Menu English

Process Mining in de ouderenzorg

Praktijkonderzoek naar de meerwaarde van informatietechnologie
08 mei 2022

Zorgorganisaties staan onder druk en bevinden zich al lange tijd in een spagaat. Enerzijds verwachten we duurzame toegang tot kwalitatief hoogwaardige zorg. Anderzijds zijn er, onder andere door vergrijzing, steeds meer hulpbehoevenden en is er krapte qua personeel. Hoe ontzorgen we onze zorg, dat is en blijft een belangrijk maatschappelijk vraagstuk. Hoe doe je meer met minder, met behoud van kwaliteit?

Onze kenniscentra Business Innovation en Zorginnovatie hebben de handen ineengeslagen en onderzoeken sinds begin 2022 hoe informatietechnologie kan bijdragen aan het optimaliseren van zorgprocessen. In het bijzonder gaat het hier om Process Mining. Process Mining maakt gebruik van de data die beschikbaar is in de onderliggende informatiesystemen. Deze gegevens worden vervolgens in kaart gebracht en tegen de praktijk aangehouden. Zo kan de discrepantie worden onderzocht, met het oog op efficiëntie en kwaliteitsverbetering.

Van ECD naar analyse: data-onderzoek voor een optimale ondersteuning van het zorgpersoneel

Het onderzoek wordt uitgevoerd bij een regionale organisatie gericht op ouderenzorg. Het is een organisatie die waarde hecht aan een persoonlijke aanpak. Er worden tal van activiteiten en diensten georganiseerd, bij mensen thuis en binnen de eigen locaties. Binnen de organisatie wordt gebruik gemaakt van het Electronisch Clienten Dossier (ECD), een digitaal systeem dat zorgprofessionals ondersteunt bij de registratie van behandel- en begeleidingsplannen. Via het ECD is daarom toegang tot een rijke hoeveelheid data over de interne zorgprocessen. Verloopt de registratie van het opnameproces van nieuwe cliënten bijvoorbeeld zoals is vastgelegd en is dit terug te zien in de registratie van het ECD? Wordt het maandelijkse gesprek met een familielid van de client gehouden en ook geregistreerd? En wordt de maandelijkse rapportage van de arts opgesteld en gearchiveerd? En werken bijvoorbeeld alle locaties hierin op dezelfde manier?

Het onderzoeksteam wordt geleid door docentonderzoeker Arthur van der Molen en bestaat uit lectoren Shengyun (Annie) Yang (KcBI) en Marleen Goumans (Kc Zorginnovatie), hierin ondersteund door adviesbureau André Groen Advies. Het project is na principeakkoord en zorgvuldige inrichting – met het oog op inregelen van de juridische kaders (waaronder de AVG), inmiddels in het stadium van data-analyse en uitwerking van de bevindingen. Voor de zomer vindt overleg plaats over de resultaten en het vervolgonderzoek. Hierover lees je meer in onze volgende nieuwsbrief.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen