Menu English

Blog De week van de Circulaire Economie 2019

Blog door Liek Voorbij

15 januari 2019

Van 14-18 januari organiseert Nederland Circulair, de week van de circulaire economie. Het thema dit jaar is Onvermijdelijk circulair. Uitgangspunt van dit door de overheid opgerichte platform is dat het afval van het ene bedrijf een grondstof voor een ander bedrijf kan worden en daarmee handelswaarde krijgt.

Dit principe grijpt mijns inziens heel erg terug op het in 2002 verschenen, op ontwerpers gerichte, boek Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things (McDonough & Braungart). In dit boek wordt de term upcycling geïntroduceerd waarbij een product na de eerste levenscyclus werd teruggebracht tot een product dat net zoveel of meer waarde heeft dan het origineel. Het uitgangspunt van circulaire economie is daarmee wel een beetje “nieuwe wijn in oude zakken”. Over circulair gesproken...

Circulair is een term op het gebied van duurzaamheid die de laatste jaren weer wat sterker in opkomst is. Ik vind het wel wonderlijk dat we steeds nieuwe termen verzinnen voor hetzelfde en dat er steeds nieuwe benaderingen worden gepresenteerd. Regelmatig verschijnen er nieuwe boeken die in essentie gaan over hoe we onze wereld kunnen verbeteren en daarbij de mooiste modellen presenteren, niveaus duiden en ietwat utopische vergezichten schetsen. Met reclames die om het hardst roepen dat deze methode echt de beste is in een soort poging zieltjes te winnen. Daar gaan we uiteindelijk natuurlijk de wereld niet mee redden, maar elke nieuwe aanhanger van de duurzaamheidstrein is wel heel erg welkom. Want de mensen die overtuigd zijn van de noodzaak dat het roer op alle terreinen behoorlijk om moet maken wel het verschil. Als we die kunnen winnen met boeken en events of lezingen, dan is dat prima.

Dus goed idee hoor die week van de circulaire economie. Elk bedrijf dat bereid is na te denken over het grondstofgebruik over eigendom of over waarde-creatie door recycling dan wel design for disassembly maakt wel dat eerste stapje om het verhogen van de duurzaamheid in de eigen werkwijze in gang te zetten. Die eerste stap is cruciaal om ooit circulair genoeg te kunnen worden en dat is duurzaamheidswinst.