartwatch bij HRM Case Battle

  Nieuws

  Op 27, 28 en 29 juni stond er voor de derdejaars studenten van de opleiding Human Resource Management iets anders op het programma dan de gebruikelijke lessen. Deze drie dagen namen zij het tegen elkaar op in een case competitie.

 • Afstudeersymposium Ouders in de spotlights

  Nieuws

  Op woensdag 29 juni vond het symposium ‘Ouders in de spotlights’ plaats, georganiseerd door het Instituut voor Sociale Opleidingen, Kenniscentrum Talentontwikkeling en Expertisecentrum Maatschappelijk Innovatie van Hogeschool Rotterdam. Het symposium vormde de afsluiting van de afstudeerkring ouderbetrokkenheid en trok een zaal vol studenten, docenten en professionals uit het onderwijs en het sociale domein.

 • Dag van Praktijkgericht Onderzoek: zaaien en oogsten

  Nieuws

  Op 22 september organiseert Hogeschool Rotterdam de tweede editie van de Dag van Praktijkgericht Onderzoek. De dag is bedoeld voor medewerkers en studenten die onderzoek doen, willen gaan doen of praktische tips willen krijgen om de resultaten van onderzoek in het onderwijs te integreren.

 • Project Even Buurten krijgt vervolg

  Nieuws

  ZonMw (Nationaal Programma Ouderenzorg) heeft een nieuw Even Buurten-project gehonoreerd. Kenniscentrum Zorginnovatie zal hiervoor een nieuwe e-learningmodule ontwikkelen.

 • Terugblik openbare les Inclusief denken, integratief handelen

  Nieuws

  In een bijzondere opstelling vond op donderdag 16 juni een dubbele openbare les plaats bij Kenniscentrum Talentontwikkeling. Paul van der Aa, Lector Inclusieve arbeid, kwetsbare burgers en Michiel de Ronde, lector Begeleidingskunde gaven gezamenlijk en midden tussen het publiek in, hun lectorale rede.

 • Naar een betere aanpak van aspecifieke klachten van het houdings- en bewegingsstelsel

  Nieuws

  “Het is van groot belang om in een vroeg stadium van aspecifieke rugklachten of klachten van arm, nek of schouder (KANS) aandacht te besteden aan psychosociale en werkgerelateerde indicatoren.” Dat stelt arts en epidemioloog Harald Miedema in zijn proefschrift.

 • Blauwdruk voor zorg aan zwangeren met psychosociale problematiek

  Nieuws

  Het Regionaal Consortium Zwangerschap en Geboorte Zuidwest Nederland heeft een blauwdruk ontwikkeld om de zorg aan zwangeren met psychosociale problemen beter te structureren.

 • Hogeschool Rotterdam benoemt Maarten Schmitt tot lector Bewegen naar Gezondheid

  Nieuws

  Hogeschool Rotterdam heeft dr. Maarten Schmitt benoemd tot lector Bewegen naar Gezondheid bij Kenniscentrum Zorginnovatie. Belangrijke zorgvraagstukken zijn de toename van mensen met (vaak meerdere) chronische aandoeningen en het aantal mensen met een ongezonde leefstijl.

 • Studenten inspireren Rotterdamse Retail

  Nieuws

  Voor Retailinnovatie in Rotterdam hebben ruim 100 studenten, samen met verschillende ondernemers uit de Rotterdamse binnenstad, onderzoek gedaan naar het innovatievermogen, de concurrentiekracht en toekomstbestendigheid van retail in de Rotterdamse binnenstad. Tijdens de bijeenkomst van 5 april met het thema Beste Binnenstad heeft u wellicht al kennisgemaakt met enkele studenten. Ben u benieuwd wat de uitkomsten zijn? Op 7 juli laten de studenten tussen 17.00 en 19.00 uur hun eerste oplossingen zien. Graag nodigen we u van harte uit daarbij aanwezig te zijn!

 • Hogeschool Rotterdam benoemt Haico van Nunen tot lector Duurzame renovatie

  Nieuws

  De bestaande bouw vormt de grootste uitdaging op het gebied van de bouw. De bestaande woningvoorraad is aan verduurzaming toe. De opgave is om te zorgen dat deze woningen aangepast worden aan de vraag van de toekomst. Met de benoeming van Haico van Nunen tot lector Duurzame Renovatie levert Hogeschool Rotterdam een structurele bijdrage aan dit vraagstuk door samen met docenten en studenten onderzoek te doen en aanpakken te ontwikkelen.

 • Vertaalslag naar Nederlandse serious game voor kinderen

  Nieuws

  Met het onderzoeksproject Moving werkt Kenniscentrum Zorginnovatie aan een serious game voor kinderen die sociaal en communicatief minder sterk zijn. De game helpt hen bij de overgang van de basisschool naar middelbare school. Het blad Profielen van Hogeschool Rotterdam sprak met onderzoekers van het lectoraat Publieke zorg en preventie voor jeugd.

 • Businessmodel innovatie urgent voor creatieve industrie

  Nieuws

  De noodzaak voor bedrijven in de creatieve industrie om hun business model serieus onder de loep te nemen is urgenter dan ooit. Dat was de strekking van de bijdrage van Paul Rutten. lector Creative Business van Creating 010 tijdens een seminar van de Rotterdam Management School op 31 mei jl.. Business modellen geven aan hoe een bedrijf waarde produceert, die naar de markt brengt en incasseert.

 • Lector Arie de Wild te gast bij BNR

  Nieuws

  Arie de Wild, lector Gedragseconomie bij Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap, schoof op zaterdag 11 juni jl. aan bij BNR radioprogramma ZZP Café. Hem was gevraagd zijn gedragseconomische visie te geven op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

 • Docenten hbo-V en wijkverpleegkundigen leren met én van elkaar

  Nieuws

  Tijdens een afsluitende bijeenkomst worden de leeropbrengsten van het project ‘Twinning: tussen wijk en hogeschool’ gedeeld. In het project leerden docenten hbo-V en wijkverpleegkundigen van en met elkaar door mee te lopen in elkaars beroepspraktijk.

 • Promotiebeurs voor onderzoek naar compassie in de informele hulpverlening

  Nieuws

  Het NWO heeft Renate Willems een promotiebeurs voor leraren toegekend. Met deze beurs kan zij de komende zes jaar haar promotieonderzoek 'Het butterfly effect in de informele hulpverlening' gaan uitvoeren.

 • City of Things and the Midsummer Night Hackathon

  Nieuws

  On June 21st/22nd we organise a conference/hackathon at the Delft University of Technology (TU Delft). The conference CITY OF THINGS and the MIDSUMMER NIGHT HACKATHON take place in BK City (Bouwkunde) and in the Science Centre.

 • Lector Arie de Wild geeft tv-interview over examenfraude

  Nieuws

  In het RTL Nieuws van 8 juni werd aandacht besteed aan de toename van digitaal spieken. Voor het item werd lector Arie de Wild geïnterviewd.

 • Openbare les Inclusief denken, integratief handelen

  Nieuws

  Het bevorderen van de sociale insluiting van kwetsbare burgers staat steeds hoger op de agenda van sociale professionals. Hoe kunnen zij hieraan invulling geven en aan welke voorwaarden moeten zij dan voldoen? Deze vragen komen op 16 juni aan bod tijdens de openbare les van dr. Paul van der Aa, lector Inclusieve Arbeid en Kwetsbare Burgers, en dr. Michiel de Ronde, lector Begeleidingskunde van Hogeschool Rotterdam.

 • Onderzoek Rathenau Instituut: lectoren belangrijke spil in netwerken

  Nieuws

  Het onderzoek bevestigt dat lectoren door hun uitgebreide netwerk binnen zowel onderzoek, onderwijs als de beroepspraktijk een cruciale bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs en innovaties van de beroepspraktijk.

 • ‘Veranderen, verbeteren en vernieuwen‘

  Nieuws

  In het voorjaar van 2016 begeleidt de Wmo-werkplaats Rotterdam zes verschillende Rotterdamse wijkteams in leerkringen. Tijdens de bijeenkomsten kunnen professionals experimenteren met hun veranderende rollen en functies.

 • 5e HOT sessie: Peer feedback op visual design - Marije Smits

  Nieuws

  In de vijfde HOT-sessie (Hogeschooldocenten Ontwikkel Team) gaat Marije Smits (CMD) de structuur testen waarin je elkaar feedback geeft op visueel verzorgde producten op basis van vier ontwerpprincipes. We reflecteren op de feedback met behulp van het handboek dat Marije samengesteld heeft. Aan de hand van de design basics uit het handboek onderzoekt Marije met ons of deze aanpak het niveau van een review kan verhogen en de manier waarop je elkaar feedback geeft, kan verbeteren.

 • Innovatie waardecreatie in publieke dienstverlening bij GovJam2016

  Nieuws

  Kenniscentrum Creating 010 van Hogeschool Rotterdam is opnieuw initiatiefnemer van de Rotterdamse editie van GovJam 2016.

 • Studenten Hogeschool Rotterdam winnen ‘Financial Case Competition Award 2016’

  Nieuws

  2e-jaars BE en AC studenten Hogeschool Rotterdam winnen de 'Financial Case Competition Award 2016'.

 • Kenniscentrum Talentontwikkeling geeft acte de présence op ORD2016

  Nieuws

  Op 25, 26 en 27 mei 2016 vinden in Rotterdam de Onderwijs Research Dagen plaats. Het thema van dit jaar is 'Koersen op Kennis'. De ORD2016 wordt mede georganiseerd door Kenniscentrum Talentontwikkeling. Het kenniscentrum is tevens met een sterke afvaardiging van lectoren en onderzoekers aanwezig tijdens het conferentie programma.

 • Medewerkers verzwijgen chronische aandoening voor werkgever

  Nieuws

  Vijftien procent van de medewerkers met een chronische aandoening (zoals bijvoorbeeld astma, COPD, depressie, diabetes, hartfalen of reumatische klachten) maakt dit niet bekend bij de werkgever. Dit blijkt uit een onderzoek van GfK Nederland in opdracht van Fit for Work, waar ook Kenniscentrum Zorginnovatie deel van uitmaakt. Het onderzoek is uitgevoerd onder 500 medewerkers en 251 werkgevers.

 • Meld je aan voor de GovJam 2016

  Nieuws

  De GovJam is een jaarlijks wereldwijd evenement waar overheid, ontwerpers en studenten van hogescholen en universiteiten samenwerken om publieke dienstverlening te verbeteren en te vernieuwen. In Rotterdam wordt dit jaar voor de derde keer de GovJam georganiseerd op 31 mei, 1 en 2 juni a.s.

 • Hogeschool Rotterdam benoemt Mariëlle Theunissen als lector Samen opleiden

  Nieuws

  Hogeschool Rotterdam heeft dr. Mariëlle Theunissen aangesteld als lector Samen opleiden bij Kenniscentrum Talentontwikkeling. De benoeming van Theunissen is een antwoord op de behoefte van het scholenveld in Zuidwest-Nederland en Instituut voor Lerarenopleidingen van Hogeschool Rotterdam om het samen opleiden te versterken en een gezamenlijke visie op dit thema te ontwikkelen.

 • Citylab010 helpt project FLOW verder

  Nieuws

  Kenniscentra Creating 010 en Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam dienden een aanvraag in bij CityLab010 voor het project FLOW. In het project wordt onderzoek gedaan naar serious games voor kinderen die sociaal en communicatief minder sterk zijn. Deze aanvraag resulteerde in een subsidie.

 • Inspirerende boekpresentatie bij CIC Venture Café

  Nieuws

  Op 28 april hebben Peter Ester en Arne Maas een boekpresentatie gegeven in het Venture Café van CIC Rotterdam.

 • Video impressie Internet of Things 2016

  Nieuws

  On April 8 and 9 2016, 130 professionals from the industry, government and universities attended the International Internet of Things Days in Rotterdam, organised by Research Center Creating 010 together with the School of Communication, Media and Information Technology (CMI) and Willem de Kooning Academy (WDK) from University of Applied Sciences.

 • "Verpleegkundige moet geen mini-dokter worden"

  Nieuws

  “Door de emancipatie van verpleegkundigen en door de sterke focus op het overnemen van medische taken, dreigt de verpleegkundig specialist zich als een nieuwe minidokter te presenteren. Daarmee laat je een stuk zorg liggen, namelijk het kijken naar hoe het daadwerkelijk met de patiënt gaat.”

 • Nieuw boek 'Dit is wie ik ben'

  Nieuws

  Het boek is een uitgave van BOSK en bevat tips op verschillende onderwerpen over hoe je zo goed mogelijk kunt omgaan met het proces van ouder worden met een beperking. Onderzoeker Sander Hilberink, tevens oud-bestuurslid van BOSK, schreef mee.

 • Ervaringswereld chronische pijn

  Nieuws

  Hoofddocent Lennard Voogt promoveerde in 2009 op het proefschrift 'De ervaringswereld van patiënten met chronische pijn'. Nu, zes jaar later, ging hij in gesprek met de redactie van ZorgEthiek. Wat is de relevantie van zijn onderzoek voor de praktijk?

 • Vincent Versluis spreker op IMEBESS conferentie in Rome

  Nieuws

  Docent-onderzoeker Vincent Versluis presenteerde zaterdag 16 april het paper 'Risk Appetite: Reaching for the frontier' op de internationale conferentie IMEBESS.

 • Studenten minor+ ontwikkelen bedrijfsovernamespel

  Nieuws

  Een speciale opdracht voor de studenten van de minor+ bedrijfsovernames. Zij kregen namelijk de taak een spel te ontwikkelen over bedrijfsovernames.

 • Hbo-V in de ouderenzorg: daar zit meer achter

  Nieuws

  Op 19 maart lanceerden ActiZ en V&VN een campagne om meer hbo-V studenten te enthousiasmeren voor de ouderenzorg. Studenten worden uitgedaagd om levensechte situaties in de ouderenzorg te ervaren. Lector Henk Rosendal droeg hieraan bij.

 • Vier Zuid-Hollandse hogescholen treden toe tot innovatienetwerk Medical Delta

  Nieuws

  Vier hogescholen uit de Zuid-Hollandse regio zijn toegetreden tot de Medical Delta, een netwerk van kennisinstellingen, zorginstellingen en bedrijven uit de sectoren Life Sciences, gezondheid en techniek. Hiermee verdiept en verbreedt de Medical Delta zich op het gebied van beroepsgericht opleiden en praktijkgericht onderzoek.

 • Hogeschool Rotterdam benoemt Ellen Klatter als lector Studiesucces

  Nieuws

  Hogeschool Rotterdam heeft dr. Ellen Klatter aangesteld als lector Studiesucces bij Kenniscentrum Talentontwikkeling. Klatter gaat onderzoeken welke onderwijs- en persoonsfactoren een bepalende rol spelen bij het studiesucces van de studenten van Hogeschool Rotterdam.

 • Internet of Things Days - creatieve oplossingen in een netwerksamenleving

  Nieuws

  De komst van het Internet of Things (IoT) luidt een nieuwe fase van de netwerksamenleving in. Om die te verkennen, organiseren twee onderwijsinstituten van Hogeschool Rotterdam de Internet of Things Days Rotterdam.

 • Hoogtepuntenmagazine Kenniscentrum Duurzame HavenStad 2015

  Nieuws

  Via deze weg presenteren wij ons Hoogtepuntenmagazine 2015. Het afgelopen jaar heeft kenniscentrum Duurzame HavenStad veel bereikt en mooie resultaten geboekt. Deze hoogtepunten hebben wij in dit magazine gebundeld.

 • Lectoren Peter Ester en Arne Maas presenteren nieuw boek

  Nieuws

  Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap nam in Silicon Valley het eerste exemplaar in ontvangst.

 • Met trots presenteren wij ons Hoogtepuntenmagazine

  Nieuws

  Kenniscentrum Zorginnovatie wil met hoogwaardig praktijkgericht onderzoek van waarde zijn voor het onderwijs, de praktijk en de wetenschap. Dat wij daar ook in slagen blijkt uit de evaluatie die wij ontvingen van een externe evaluatiecommissie. Het magazine toont een aantal van onze spraakmakende onderzoeken.

 • Betere transitie in zorg voor jongeren met diabetes

  Nieuws

  Voor jongeren met diabetes is het een grote uitdaging om een goed leven te combineren met een goede diabetesregulatie. Om deze jongeren een optimale ondersteuning te geven in de periode waarin ze ook nog de overstap van kinderzorg naar de interne geneeskunde maken, start Kenniscentrum Zorginnovatie met het project ‘Betere Transitie bij Diabetes’.

 • Tijd als grootste drempel bij afasie

  Nieuws

  Na een beroerte is er vaak sprake van afasie, een taalstoornis die de communicatie belemmert. Door afasie ontstaan problemen met spreken, lezen en schrijven. Vaak zijn er problemen met taalbegrip, vooral bij ingewikkelde zinnen. Herstel vindt vooral plaats in de eerste 3 tot 6 maanden na de beroerte. In die periode is veel logopedische therapie belangrijk.

 • Nieuw lesprogramma over betekenis van gebruik van hulpmiddelen

  Nieuws

  Kenniscentrum Zorginnovatie heeft in het project ‘Meer dan handig’ een lespakket ontwikkeld dat studenten in het hoger onderwijs inzicht geeft in de betekenis en consequenties van het gebruik van bepaalde hulpmiddelen. Dit lespakket wordt vandaag, ter afsluiting van het project, door Mieke Cardol en Sander Hilberink gepresenteerd tijdens de eerste Disability Studies Lunch-lezing van 2016 bij de VU Amsterdam.

 • Lector Rutger de Graaf genomineerd voor de prijs: 'Ingenieur van het jaar 2016!'

  Nieuws

  Jaarlijkse prijs van Koninklijk Instituut van Ingenieurs

 • International cases competition

  Nieuws

  Een knappe prestatie van het caseteam van Hogeschool Rotterdam. Op de NIBS (Network of International Business Schools) Worldwide Case Competition 2016 wisten zij de derde plaats te bemachtigen.

 • Voorkomen van maternale distress tijdens zwangerschap

  Nieuws

  Binnen het project is de interventie WazzUp Mama?! ontwikkeld. Dit is een op-maat website voor zwangere vrouwen waar zij in kaart kunnen brengen of ze emotioneel goed in hun vel zitten en of er factoren zijn die hen uit balans zouden kunnen brengen.

 • 2e Hot werksessie: Learning through making

  Nieuws

  De tweede werkbijeenkomst HOT (Hogeschooldocenten Ontwikkel Team) is op 2 maart en bestaat uit: een workshop van René Slootweg over zijn onderzoek Contextual Learning Environment en uit werktafels over individuele MAGIE-plannen.

 • Openbare les Anne Nigten

  Nieuws

  Op woensdag 13 april 2016 hield lector Anne Nigten haar openbare les in Rotterdam. Anne ging in op design aspecten in relatie tot sociale innovatie vraagstukken en ‘wicked problems’ die zich aandienen in de zorg, de slimme stad en het onderwijs.

 • Creatieve professionals cruciaal voor antwoord op global challenges

  Nieuws

  Dit jaar viel Paul Rutten, programmadirecteur van Creating 010 de eer te beurt de openingsspeech te verzorgen van de International Week 2016 van het Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie.

 • Internet of Things 2016

  Nieuws

  Op vrijdag 8 en zaterdag 9 april 2016 vindt er de jaarlijkse Internet of Things plaats! Ditmaal op de wijnhaven 61 en 107 in Rotterdam.

 • Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam organiseert symposium over Zika-virus

  Nieuws

  Op 15 februari organiseert Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam een symposium om professionals in de gezondheidszorg te informeren over het Zika-virus.

 • Film over gezinnen met ernstig meervoudig beperkt kind

  Nieuws

  Kenniscentrum Zorginnovatie zal samen met de BOSK een film maken over het leven van gezinnen met een ernstig meervoudig beperkt (emb) kind. De film toont niet alleen de zorgkant, maar juist ook het gezinsleven.

 • Rotterdam brengt Smart Industry in praktijk

  Nieuws

  Wethouder Maarten Struijvenberg van Economische Zaken en Werkgelegenheid benoemde zestien Rotterdamse ondernemers in de industrie als Ambassadeur Smart Industry Rotterdam.

 • Portfolio Creating010 online

  Nieuws

  Met deze publicatie laten we zien wat we in de periode van januari 2014 tot en met eind juli 2015 hebben gedaan. Allereerst geven we een indruk hoe Creating 010 actief is in het onderwijs van Hogeschool Rotterdam, door - in afstemming met de onderwijsinstituten - onderwijs te ontwikkelen en te verzorgen én door het ontwikkelen van kennis, tools en werkmethodes die ingezet worden voor het opleiden van goed toegeruste, kritisch reflecterende professionals. Daarna laten we een aantal onderzoeksprojecten zien die een goede indruk geven van onze thema’s, werkwijze en resultaten.

 • Extra subsidie naar ontwikkeling en onderzoek serious game voor jongeren

  Nieuws

  Het Burgerweeshuis en CityLab010 hebben ruim 80.000 euro toegekend aan het project FLOW.

 • Anne Nigten benoemd tot lector bij Kenniscentrum Creating 010

  Nieuws

  Het doel van het onderzoek is om innovatieve vormen van sociale innovatie, informatie design, interface design, informatie visualisatie en game design op te leveren.

 • Eerste LeerkrachtOntwikkelTeam op weg naar een integratie van Wetenschap & Technologie in het basisonderwijs

  Nieuws

 • Publieke lezing Florian Cramer: Collective-individual depressions

  Nieuws

  Publieke lezing door Florian Cramer (Creating 010), verbonden aan de expositie “Double Bind” (“Starting from depression and looking more widely into emotion economies, artists were invited to fail and be vulnerable”.)

 • Lovend oordeel voor Kenniscentrum Zorginnovatie

  Nieuws

  Kenniscentrum Zorginnovatie is verheugd met het zeer positieve oordeel uit de onderzoeksevaluatie. Het BKO (Brancheprotocol Kwaliteitszorg Onderzoek) beoordeelde de kwaliteit van het onderzoek en de organisatie van het kenniscentrum over de periode 2010-2015.

 • Beyond Consenting Nerds

  Nieuws

  Lector Peter Troxler had dinsdag 17 november zijn Openbare Les bij het event 'Op weg naar een Duurzame Havenstad' van het kenniscentrum Duurzame Havenstad. Sinds 2012 is Peter Troxler als lector verbonden aan zowel het kenniscentrum Duurzame Havenstad als het kenniscentrum Creating 010.

 • Rotterdams ‘Kenniscentrum Duurzame HavenStad’ zet nieuwe strategische koers uit

  Nieuws

  Kenniscentrum RDM van Hogeschool Rotterdam gaat voortaan door het leven als Kenniscentrum Duurzame HavenStad. Vandaag staat de feestelijke lancering van de zes nieuwe onderzoekslijnen op het RDM-terrein op het programma en maakt het kenniscentrum de strategische koers 2016-2019 bekend.

 • Nationale aanpak werkbehoud met een chronische aandoening

  Nieuws

  Op 10 november overhandigde de voorzitter van het Fit for Work platform het Fit for Work manifest aan de Vaste Kamercommissie van Sociale Zaken en Werkgelenheid. Het platform dat 20 maatschappelijke organisaties verenigt, pleit met het manifest voor een nationale aanpak voor werkbehoud voor mensen met een chronische aandoening.

 • Project Even Buurten wint ZonMw-Parel

  Nieuws

  Het project Even Buurten is op 10 november bekroond met een ZonMw-Parel. Even Buurten krijgt de prijs omdat het de sociale samenhang in de wijk bevordert. Daardoor kunnen ouderen langer zelfstandig wonen in hun eigen huis. Deze ontwikkeling sluit naadloos aan op de huidige hervormingen in de langdurige zorg.

 • Openbare les lector Technische Innovatie in de Zorg

  Nieuws

  Met een toename van de zorgkosten en een verandering van de locatie van zorg wordt de inzet van technologie in de gezondheidszorg steeds belangrijker. Op 12 november gaat Linda Wauben, lector Technische Innovatie in de Zorg bij Hogeschool Rotterdam, hier op in tijdens haar openbare les.

 • Ethische dilemma's bij zelfmanagement

  Nieuws

  Moet je als verpleegkundige meegaan in de wens van een patiënt om minder vaak te dialyseren? Bekijk de handreiking voor verpleegkundigen die in hun werk te maken hebben met ethische dilemma’s.

 • Grote belangstelling voor Risicomanagement evenement

  Nieuws

  Ruim 80 studenten hadden zich in de passage van Hogeschool Rotterdam locatie Kralingse Zoom verzameld voor de eerste editie van het Risicomanagement evenement.

 • HR werkt aan risicomanagement met internationale partners

  Nieuws

  Op 8 en 9 oktober was de eerste bijeenkomst van het project ‘Partnerships to ensure Risk Management in practice’ (PERM) in Riga, Letland.

 • Team HR wint case competitie bij Hogeschool Leuven

  Nieuws

  Een multidisciplinair team van vierdejaarsstudenten van economische opleidingen heeft in een internationale business case competitie met 25 teams uit Nederland, België en Duitsland de winst in de wacht gesleept.

 • Financieringsavond KvK Ondernemersplein Rotterdam

  Nieuws

  Welke mogelijkheden heeft een ondernemer op het gebied van financieren? Tijdens deze informatieavond verzorgde het kenniscentrum een workshop over gestapeld financieren.

 • Op weg naar een Duurzame HavenStad

  Nieuws

  Op dinsdag 17 november 2015 a.s. is er een feestelijke lancering van de nieuwe onderzoekslijnen van Kenniscentrum RDM van 09:00 tot 17:00 uur. Kom ook!

 • IBK en KcIO nieuwe leden ABIS

  Nieuws

  Hogeschool Rotterdam is lid geworden van de Academy of Business in Society.

 • Minor+ studenten onderzoeken innovatie bij bedrijven

  Nieuws

  Wanneer ben je als ondernemer innovatief? En hoe kan je blijven innoveren in een steeds veranderende omgeving? Vraagstukken waar de studenten van de minors+ onderzoek naar doen.

 • Wereldhavendagen 2015

  Nieuws

  Op 4, 5 en 6 september vinden de Wereldhavendagen 2015 plaats. Dit jaar staat in het teken van ‘Droomhaven’. Op 5 september pakt RDM Rotterdam volledig uit met een spannend programma.

 • TKI project "4C in Bouwlogistiek"

  Nieuws

  Op 8 juli 2015 heeft de jaarbijeenkomst van het consortium betrokken bij het TKI-project “4C in bouwlogistiek” plaatsgevonden.

 • Grotere rol beleggers bij gebiedsontwikkeling

  Nieuws

  Op 17 juli j.l. is er een artikel verschenen in het blad PropertyNL van Gert-Joost Peek.

 • AESOP 2015

  Nieuws

  Promovendus Willemijn Lofvers nam begin juli deel aan de AESOP-conferentie in Praag over planning met het thema ‘definite space – fuzzy responsibility’.

 • Kick-off Kenniswerkplaats Urban Big Data Rotterdam

  Nieuws

  Op 24 september zal de officiële opening plaatsvinden van de Rotterdamse Kenniswerkplaats Urban Big Data in de Nieuwe Banier te Rotterdam.

 • Best Paper: “On the Conditions for a Collaborative Practice in Design – Open Design”

  Nieuws

  De publicatie over de Cumulus conferentie 2104 “What’s on: Cultural diversity, social engagement and shifting education” (8–10 mei 2014 in Aveiro, Portugal) is nu beschikbaar — online en in print. De publicatie bevat per sessie van de conferentie de beste 7 papers en posters, waaronder het stuk van Peter Troxler met de titel “On the Conditions for a Collaborative Practice in Design – Open Design”

 • Lector Maaike Lycklama in jury Bachelor Award

  Nieuws

  Ook dit jaar reikt Hogeschool Rotterdam de Bachelor Award uit. Dit jaar maakte lector Maaike Lycklama à Nijeholt van Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap deel uit van de jury.

 • Verslag tweede bijeenkomst Integriteit

  Nieuws

  Op dinsdagmiddag 9 juni was het Genootschap voor Risicomanagement opnieuw te gast bij Hogeschool Rotterdam voor een tweede bijeenkomst rond het thema ‘Integriteit’.

 • Look Who’s Acting!: Applying Actor Network Theory for Studying Knowledge Sharing in a Co-Design Project

  Nieuws

  Digitale maker communities democratiseren de productie door learning by doing, trans-disciplinair werken en open source delen van kennis. Er is weinig bekend hoe kennisdeling daadwerkelijk gebeurt.

 • Paul Rutten met artikel Serious Gaming in Algemeen Dagblad Rotterdam

  Nieuws

  Van lector Paul Rutten (Hogeschool Rotterdam, kenniscentrum Creating010), Mijke Slot (Erasmus Universiteit) en Matthijs Leendertse (ELM Concepts) verscheen eerder dit jaar het rapport “Serious Gaming in Rotterdam”.

 • Onderzoekssamenwerking e-Busz met de RET

  Nieuws

  Stichting NEMS waarvan lector Frank Rieck van de voorzitter was heeft zich in de periode 2008 tot 2013 ingezet voor het realiseren en beproeven van de e-Busz.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.