Menu English

Praktijk en de wetenschap bundelen krachten tegen stigmatisering

Kenniscentrum Talentontwikkeling aangesloten bij consortium destigmatisering en sociale inclusie

31 januari 2019

Vrijwel iedereen krijgt, hetzij zelf, hetzij in zijn/haar naaste omgeving, te maken met psychische- en/of verslavingsproblemen. Stigma en discriminatie belemmeren echter menselijke bejegening en mogelijkheden voor herstel. Om acceptatie en inclusie in de samenleving te bevorderen, is het Kennisconsortium Destigmatisering en sociale inclusie opgericht.

Het Kennisconsortium Destigmatisering en sociale inclusie is een samenwerkingsverband van organisaties op het gebied van zorg, werk en onderzoek bij en over psychosociale problemen. Het kennisconsortium biedt op landelijke schaal een infrastructuur voor kennisontwikkeling en -verspreiding over destigmatisering en sociale inclusie van mensen met psychische aandoeningen. Kenniscentrum Talentontwikkeling is een van de partners. 

Vooroordelen

Mensen met psychische aandoeningen verkeren in een nadelige positie. Niet alleen hebben zij zelf moeite met hun eigen kwetsbaarheid, ook krijgen zij te maken met een maatschappij waarin zij in een negatief licht worden gezet. Om bestaande vooroordelen weg te kunnen nemen moeten we iets doen, want deze verdwijnen niet vanzelf. In het kennisconsortium komen mensen uit de praktijk en de wetenschap bijeen om dit op basis van praktijkbehoefte en onderzoek te doen. Dit netwerk bestaat uit verschillende partijen uit de zorgsector, de wetenschap en het beleid/bestuur. 


Psychische kwetsbaarheid

Kenniscentrum Talentontwikkeling van Hogeschool Rotterdam maakt als kennispartner deel uit van het netwerk. Het kenniscentrum doet onder andere onderzoek naar de participatie van jongeren met psychische kwetsbaarheid in het project Koplopers.

Onderzoek van Kenniscentrum Talentontwikkeling

naar sociale inclusie