Menu English

Koplopers in kopzorgen

Succesvolle kick-off van project Koplopers

18 april 2017

“Psychische kwetsbaarheid bespreekbaar maken, luidt de kop van het project Koplopers. Maar wat is dat nou eigenlijk? En vooral: hoe doe je dat?”

Op donderdag 6 april vond de kick-off plaats van Koplopers, een driejarig onderzoeksproject van Hogeschool Rotterdam, InHolland en gemeente Rotterdam dat tot doel heeft de participatie van jongeren met psychische kwetsbaarheid te verbeteren. Bijzondere rol in het project is er voor het jongerenteam van ervaringsdeskundigen. Jongeren die uit eigen ervaring weten waar je tegen aanloopt op school, op stage, bij het vinden van werk en in het dagelijks leven als je psychische problemen hebt.

Ook tijdens de bijeenkomst stonden de jongeren en hun verhaal centraal. Student Elwin Goedgedrag toonde het publiek een lijst met hindernissen en vooroordelen die hij moest overwinnen om met een depressie verder te kunnen studeren. Begrip, herkenning, aandacht en soms een duwtje in de rug hielpen hem de draad op te pakken. Vooral de focus op zijn kracht en niet op de kwetsbaarheid vond hij van belang.  

Projectleider Szabinka Dudevszky vroeg zich tijdens presentatie van het project af of we wij voldoende oog hebben voor het leed van een ander. Durven we elkaar en onze studenten wel pijnlijke vragen te stellen of zijn wij bang voor het antwoord? Ruim veertig procent van de mensen krijgt op enig moment in het leven te maken met een psychische probleem, maar het stigma en zelfstigma rond deze problematiek zijn groot. 

Peter van Embden, lid van het jongerenteam, ging in gesprek met Howie the Harp, opleiding voor ervaringsdeskundigheid en de gemeente Rotterdam over hun ambities met dit project. Natalie van Bunschoten, Howie the Harp: “Zelfstigma is een reden dat jongeren zich terugtrekken uit het onderwijs, ze denken dat ze het toch niet kunnen. Het zou mooi zijn als Koplopers hier het gesprek over opent.” DeeDee Smeets van het jongerenloket Rotterdam wil graag samenwerken met ervaringsdeskundigen om beter te begrijpen hoe zij deze jongeren kunnen begeleiden naar werk of school. 

Daarna is het podium voor het jongerenteam dat zich presenteert. Hun persoonlijke verhalen van eenzaamheid, rouw, angst en onbegrip maken indruk maar de teamleden staan sterk in hun schoenen. Hun boodschap van veerkracht, enthousiasme en motivatie om aan de slag te gaan klinkt harder. Een brede stuurgroep van praktijkpartners uit onderwijs, zorg, welzijn en werk committeert zich aan Koplopers en zorgt ervoor dat de opgedane kennis en ervaringen breed worden gedeeld.

De slotconclusie van de middag? Ieder mens kent momenten van grote en minder grote kwetsbaarheid. De participatie van mensen met psychische kwetsbaarheid vergroten, doe je door het kwetsbare bespreekbaar te maken. Zo kom je tot een inclusieve samenleving waar een betekenisvolle plek voor iedereen is. 

Ik was een koploper, in kopzorgen, 
Maar door koplopers zijn m'n kopzorgen verdwenen 
Door het delen van onze problemen 
schijnt er op mijn donker verleden nu een zon in het heden”

“Dit is de kracht van kwetsbaarheid, de sterkte van de zwaktes 
geen SWOT-analyses, de essentie is de kern van m'n gedachte 
Een positieve mindset geeft ons kracht om verder te denken 
En als ieder een steentje bijdraagt kunnen we bergen verzetten”

Spoken word Ali Kananpour