Menu English

Werkplaats Zelfmanagement XL

Verpleegkundigen en verzorgenden leren over zelfmanagement

Zelfmanagementondersteuning hoort bij de kern van het verpleegkundig beroep. Aansluiten bij behoeftes van patiënten/cliënten en samen beslissen vormen de pijlers van persoonsgerichte verpleegkundige zorg. De toepassing in de dagelijkse praktijk is echter nog niet vanzelfsprekend: het is uitdagend om deze vaardigheden aan te leren en te onderhouden.

Over het project

Projectbeschrijving

Voor de Werkplaats Zelfmanagement XL zijn negen effectieve interventies geselecteerd die het zelfmanagementondersteuning vergemakkelijken. Het gaat om: Zelfredzaamheidsradar, Zelfmanagement Web gecombineerd met oplossingsgerichte gespreksmethode; MantelScan, Signaleringsplan, Gespreksmodel SDM-OLD, 3 Goede Vragen Methode, Terugvraagmethode, Zakkaartje Zorgverslaglegging, en Active Support Model. Deze interventies worden nog weinig ingezet in diverse zorgsectoren. Daarom leveren zes zorgorganisaties (ziekenhuis, thuiszorg, ggz, gehandicaptenzorg en ouderenzorg) elk twee verbeterteams. Elk team werkt achttien maanden aan implementatie van twee door henzelf gekozen interventies. In het implementatieonderzoek volgen we de voortgang en brengen we de beïnvloedende factoren in kaart. We maken gebruik van de bestaande leerwerkplaatsen waarin verpleegkunde onderwijs (hbo, mbo) en praktijk samenwerken en samen leren.

(Beoogde) resultaten

  • Succesvolle implementatie van goede tools die de zorg aan patiënten en naasten ondersteunen
  • Inzichten/tips voor implementatie van zelfmanagementinterventies
  • Inzichten/tips voor inbedding en borging van zelfmanagementinterventies
  • Projecten waarin studenten (mbo, hbo) samenwerken en samen leren met de praktijk
  • Publicaties over resultaten van implementatieonderzoek

Samenwerkingen

Samenwerkingspartners

Fontys Hogeschool, Vilans, Erasmus MC, Albeda, Ikone

De zes deelnemende zorginstellingen met verbeterteams zijn: Maasstad Ziekenhuis, Antes Zorg (ggz), Humanitas (verpleeghuiszorg), Laurens Thuiszorg, Oktober Thuiszorg en Kempenhaeghe epilepsiewoonzorg.

ProjectfeitenLooptijd

2022 - 2025Financiering

ZonMw programma Verpleging en VerzorgingLectoraat

Lectoraat Transities in Zorg

Medewerkers

betrokken bij dit project
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen