Menu English

Lectorenplatform Zelfmanagement

Een op de drie Nederlanders heeft een chronische aandoening en dat aantal neemt sterk toe bij mensen boven de 75 jaar. De meeste mensen zijn niet zorgafhankelijk maar leven met de gevolgen van chronische gezondheidsproblemen. Dit vraagt andere inrichting van de zorg, waarin aandacht verschuift van behandeling van ziekte en geven van zorg naar aandacht voor functioneren en zelfmanagement. Dit kent zowel medische consequenties als sociaal-maatschappelijke participatie en emotionele uitdagingen. Het Lectorenplatform Zelfmanagement heeft gedurende de subsidieperiode (2017-2022) met gezamenlijk praktijkgericht onderzoek het zelfmanagement en de eigen regie van (kwetsbare) burgers versterkt en bijgedragen aan het beter toerusten van zowel huidige als toekomstige (zorg)professionals. Een overzicht van diverse - gezamenlijke - projecten vind u in ons E-magazine.

Over het platform

Organisatie

Hoe voorkom je dat dingen misgaan op het gebied van zelfmanagement? Hoe zorg je dat professionals niet uitvallen? En hoe maak je nou gebruik van technische innovaties bij zelfmanagementondersteuning? Een netwerk van onderzoekers en lectoren van verschillende hogescholen in Nederland is met behulp van subsidie van Sia met deze vragen aan de slag gegaan. Met elkaar hebben zij binnen het Landelijk Lectorenplatform Zelfmanagement onderzoeksprojecten geïnitieerd op het gebied van zelfmanagement. Dit hebben zij samen gedaan met verschillende partners uit de praktijk, met burgers en met twee andere platforms rondom gezondheidszorg. Bekijk het onderstaande filmpje waarin de verschillende onderzoekers en lectoren meer vertellen over hun onderzoek en over deze bijzondere samenwerking.

Samenwerkingen

Door met lectoren vanuit verschillende hogescholen en domeinen – samen met de praktijk en het onderwijs – aan praktijkgericht onderzoek te werken, werd optimaal gebruik gemaakt van de expertise en het netwerk van deze lectoren en is samenwerking tussen hen bevorderd.  De volgende partners waren aangesloten of werkten samen met het Lectorenplatform Zelfmanagement:

        

Daarnaast heeft de Topsector Life Sciences & Health zich geconformeerd aan het platform.

Resultaten

Het belangrijkste resultaat van het Lectorenplatform Zelfmanagement is dat we met verschillende lectoraten een onderzoek infrastructuur hebben neergezet waarin kennis en expertise rondom zelfmanagement samenkomt. We hebben concrete projecten met elkaar ontwikkeld en uitgevoerd. De hierdoor gegenereerde kennis is gedissemineerd naar onderwijs en werkveld.

Concrete producten die we hebben ontwikkeld zijn onder andere de kennisagendahet filmpje over zelfmanagement en de kennisbundel zelfmanagementondersteuning.

Publicaties/producten

Medewerkers

betrokken bij dit project