Menu English

Kenniscentrum Business Innovation betrokken bij twee van de zes EDIH’s

Projecten met EDIH in Zuid-Nederland en EDIH in West op korte termijn van start

10 maart 2024

Het kenniscentrum is betrokken bij twee van de zes EDIH’s in Nederland. EDIH staat voor European Digital Innovation Hub. Het zijn programma’s om mkb-bedrijven en andere organisaties te ondersteunen bij digitale transformatie. Ze worden gefinancierd door de Europese Unie, het ministerie van Economische Zaken en de provincies

Met de EDIH in West (Digitalzh.nl) ontwikkelen we een online cursus over servitization. Dat is een vervolg op het onderzoek Industry4.0@yourservice, waar we met mkb-bedrijven hebben onderzocht hoe zij digital servitization – het toevoegen van digitale diensten aan hun producten – kunnen ontwikkelen. De cursus is bedoeld voor mkb-bedrijven die overwegen met servitization te beginnen. Tegelijkertijd kan de cursus gebruikt worden in onderwijsprogramma’s binnen de hogeschool en elders.  
 
Met de EDIH in Zuid-Nederland (klikopmorgen.nl) gaan we onderzoek doen welke impact digitalisering heeft op het business system van maakbedrijven en tot welke behoefte aan nieuwe vaardigheden dat kan leiden. We gaan met twee bedrijven de set van hun huidige bedrijfsprocessen in beeld brengen en daarbij de vraag stellen in hoeverre deze processen door digitalisering gaan veranderen. Achterliggende vraag is hoe ondernemers in het mkb gestimuleerd kunnen worden om na te denken over de behoefte aan nieuwe vaardigheden; er is reeds een uitgebreid scholingsaanbod in de praktijk, maar vraag en aanbod weten elkaar nog niet goed te bereiken. Met het perspectief op de verandering van het business system wordt het urgentiegevoel over scholing mogelijk groter. 

Voor beide projecten wordt momenteel het contract afgerond zodat we op korte termijn hopen te starten. Vragen? Neem contact op met Arjen van Klink.