Menu English

Klachten tijdens thuiswerken nog te vaak onderschat

"Hoe langer de klachten aanhouden, hoe moeilijker ze te genezen zijn"

27 mei 2020

Al ruim twee maanden werken we massaal thuis. Anders dan we gewend zijn op kantoor en in de meeste gevallen niet volgens de arbo-eisen. RSI, de welbekende voorloper van de sinds enkele jaren door artsen en therapeuten gebruikte term KANS, klachten aan nek, arm en/of schouder, is bezig aan een comeback.

Werken aan de keukentafel of met de laptop op schoot op de bank is niet slim. Een pijnlijke nek, tintelingen in de vingers of een muisarm komen vaker voor. Wanneer is het tijd om aan de bel te trekken?

''Hoe langer de klachten aanhouden, hoe moeilijker ze te genezen zijn''

''De meeste mensen associëren RSI met pijn aan de handen of armen, maar niet met bijvoorbeeld een wat gekke pijn aan nek of schouders'' zegt Harald Miedema, lector Arbeid en Gezondheid. ''Neem de klachten heel serieus. Veel mensen hebben de neiging te denken dat het wel meevalt en weer overgaat. Voor je het weet gaat het van kwaad tot erger.''

Kijk bijvoorbeeld of er iets te doen is aan je werkplek, met een goede bureaustoel, een losse monitor of een laptopverhoger, zegt Miedema. ''Durf daarvoor ook aan de bel te trekken bij je werkgever. Bedrijven hebben vaak contacten met ergonomen of fysiotherapeuten, die in deze tijden ook een consult op afstand doen. Dat kost geld, maar als de klachten er eenmaal zijn, zijn ze steeds moeilijker op een simpele manier op te lossen.

Zo'n 40 % werknemers heeft tenminste één klacht. Fysiotherapeuten merken dat meerdere mensen zich melden met pijn aan de nek, armen en rug. ''Duidelijk het gevolg van de lange periode thuiswerken. Ik hoor dat ook van collega's in binnen- en buitenland'' zegt Nathan Hutting, fysiotherapeut en onderzoeker arbeid en gezondheid aan de HAN Hogeschool.

Onduidelijke oorzaak

Wanneer klachten langer dan twee weken aanhouden is het verstandig om de huisarts of fysiotherapeut in te schakelen. De oorzaak van 70 á 80 % van de KANS-klachten zijn niet direct duidelijk, slechts een kleine deel heeft een lichamelijk oorzaak zoals bijvoorbeeld een muisarm.

Voldoende bewegen

Om de spieren te versterken en je conditie op peil te houden is voldoende bewegen belangrijk. Belangrijk daarbij is om oefeningen te doen die niet focussen op slechts één spier, maar meerdere.

Meer informatie?
Bron:

Telegraaf, 2020. Comeback muisarm door thuiswerken
Telegraaf, 2020. Thuiswerkkramp nog te vaak onderschat