Toekomstkansen voor kinderen verbeteren in Rotterdam Zuid

Een kennisagenda met ‘Taal’ als centrale aandachtspunt
24 oktober 2021

Het afgelopen jaar zijn Amos van Gelderen, lector Taalwerving en Taalontwikkeling en docent-onderzoeker Martine van der Pluijm vanuit Kenniscentrum Talentontwikkeling aangesloten bij het overleg van schoolbesturen uit de Children’s Zone in Rotterdam Zuid. Children’s Zone (CZ) is onderdeel van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) en actief in acht wijkteams. Het doel van CZ is om de thuissituatie te versterken, de toekomstkansen voor kinderen van 0 tot 18 jaar in deze wijken te vergroten en deze gelijk te trekken met de rest van Rotterdam.

Kennisagenda
De overleggen hebben een kennisagenda opgeleverd waarbij ‘Taal’ het centrale aandachtspunt is, de kennisagenda is zowel gericht op het verbeteren van taalonderwijs als de samenwerking met ouders op dit vlak. Samen met schoolbesturen, onderzoekers en opleidingen in de stad wordt er de komende maanden gewerkt aan een uitvoeringsprogramma voor de komende jaren.

Bekijk de kennisagenda

‘’Wat een inspirerend proces onder regie van de schoolbesturen inclusief hun directeuren! Het was bijzonder leuk om hierbij betrokken te zijn!’’

Martine van der Pluijm

Children’s Zone
In de zogenaamde focuswijken van Rotterdam Zuid (Feijenoord, Afrikaanderwijk, Hillesluis, Bloemhof, Tarwewijk, Carnisse en Oud Charlois) wordt gewerkt aan de Children’s Zone. Dit betekent dat verschillende partijen samen, vanuit een gedeelde pedagogische en didactische visie, met scholen en kinderen van 0 tot 18 jaar extra aandacht geven en voorbereiden op een succesvolle toekomst. Een belangrijke rol hierin is weggelegd voor de ouders.

Het gaat onder andere om meer leertijd op scholen, een doorgaande leerlijn en inspirerend leiderschap. Het doel is om de kinderen van Zuid beter te laten presteren. Uiteindelijk moeten zij net zulke goede resultaten halen als kinderen in de andere grote steden van Nederland.

Bekijk de website van NPRZ

Lees meer op de website van gemeente Rotterdam