Menu English

Workshop: toepassing AI en implicaties in de nabije toekomst 

Welke kansen en bedreigingen brengt AI met zich mee?

05 maart 2024

Tweemaal per jaar komt het hele team bij elkaar voor een heisessie. Dit keer stond deze in het teken van AI. Robin Zondag, founder van Digital Sundai, nam ons mee in de wereld van AI. Na een korte toelichting op de ontwikkelingen van deze technologie, ging Robin uitgebreid in op de mogelijke toepassingen van AI en de implicaties hiervan in de naaste toekomst.   

De techniek nog zó nieuw dat het lastig is om in te schatten wat de impact precies zal zijn op maatschappij en markt. Robin verwacht dat we bij start-ups de eerste uitwerkingen gaan zien en ook de grote bedrijven zijn volop bezig met AI. Zij zijn al voorbij de verkenningsfase. Deloitte bijvoorbeeld, beweert vanaf 2025 alle controles met AI te doen! 

Voorbeelden waar AI binnenkort een grote rol zal spelen:  

  • Personalisatie van producten of diensten
  • Het stimuleren van lokale productie 
  • Duurzamere bedrijfsvoering

Maar al gaan technologische ontwikkelingen razendsnel, de adoptie loopt minder hard. De ontwikkeling van AI vraagt daarbij aandacht voor sociale innovatie. 

Wordt arbeid overbodig door AI? Een onderwerp waar het team graag over wilde discussiëren. Maar hier is voorlopig meer sprake van speculatie dan calculatie. Dat er banen gaan verdwijnen is zeker. Maar nieuwe technologieën scheppen ook altijd weer nieuwe banen.  

Zeker in tijden van arbeidsmarktkrapte kan vervanging van de mens gezien worden als een kans. Klantcontact, marketing en programmeren kan wellicht efficiënter worden ingericht. Maar altijd dient er veel aandacht te zijn voor de schaduwzijde, want deze systemen kunnen ook het verspreiden van desinformatie faciliteren. Hoe weten we straks wat echt is en wat niet? 

Na de presentatie van Robin ging het team zelf aan de slag. Voor vijf samenwerkingspartners werden uitdagingen en toepassingen gedefinieerd. Dit leidde gelijk al tot flinke discussies en nieuwe inzichten. Een interessant onderwerp met veel verschillende perspectieven!  

Kenniscentrum Business Innovation volgt alle nieuwe ontwikkelingen op de voet. We doen onderzoek naar wat AI betekent voor de ontwikkeling van het moderne mkb. Later dit jaar start het kenniscentrum samen met Hogeschool Utrecht een onderzoek naar Responsible AI.

Meer weten? Neem contact op met Kees Ridder, projectleider bij KcBI (
c.j.m.ridder@hr.nl).