Menu English

Ondersteuning om actief te blijven met dementie nog te weinig aangeboden

Ondersteun mantelzorgers juist in de beginfase
28 mei 2020

Het aantal mensen met dementie zal voorlopig nog stijgen. Het is belangrijk om hen en hun mantelzorgers, juist in de beginfase te ondersteunen in wat zij nog wel kunnen, om activiteiten en gewoonten vast te houden. Dit zal bijdragen aan langer zelfstandig kunnen blijven wonen, en aan hun kwaliteit van leven.

Kwaliteit van leven
Mensen met dementie en mantelzorgers hebben moeite om hun dagelijks leven voort te zetten zoals ze gewend waren. Mensen met dementie hebben vaak weinig te doen en minder sociale contacten. Tegelijkertijd ervaren hun mantelzorgers problemen om hun naaste te ondersteunen in beteknisvolle activiteiten, nog iets samen te blijven doen, en ook nog tijd voor zichzelf te houden.

Docent-onderzoeker Netta van 't Leven van Hogeschool Rotterdam deed hier promotieonderzoek naar. Zij ontwikkelde criteria om behoeften en voorkeuren gericht op betekenisvolle activiteiten te inventariseren. Deze criteria kunnen professionals die te maken hebben met mensen met dementie en hun mantelzorgers, helpen naar de interventies te verwijzen. Op basis van de studies is een praktische gesprekshulp voor verwijzers 'Actief blijven met dementie' ontwikkeld.

Betekenisvolle activiteiten
Van 't Leven: "Deze activerende interventies, gericht op het koppel persoon met dementie en de mantelzorger, benutten de nog aanwezige capaciteiten van de persoon met dementie. Door activiteiten te vereenvoudigen of aanpassingen te gebruiken behoudt deze groep bezigheden van betekenis en hiermee ondersteunen we ook de mantelzorger."

Actief blijven
Van 't Leven: "Voorlopig zal het aantal mensen met dementie stijgen. Het is belangrijk om hen en hun mantelzorgers, juist in de beginfase te ondersteunen in wat zij nog wel kunnen, om activiteiten en gewoonten vast te houden. Dit zal bijdragen aan langer zelfstandig kunnen blijven wonen, en aan hun kwaliteit van leven."

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen