Menu English

Lectoraat Zorg voor Communicatie

van dr. Karin Neijenhuis

Communicatie vindt overal plaats. Door te communiceren geeft iemand zijn behoeften aan, gaat hij sociale contacten en relaties aan en kan hij studeren, solliciteren en werken. Communiceren is voor de meeste mensen vanzelfsprekend, net als lopen of eten. Als een persoon moeilijkheden ervaart in het zichzelf uiten en/of het begrijpen van anderen, belemmert dit zijn alledaags functioneren. Een logopedist kan ondersteuning bieden, aan zowel de cliënt als zijn omgeving, maar die is niet overal en altijd aanwezig.

 

Over het lectoraat

Alle activiteiten die aangewend worden om communicatief kwetsbare personen te ondersteunen, vallen onder ‘zorg voor communicatie’. Naast de communicatief kwetsbare persoon verdient ook zijn omgeving deze zorg. De vraag is hoe ervoor gezorgd kan worden dat de zorg voor communicatie optimaal doorwerkt naar de samenleving, ook buiten de context van logopedische zorg. Welke nieuwe rollen zijn hierbij voor de logopedist weggelegd, wie kunnen we hierbij nog meer inschakelen? In een ideale samenleving is alle communicatie toegankelijk voor iedereen: zowel de communicatie tussen individuen als de communicatie binnen organisaties en van/naar de overheid. Het lectoraat Zorg voor Communicatie wil een bijdrage leveren aan deze toegankelijkheid. Het lectoraat zet zich in voor communicatief kwetsbare mensen, door te zorgen dat zij ondersteuning krijgen in hun omgeving. De missie van het lectoraat is: Werken aan optimale zorg voor en ondersteuning van communicatief kwetsbare personen. Het lectoraat richt zich op de bevordering van communicatieve toegankelijkheid van de omgeving van communicatief kwetsbare personen: naasten, professionals in onderwijs, zorg en welzijn en de sociale en fysieke context waarin deze personen communiceren.

Het lectoraat Zorg voor Communicatie voert een aantal onderzoeks- en ontwikkelprojecten uit, gelinkt aan de thema’s van het Kenniscentrum Zorginnovatie:

  1. Integrale Zorghier staat onder meer de positionering van de logopedist centraal, in relatie tot de samenwerking met andere professionals in zorg, welzijn en onderwijs
  2. Zelfmanagement, Eigen regie en participatie: Het gebruiken van ervaringskennis van communicatief kwetsbare personen wordt nadrukkelijk toegepast in de diverse projecten..
  3. Preventie, Gezondheid en Vitaliteit; hieraan levert het lectoraat een bijdrage door het bevorderen van de communicatieve toegankelijkheid van de zorg en de (toekomstige) (zorg)professional. Voor laaggeletterde personen en personen met lage gezondheidsvaardigheden geldt, dat ze communicatief kwetsbaar zijn en de huidige zorg nog onvoldoende toegankelijk is.

Medewerkers lectoraat

Alle lectoraten

van Kenniscentrum Zorginnovatie
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen