Menu English

ROAZ werkconferentie KOERS 2030: een inspirerende dag

Hoe houden we de acutezorgketen toegankelijk, beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar?

22 maart 2023

Op 21 maart jl. organiseerde het bureau van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) Zuidwest-Nederland voor professionals van de acute zorgketen de ROAZ werkconferentie KOERS 2030. Johan Reijenga, projectleider bij Kenniscentrum Business Innovation was een van de sprekers.

"I have a dream, that one day ...." Deze zin vormde de aftrap van de bijdrage van Johan, over de droom waarmee veel van de aanwezige werkers in de acute zorg ooit het zorgdomein hebben betreden. Na de bijdragen van minister van VWS Ernst Kuipers en Martijn van der Steen van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) sprak Johan over sociale innovatie, transitie, leiderschap, creativiteit en ontwikkelen aan de hand van jarenlange ervaringen met Silicon Venturing Rotterdam in het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Het werd een bijdrage waarin samen met de aanwezigen de heilige huisjes niet werden gespaard. Patronen, procedures en protocollen kwamen voorbij. En grote maatschappelijke en sociale vraagstukken waar de (acute) zorg mee geconfronteerd wordt. Aanwezigen spraken hardop verwondering uit over wat ze in de acute zorg tegenkomen waarvan eigenlijk wordt gevonden dat het er niet thuis hoort en waarbij soms de conclusie werd getrokken: 'Dat is raar!'

Medewerkers in de zorg worden met veel veranderingen geconfronteerd. En met verandering komt ook transitie. Aandacht voor medewerkers is belangrijk, want “transitie is het emotionele, cognitieve, fysieke en spirituele proces dat mensen doorlopen wanneer ze met veranderingen worden geconfronteerd”, aldus De School voor Transitie, 2022. Na afloop sprak Johan met diverse, intens betrokken zorgmedewerkers. Over hun gevoel van herkenning en erkenning. Oudere medewerkers die de droom soms willen opgeven en twintigers die de zorg net betreden hebben en soms vragen hebben bij wat ze doen. ‘Het mag er zijn. Het mag een plek hebben. Blijf je verwonderen, blijf er over praten met leidinggevenden en collega's’, aldus Johan. Met alle ketenpartners bij elkaar is gekeken naar de toekomst. Hoe houden we de acutezorgketen toegankelijk, beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar? En van kwalitatief hoog niveau? En hoe gaan we als regio verder aan de slag met de uitdagingen die op ons af komen om de acute zorg in de regio te waarborgen?

De presentaties, een verslag van de dag en een korte video-impressie zijn beschikbaar via deze link:

Klik hier voor meer informatie