Menu English

Lectoraat Audit en Registratie

Het lectoraat richt zich op de verbinding tussen onderwijs, het professionele werkveld en Audit en Registratie, in het bijzonder toegepast in de perinatale zorg. Het lectoraat meet en bespreekt met alle betrokkenen uit het werkveld de kwaliteit van de perinatale zorg, om zo te komen tot een meer integrale samenwerking. Om zo uiteindelijk de geboortezorg te verbeteren.

In 2001 werd de verloskundigenindicatielijst geïntroduceerd. Daarin stonden vier profielen: A, B, C en D. Een A betekende dat je geen problemen voorafgaand aan een zwangerschap had en geen problemen hebt tijdens de zwangerschap of bevalling, een C dat je heel veel problemen hebt. B en D stonden voor overlegsituaties. Bij A kon de eerstelijnsverloskundige het werk doen, bij C kwam de gynaecoloog in beeld. Het probleem is dat dat systeem heel erg gebaseerd was op een scheiding in het zorgsysteem van eerste en tweedelijns zorgverleners en op een situatie van weinig problemen en risico’s tot veel problemen en risico’s. In de loop der jaren is dit systeem aan het veranderen ook omdat het Ministerie van Volksgezondheid toe wil werken naar een integrale zorg, waarbij de schotten tussen de verschillende zorgprofessionals wegvallen.

Dit lectoraat is een samenwerkingsverband tussen Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam en Perined. Het lectoraat is tevens verbonden aan de Verloskunde Academie Rotterdam, een uniek samenwerkingsverband tussen Hogeschool Rotterdam en het Erasmus MC voor wat betreft verloskunde onderwijs en onderzoek.

Alle lectoraten

van Kenniscentrum Zorginnovatie