Menu English

SMILE

Zelfmanagementondersteuning door verpleegkundige leiders op leerafdelingen

Binnen het project SMILE (Self Management support In clinical Leaders and Education) ondersteunen verpleegkundigen en verzorgenden het zelfmanagement van patiënten tijdens de dagelijkse zorg. Klinische leiders kunnen een rolmodel voor zelfmanagementondersteuning worden door extra support, om zo studenten en andere zorgprofessionals te inspireren.

Over het project

Projectbeschrijving

Wanneer verpleegkundigen de zorg niet kunnen geven die zij graag zouden willen geven kan dit tot morele nood leiden en uiteindelijk tot burn-out. Gedreven verpleegkundigen zouden daarom extra ondersteund moeten worden. Enerzijds om hen te behouden voor het verpleegkundig beroep, anderzijds om studenten te stimuleren om te handelen volgens hun waarden. Studenten ervaren op dit moment een grote kloof tussen theorie en praktijk.

Er is meer inzicht nodig in hoe het rolmodellen lukt om zelfmanagement te ondersteunen in hun drukke dagelijkse praktijk. Wat maakt deze verpleegkundigen anders, welke waarden streven zij na en hoe richten zij hun werk in? Dat onderzoeken we bij  het door ZonMw gefinancierde project SMILE.

In dit participatieve actieonderzoek werken de verpleegkundige en verzorgende leiders op leerafdelingen in ziekenhuizen, de wijk, de ouderenzorg of psychiatrie. Zij begeleiden studenten die zich nadrukkelijk met ondersteunen van zelfmanagement bezig houden.

De leiders worden van verschillende kanten uitgedaagd om zich als rolmodel te ontwikkelen. De goede voorbeelden van deze rolmodellen worden verzameld om zo studenten, en andere zorgprofessionals, te inspireren. Studenten zien wat zelfmanagementondersteuning in de praktijk concreet inhoudt en hoe het vorm gegeven kan worden. Daardoor zal de kloof tussen theorie en praktijk kleiner worden.

(Beoogde) resultaten

 • Poster presentatie: ‘ You just have to be aware’. How nurse students perceive self-management support by clinical leaders.
  Sigma's 33rd International Nursing Research Congress, (Sigma Theta Tau International STTI), Edinburgh, United Kingdom, 21-25 July 2022.
 • Poster presentatie: Do clinical leaders fulfill the expectations of students regarding person-centered care?
  8th International Nurse Education Conference (NETNEP). Sitges,Spain, 19-22 October 2022.
 • Zo aan de slag met zelfmanagement. Inspiratievragen om zelfmanagement in de praktijk te bespreken
  Groenenboom-Jongenotter & S. van Hooft (2022)
 • Team SMILE. (2022) Nieuwsbrief februari 2022
 • Team SMILE. (2022) Nieuwsbrief oktober 2022
 • Mondelinge presentatie (online). Volg de leider! … maar wie is die leider? Leadership in Daily Practice. V&VN Wetenschap in Praktijk, Alumnivereniging Verplegingswetenschap en Rho Chi-at-large Chapter.
  3 december 2020. Deze presentatie kreeg van de overige deelnemers de prijs voor de beste presentatie.

Samenwerkingen

Volg ons nu ook op Instagram

 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door SMILE onderzoek (@smile_onderzoek)

Producten

ProjectfeitenLooptijd

2021 - 2024


Financiering

    ZonMw    


Lectoraat

Lectoraat Tranisities in Zorg

Actueel

Onderzoek updates & highlights

Medewerkers

betrokken bij dit project
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen