Menu English

Nieuw boek over opgroeien met een chronische aandoening en/of lichamelijke beperking

Theorieën en praktische aanpakken voor zelfmanagementondersteuning

15 maart 2021

Jongeren tussen de 12 en 25 jaar oud die opgroeien met chronische aandoeningen en/of lichamelijke beperkingen hebben te maken met verschillende uitdagingen tijdens hun transitie naar volwassenheid. Het nieuwe boek ‘Self-Management of Young People with Chronic Conditions – A Strength-Based Approach for Empowerment and Support’ biedt theorieën en praktische aanpakken voor alle zorgprofessionals die werken met deze groep. Senior onderzoeker Jane Sattoe, lector AnneLoes van Staa en lector Sander Hilberink hebben meegewerkt aan het boek.

Dit nieuwe boek gaat over zelfmanagement en empowerment van jongeren met chronische aandoeningen. Het biedt een compleet overzicht van zelfmanagement interventies voor jongeren met chronische aandoeningen. Tevens gaat het in op de rollen en taken van zorgprofessionals, de patiënt-zorgverlener-relatie, de verschuivende rollen tussen jongeren en hun ouders en de rol van peer support. Het boek focust vooral op jongeren die een goede kwaliteit van leven en hun maximale potentie willen bereiken.

Waarom is dit boek belangrijk?

Volwassen worden is voor deze groep jongeren vaak lastiger dan voor jongeren zonder aandoening of beperking. Dit komt omdat de aanpassingstaken die verbonden zijn aan het leven met een chronische aandoening kunnen botsen met het bereiken van ‘normale’ ontwikkelingsmijlpalen. Denk bijvoorbeeld aan een jongere met een nieraandoening die dialyseert en daardoor veel mist op school en erg vermoeid is, waar ook het sociale leven onder kan lijden. Het vinden van een goede balans en het integreren van deze taken in het dagelijks leven, wordt ook wel zelfmanagement genoemd.

Wie hebben het boek geschreven?

Het boek is samengesteld op verzoek van uitgever Springer.  Senior onderzoeker Jane Sattoe heeft samen met AnneLoes van Staa (lector Transities in Zorg) en Sander Hilberink (lector Ondersteuningsbehoeften: Levenslang & Levensbreed) van Kenniscentrum Zorginnovatie gewerkt om dit boek tot stand te brengen.

Het boek is te bestellen via de website van uitgever Springer