Menu English

Dr. Sjacko Sobczak

lector Dementie, neuropsychiatrische symptomen en gedrag

Sjacko Sobczak is lector Dementie; neuropsychiatrische symptomen en gedrag bij Kenniscentrum Zorginnovatie.

Sjacko Sobczak is lector Dementie; neuropsychiatrische symptomen en gedrag bij Kenniscentrum Zorginnovatie en werkt daarnaast als ouderenpsychiater bij Mondriaan en is als senior onderzoeker verbonden aan de Maastricht University.

In Maastricht studeerde zij gezondheidswetenschappen, zowel de richting biologische gezondheidskunde als bewegingswetenschappen (1993-1997), en geneeskunde (2000-2005). Nadien heeft zij de opleiding tot psychiater gevolgd (2007-2011) en werkt zij als ouderenpsychiater en opleider ouderenpsychiatrie (2017-2024) bij Mondriaan. Alwaar zij als psychiater verbonden is aan de poli neuropsychiatrie en vanuit daar veelal transmuraal werkt, o.a. in regionale verpleeghuizen en als consulent bij het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE). Landelijk is zij een boegbeeld op het gebied van traumatische stress bij mensen met dementie. Om de prognose voor ouderen met posttraumatische stress (PTSS) te verbeteren, initieerde en leidt ze de wereldwijde samenwerking op het gebied van Traumatic Stress (GCTS), de 'ON TRAumatiC stress and aging: a global networK (ON TRACK).

Sinds 2022 is ze bestuurslid van de afdeling ouderenpsychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en lanceerde ze in 2023 ‘de week van de ouderenpsychiatrie’. Daarnaast maakt zij sinds 2023 deel uit van de nationale wetenschapsraad Dementie en Zeer Ernstig Probleem gedrag (DZEP).

Promotieonderzoek

Sjacko Sobczak promoveerde in 2002 aan Maastricht University op het thema biologische kwetsbaarheid van eerstegraads familieleden van mensen met een manisch depressieve stoornis. Ze heeft hierbij vooral onderzoek gedaan naar het Serotonine systeem. Met experimentele modellen zijn de effecten van serotonine op cognitie, stemming en stress bij mensen onderzocht. Het proefschrift ‘Serotonin and bipolar disorders; serotonergic vulnerability in first-degree relatives of patients with bipolar disorders’ is hier in te zien

Volg Sjacko Sobczak

op social media

Publicatie(s)

Van Dr. Sjacko Sobczak
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen