Menu English

lectoraat Dementie; neuropsychiatrische symptomen en gedrag

Het lectoraat heeft als doel de zorg voor mensen met dementie en zogenaamd ’probleemgedrag’ te verbeteren. Het lectoraat ontwikkelt o.a. expertise om onderzoek doen bij deze minder toegankelijke groep mogelijk te maken; single-case methods. Middels praktijkonderzoek kunnen studenten vaardigheid ontwikkelen in deze methodiek.

Dementie gaat vaak samen met neuropsychiatrische symptomen, zoals agressie, schreeuwen, psychose en depressie. Soms zijn deze klachten onderdeel van al eerder bestaande psychiatrische problemen. Deze symptomen doen een groot beroep op de veerkracht van verpleegkundigen, de belasting van omstanders en betrokkenen en de kwaliteit van leven van de getroffene zelf.

Het lectoraat doet praktijkgericht onderzoek naar deze factoren: morele stress in de zorg, herkennen, diagnostiek en behandeling van onderliggende psychiatrische problematiek en daarop afgestemde verpleegkundige interventies. Met specifieke aandacht voor traumasensitieve zorg.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen