Menu English

Dr. Ellen Bakker

Senior onderzoeker / Hogeschooldocent

Sinds 2008 is Ellen Bakker werkzaam als docent bij de hbo-V van Hogeschool Rotterdam, waarbij ze onderwijs geeft rondom gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering, epidemiologie, evidence-based practice, kwaliteit van zorg en onderzoeksvaardigheden. Daarnaast is ze sinds 2011 werkzaam bij Kenniscentrum Zorginnovatie, waar ze sinds 2016 promotieonderzoek uitvoerde en in mei 2022 is gepromoveerd.

“Mijn inspiratie haal ik uit het oplossen van problemen binnen de gezondheidszorg door middel van praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met de doelgroep, het onderwijs, (zorg)organisaties en partners. Ik ben gedreven vanuit een visie gericht op kwaliteit en toegankelijkheid van zorg en ‘health for all’.”

Promotieonderzoek

Binnen het promotieonderzoek SPRiNG Sterk Gestart in de Zorg hield Ellen Bakker zich bezig met het ontwikkelen van interventies gericht op het bevorderen van mentale weerbaarheid van studenten verpleegkunde en beginnende verpleegkundigen.
Ellen Bakker promoveerde op 24 mei 2022 op het thema Mental health and dropout of nursing students, aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Achtergrond

Ellen Bakker is sinds 1990 hbo-verpleegkundige. Ze studeerde later Culturele Antropologie/ Niet-Westerse Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en studeerde af in de richting Medisch Antropologie. Haar masterthesis was een explorerend kwalitatief onderzoek naar ziekteopvattingen, coping en hulpzoekgedrag van participanten binnen een home-based care AIDS-project in Malawi. Ze werkte bij het steunpunt Gespecialiseerde Verzorging en Vilans (voorheen NIZW) aan verbeterprojecten in de zorg en initieerde en voerde WMO-projecten uit voor Steunpunt Mantelzorg Amsterdam.

Projecten

Eind 2008 startte Ellen Bakker bij de HR als docent bij de Master Advanced Nursing Practice. In 2010 begon ze daarnaast bij Kenniscentrum Zorginnovatie en werkte aan de evaluatie van het bordspel SECZ TaLK, een hulpmiddel voor professionals om jongeren tussen 12 en 25 jaar met een chronische aandoening of beperking bij het praten over seksualiteit, intimiteit en relaties. Binnen NURSE-CC werkte ze onder andere mee aan een kwalitatieve review van patiëntenvoorkeuren ten aanzien van zelfmanagementondersteuning. 

Project(en)

Van Dr. Ellen Bakker

Publicatie(s)

Van Dr. Ellen Bakker
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen