Menu
  English

  Signalen van vergeetachtigheid en dementie beter in beeld gebracht

  Nieuwe signalenkaart als hulpmiddel voor zorgprofessionals en mantelzorgers

  10 december 2020

  In het project ‘Oudere migranten met vergeetachtigheid of dementie’ is een signalenkaart ontwikkeld voor zorgprofessionals en mantelzorgers. Uit gesprekken met mantelzorgers en sleutelfiguren blijkt dat er grote behoefte is aan een duidelijk, eenvoudig middel om signalen van vergeetachtigheid en dementie beter te herkennen en passende ondersteuning te krijgen.

  Signalen van vergeetachtigheid en dementie bij migrantenouderen zijn lastig te herkennen voor zowel zorgprofessionals als mantelzorgers. De huidige dementiezorg sluit ook niet goed aan op behoeften van deze ouderen en hun familie. Migrantenouderen met dementie zijn niet goed in beeld bij zorg- en welzijnsinstellingen. Vaak worden zij binnen de familie opgevangen en verzorgd, wat niet altijd goed gaat. Soms komen de ouderen helemaal niet meer buiten en worden ze voor de buitenwereld letterlijk onzichtbaar. Hierdoor krijgen de ouderen geen passende zorg. Vroegtijdige signalering en ondersteuning voor vergeetachtigheid of dementie is juist van groot belang. De nieuwe signalenkaart is ontwikkeld voor de Rotterdamse wijken Feijenoord en Delfshaven. Het hulpmiddel beschrijft op een eenvoudige manier de signalen van vergeetachtigheid en dementie zodat professionals en mantelzorgers hierover met elkaar in gesprek kunnen gaan.

  Er is zowel een Rotterdamse als landelijke signalenkaart ontwikkeld. Beide versies kunnen uitgeprint worden en gevouwen worden tot een folder. 

  Opvang- en advieslijn
  In de wijken Feijenoord en Delfshaven is een opvang- en advieslijn ingesteld van een kernteam ‘migrantenouderen en dementie’ met professionals uit zorg en welzijn. Mantelzorgers, buurtbewoners en professionals kunnen daar terecht als zij vragen en zorgen hebben over migrantenouderen met vergeetachtigheid en dementie.