Ga direct naar de content

Kenniscentrum Zorginnovatie

Zorgen waar het moet, ontzorgen waar het kan

Hogeschool Rotterdam heeft haar praktijkgericht onderzoek gebundeld in vijf kenniscentra; Zorginnovatie, Creating 010, Talentontwikkeling, Innovatief Ondernemerschap en Duurzame Havenstad. Kenniscentrum Zorginnovatie draagt bij aan de praktijk van de gezondheidszorg. Het kenniscentrum onderzoekt innovaties in en mét de praktijk. Lectoren en onderzoekers werken hierbij samen met de toekomstige professionals. Deze kennis helpt bij het oplossen van vraagstukken in de praktijk, is inspirerend voor studenten en relevant voor het toetsen en bouwen van theorieën.

Onderzoekslijnen

van Kenniscentrum Zorginnovatie
 • Zelfmanagement en Participatie

  De onderzoekslijn Zelfmanagement & Participatie sluit direct aan bij de maatschappelijke opgave om mensen met chronische aandoeningen in staat te stellen zo goed mogelijk met hun aandoening om te gaan, met als resultaat optimale gezondheidsuitkomsten, kwaliteit van leven én maatschappelijke participatie.

 • Samenhang in Zorg

  In de onderzoekslijn Samenhang in Zorg ligt de focus op samenhang tussen meerdere zorgvragen tegelijkertijd en daarnaast is er ook oog voor de samenhang tussen de beantwoording van zorgvragen en andere vragen/behoeften van de cliënt/patiënt.

 • Evidence-Based Care

  De onderzoekslijn Evidence-Based Care richt zich op de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van verpleegkundige en paramedische interventies en innovaties.

 • Zorginnovatie met Technologie

  De onderzoekslijn Zorginnovatie met Technologie heeft het vernieuwen en verbeteren van zorg en het verbeteren van de (ervaren) gezondheid door inzet van technologie als uitgangspunt. Het gaat concreet om het ontwerpen, ontwikkelen en/of implementeren van technische middelen die innovatie in zorg ondersteunen.

Actuele projecten

Actueel en interessant
 • Couveusestoplicht

  Het ontwikkelen, implementeren en evalueren van een handdesinfectie feedbacksysteem bij couveuses op de neonatale intensive care unit (NICU).

 • Betere transitie bij diabetes

  Voor jongeren met diabetes is het een grote uitdaging om een goed leven te combineren met een goede diabetesregulatie. Dit project biedt hen ondersteuning.

 • Samen leren, samen werken

  In dit project wordt op een vernieuwende manier onderwijs over dementiezorg ontworpen. Doel is zorg aan mensen met dementie, mantelzorgers en professionals meer op maat te kunnen leveren.

Verbinding met het onderwijs

Verbinding tussen onderwijs en praktijkgericht onderzoek

Praktijkgericht onderzoek is voor Hogeschool Rotterdam belangrijk om het geambieerde eindniveau van het bacheloronderwijs te realiseren. De verbinding tussen onderwijs en praktijkgericht onderzoek krijgt vorm in de samenwerking tussen opleidingen en kenniscentra.

Meer informatie

Nieuws

Actueel binnen het kenniscentrum
 • Aandacht voor voeding ouderen moet primaire zorgtaak worden

  Nieuws

  Om ondervoeding bij ouderen te voorkomen, moet aandacht voor voeding een primaire zorgtaak worden waarbij zorgprofessionals samenwerken aan een effectieve screening volgens de geldende richtlijnen. Dat stelt Canan Ziylan in haar proefschrift dat zij op 9 december verdedigt aan Wageningen University & Research.

 • Internationaal bezoek voor studenten minor Zorgtechnologie

  Nieuws

  Acht groepen studenten van de minor Zorgtechnologie konden deze maand in gesprek met een belangrijk leider op het gebied van zorginnovaties. Anna Young, oprichtster van MakerNurse, werd uitgenodigd om aan één van deze groepen een werkbezoek te brengen. Dit leidde tot een zeer waardevolle middag en een opmars naar nauwere samenwerking tussen Anna Young en het onderwijs.

 • Project Kenniscentrum Zorginnovatie ‘best practice’ in rapport Zorginstituut Nederland

  Nieuws

  'Nieuw in 010' is volgens het Zorginstituut, een adviesorgaan voor het Ministerie van Volksgezondheid, een goed praktijkvoorbeeld van een project waarbij de praktijk het uitgangspunt is voor het onderwijs. Tijdens dit project ondersteunen studenten van verschillende opleidingen zwangeren in Rotterdam Zuid.

 • Kennismaken met innovaties uit verschillende sectoren

  Nieuws

  Op 17 november vond het evenement Netsourcing Cross-Over plaats, een inspiratiesessie ter kennismaking met innovaties uit zorg, welzijn en veiligheidsregio's. Linda Wauben, lector Technische Innovatie in de Zorg, was erbij.

Activiteiten

Van het kenniscentrum
 • 12 dec

  Rotterdams Kennisfestival

  Op 12 december vindt het Rotterdams Kennisfestival plaats, een initiatief van Gemeente Rotterdam en haar kennispartners. Verschillende onderzoekers van Hogeschool Rotterdam zijn aanwezig om workshops te leiden.

 • 13 dec

  De Grote Thuiszorgdag 2016

  Wegens succes wordt De Grote Thuiszorgdag herhaald, op dinsdag 13 december in Eindhoven. Lector Henk Rosendal neemt de aanwezigen mee in de actuele ontwikkelingen in de thuiszorg.

 • 16 dec

  Promotie Jeannette Nijkamp

  Op vrijdag 16 december zal Jeannette Nijkamp haar proefschrift 'Counting on Creativity - The Creative Class as Antidote for Neighbourhood Decline: the Case of Rotterdam' verdedigen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Locatie

Hier zijn we te vinden

Rochussenstraat

Rochussenstraat 198 3015 EK Rotterdam

Kenniscentrum Zorginnovatie

Telefoon: 010 - 794 5185 
E-mailKenniscentrumZorginnovatie@hr.nl 

Het secretariaat bevindt zich op 2e etage, kamer RS.02.130 en is bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Postadres

Hogeschool Rotterdam 
Kenniscentrum Zorginnovatie 
Postbus 25035 
3001 HA Rotterdam

Producten bestellen

Wilt u boekjes en andere producten van openbare lessen of projecten van Kenniscentrum Zorginnovatie bestellen? Ga naar ons bestelformulier.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.