Menu English

Lectoraat Zorg om Naasten

In onze participatiesamenleving is het meer gebruikelijk geworden dat naasten actief bijdragen aan de zorg voor mensen met een chronische of ernstige aandoening en dit doet een groot beroep op het aanpassingsvermogen van naasten van patiënten.

Over het lectoraat

De focus van het lectoraat ligt op twee vragen: Hoe kunnen zorgprofessionals de naasten (familie, vrienden) ondersteunen om voor iemand te kunnen zorgen, te kunnen participeren en daarbij zelf overeind te blijven? En hoe kunnen zorgprofessionals en naasten optimaal samenwerken ten behoeve van de patiënt?. Door maatschappelijke veranderingen, zoals culturele, sociale en economische ontwikkelingen en toenemende individualisering wordt het voor mensen soms heel moeilijk om voor iemand te (moeten) zorgen. Het lectoraat beoogt aandacht voor en erkenning van de positie van naasten. 

Samenwerking

Momenteel zijn betrokken: studenten en docenten van opleiding Verpleegkunde. In de toekomst worden studenten en docenten van verschillende opleidingen betrokken. Verder zijn andere onderzoekers van Kenniscentrum Zorginnovatie betrokken, en daarbuiten diverse onderzoekers, zorgpraktijken en professionals en vertegenwoordigers van  mantelzorgers; in de oncologie, in de palliatieve zorg, in de ouderenzorg en de thuiszorg. Ook landelijk en internationaal zijn verschillende organisaties en onderzoekers betrokken.

Het lectoraat werkt samen met veel partijen waaronder ErasmusMC, het Regionaal Consortium Palliatieve Zorg Zuid-West Nederland, St. Leerhuizen palliatieve zorg en de daaraan verbonden instellingen voor langdurige (ouderen-)zorg, diverse thuiszorgorganisaties in de regio Zuid-West Nederland, Amsterdam UMC, LUMC, Pharos, Nivel, MantelzorgNL, Avans Hogeschool, Cambridge University, Digital Legacy Association.

Medewerkers lectoraat

Alle lectoraten

van Kenniscentrum Zorginnovatie
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen