Menu
    English

    Dr. Karin Neijenhuis

    Lector Zorg voor Communicatie

    Karin Neijenhuis werkt sinds 2016 als lector Zorg voor Communicatie bij Kenniscentrum Zorginnovatie. Ze is logopedist en spraak-taalpatholoog en promoveerde in 2003 op de ontwikkeling van een diagnostisch instrument voor problemen in de auditieve verwerking. Daarnaast is ze sinds 2003 docent aan de opleiding Logopedie. Als lector geeft ze leiding aan onderzoek ter bevordering van de communicatieve toegankelijkheid ten behoeve van communicatief kwetsbare personen.

    Vanuit Kenniscentrum Zorginnovatie verrichtte Karin in de periode 2012-2016 als hoofddocent Evidence Based Care onderzoek naar evidence-based practice vaardigheden van studenten en professionals in de gezondheidszorg, in het bijzonder de logopedie.

    Op landelijk niveau is Karin betrokken geweest bij het opstellen van een adviesrapport over eisen aan het afstuderen in het hbo en de rol van onderzoeksvaardigheden hierin (Beoordelen is mensenwerk, 2014). Samen met collega’s van Kenniscentrum Zorginnovatie heeft ze het boek ‘Zorgbasics; praktijkgericht onderzoek’ geschreven; een praktisch handboek voor studenten, docenten en professionals die praktijkgericht onderzoek in de gezondheidszorg verrichten. 

    Ze maakt sinds de oprichting deel uit van de Wetenschapsraad van de beroepsvereniging van logopedisten, NVLF.

    Er zijn onder haar leiding reeds twee trainingsprogramma’s ontwikkeld: een training voor professionals die werken met afasie (‘Con-tAct’) en een training voor pedagogisch medewerkers rondom taalstimulering van peuters (‘Met Taal Vooraan’). Het communicatief toegankelijk maken van vragenlijsten in de zorg is tevens onderdeel van het huidig onderzoeksprogramma, in samenwerking met diverse zorginstellingen (waaronder Rijndam Revalidatie), en met diverse zorgprofessionals en de stichting Lezen & Schrijven in de regio Rotterdam.

    In 2019 verscheen het boek 'Respectvol communiceren met ouderen' waarin Karin samen met drie Vlaamse collega-logopedisten de belangrijke rol van de omgeving bij communicatief kwetsbare personen benadrukt. 

    Podcast - Mentale vitaliteit

    In de tweede aflevering van de Lunchpodcast van Hogeschool Rotterdam draait het om mentale vitaliteit. Met andere woorden: zijn we moe, gestrest en overprikkeld of voelen we ons ontspannen, scherp en kunnen we tegen een stootje? Crista Hoeksema vertelt meer over mindfulness en zelfcompassie. Lector Karin Neijenhuis vertelt wat online vergaderen met je brein doet. 

    Beluister de podcast

    Volg Karin Neijenhuis

    Op social media

    Project(en)

    Van Dr. Karin Neijenhuis

    Publicatie(s)

    Van Dr. Karin Neijenhuis