Over het lectoraat
Het lectoraat leidt het onderzoeksprogramma Op Eigen Benen, voor jongeren met chronische aandoeningen en hun transitie naar volwassenheid en volwassenenzorg. Naast kennisontwikkeling is er veel aandacht voor ontwikkeling van praktisch bruikbare interventies. Voorbeelden zijn SeCZ TaLK, de Groei-wijzer en Ready Steady Go. In het aansluitende Actieprogramma Op Eigen Benen Vooruit! werkten zorgverleners in dertig instellingen aan verbetering van het zorgaanbod. Verbetering van de organisatie ging hierin samen met zelfmanagement en participatie van jongeren. Deze aanpak is voortgezet in het onderzoeks- en verbeterprogramma 'Betere Transitie bij Diabetes'.
Bij zelfmanagement gaat het om het stimuleren van eigen regie en zelfstandigheid zodat de aandoening optimaal wordt ingepast in het dagelijks leven. Ook in de projecten NURSE-CC en SPIL staat zelfmanagement centraal. NURSE-CC is gericht op zelfmanagementondersteuning door verpleegkundigen, SPIL is een academische werkplaats ter bevordering en ondersteuning van zelfmanagement door jongeren met chronische aandoeningen. Ook binnen het Sprong-onderzoeksprogramma 'Vitale Delta' speelt zelfmanagementondersteuning een belangrijke rol om vitaliteit en gezondheid te bevorderen. Met het Platform Zelfmanagement wordt aan landelijke verspreiding van kennis en producten gewerkt.
Samenwerking
Albeda, Artsen Verstandelijk Gehandicapten, BOSK, CBO, Erasmus MC-Kindergeneeskunde, Erasmus MC Verplegingswetenschap, Erasmus MC-Revalidatie, Erasmus MC-Sophia, Erasmus School of Health Policy & Management, FNO, Landelijke Werkgroep Transitie VB, Nierstichting Nederland, Platform Zelfmanagement, Rutgers Nisso Groep, Rijndam Revalidatiecentrum, Sophia Revalidatie Den Haag, Van Kleef Instituut, Vilans, VSOP.