Menu English

Verbeteren van de zorglogistiek binnen het project HELP

Internationale pilot

29 oktober 2019

Zorg en technologie hebben steeds vaker met elkaar te maken. In de praktijk zijn er veel handelingen waar patiënten en (toekomstige) zorgmedewerkers tegenaan lopen. Bijvoorbeeld over het slimmer organiseren van de patiënten- en de materialenstroom, over de werkprocessen of een efficiëntere inzet van medewerkers. Allemaal voorbeelden die met goede zorglogistiek verbeterd kunnen worden. Hogeschool Rotterdam wil dan ook dat er meer kennis over efficiëntere zorglogistiek terecht komt bij de mensen in de zorginstellingen en neemt daarom deel aan een pilot; project HELP.

HELP staat voor Healthcare Logistics Education and Learning Pathway. Het doel van dit project is om met behulp van internationale kennisuitwisseling studiemodules te ontwikkelen van beroepsonderwijs tot en met het PhD-niveau. Maar de focus ligt ook op het creëren van een Europees netwerk van zorglogistiek. Samenwerkingspartners zijn universiteiten en hogescholen in Estland, Finland, België, Spanje en Nederland. Iedere partij heeft een specialisatie en ontwikkelt op basis van de gevraagde competenties een deel van de modules (zie afbeelding 1), die zowel theoretisch als praktisch van aard zijn. Deze modules worden tijdens de pilot weken internationaal uitgewisseld en getest. Aan de orde komen vraagstukken die samenhangen met de logistieke ‘belevingswereld’ van zorgprofessionals en studenten van een zorgopleiding, hebben ze bijvoorbeeld de juiste middelen op het juiste moment op de juiste plek liggen of kan de logistiek daarin nog efficiënter. Maar ook vragen rondom ligduur en bedbezetting komen aan de orde. Hierdoor is het voor logistieke professionals en studenten logistiek ook een interessant leerpad, want naast klassieke logistieke vraagstukken (o.a. voorraadbeheer) worden ook de specifieke kenmerken van de zorgcontext onderwezen.  

In februari 2020 ontvangen we in Rotterdam al een tiental studenten en/of zorgprofessionals uit de praktijk die het onderwijs op master-niveau gaan testen, welke ontwikkeld is door een andere school. Hogeschool Rotterdam is juist verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het bachelor-onderwijs en dat wordt getest tijdens de pilot week in Finland. Twee studenten van het instituut van de Gezondheidszorg en twee studenten met een achtergrond in logistiek (Logistics management/engineering of Facility Management) mogen mee. Heb je interesse om mee te denken over zorglogistiek of wil je deelnemen aan een van de pilot weken? Mail dan naar y.l.lont@hr.nl of m.el.ouasghiri@hr.nl.

Ga voor meer informatie naar de projectpagina HELP