Menu
  English

  Thema Zelfmanagement

  Het bevorderen en beter ondersteunen van zelfmanagement en eigen regie bij mensen met chronische aandoeningen staat centraal. Ook het beter bekwamen van professionals in het realiseren van samen beslissen en het bevorderen van participatie in zorg en samenleving maakt deel uit van dit thema.

  Onderzoeksprojecten

  Promotieonderzoeken

  Betere ondersteuning naasten van mensen met een verslaving

  Verslaving is een groot maatschappelijk probleem dat veel leed veroorzaakt bij de mensen die zelf worstelen met een verslaving én bij hun naasten. Er wordt geschat dat elke verslaving de levens van vier mensen net zo zeer ontwricht als het leven van de persoon met de verslaving zelf. Deze naasten lopen lichamelijke en psychische gezondheidsrisico’s. Als zij bijvoorbeeld een depressie, angststoornis of PTSS hebben opgelopen, kunnen zij terecht in de reguliere gezondheidszorg. Preventieprogramma’s zijn er niet of nauwelijks voor deze omvangrijke groep, met uitzondering van gemeentelijke programma’s voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen en Kinderen van Ouders met Verslaving (KOPP/KOV).

  Bekijk de projectpagina

  Zelfmanagementondersteuning bij mensen met hartfalen én beperkte gezondheidsvaardigheden

  Toewerken naar een interventie voor zorgverleners om het zelfmanagement van mensen met hartfalen én beperkte gezondheidsvaardigheden te ondersteunen. Doel is dat mensen met hartfalen beter met hun aandoening kunnen omgaan in het dagelijks leven.

  Bekijk de projectpagina

  Uitgelichte producten en publicaties

  Wie zijn er betrokken bij dit thema?