Lectoraat Samenwerken met ouders

Het lectoraat Samenwerken met ouders staat voor het vergroten van praktisch bruikbare kennis over het versterken van de rol van ouders in het vergroten van (onderwijs-)kansen voor de jeugd in grootstedelijke achterstandssituaties.

Over het lectoraat

Het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie en Kenniscentrum Talentontwikkeling, beide onderdelen van Hogeschool Rotterdam, hebben in 2014 het lectoraat 'Ouders in Rotterdam Zuid' ingesteld. Hiermee wilde Hogeschool Rotterdam haar betrokkenheid bij Rotterdam Zuid, als grootste achterstandsgebied van Nederland benadrukken. Het lectoraat richt zich op kennisontwikkeling en -deling om (aanstaande) professionals in beter te faciliteren in de samenwerking met ouders in achterstandssituaties, zodat ouders beter bij kunnen dragen aan de talentontwikkeling van hun kinderen. Samen met de onderwijspraktijk en het sociale domein ontwikkelt het lectoraat wetenschappelijk onderbouwde en praktisch bruikbaar gebleken kennis en werkwijzen om de samenwerking met ouders te verbeteren en de opvoedkracht van ouders te versterken.

Het lectoraat Ouders in Rotterdam Zuid staat voor het vergroten van praktisch bruikbare kennis over het versterken van de rol van ouders in het vergroten van (onderwijs-)kansen voor de jeugd in grootstedelijke achterstandssituaties. Daarmee beperkt het lectoraat zich niet tot Rotterdam-Zuid, maar wordt de lokale, nationale en internationale samenwerking gezocht. In 2020 kreeg het lectoraat de nieuwe naam Samenwerken met ouders.

Het lectoraat levert een gereedschapskist op voor de praktijk. Hierin bundelt het lectoraat inzichten en praktisch bruikbare producten en maakt deze toegankelijk voor de praktijk.

Onderzoekslijn

Het lectoraat is werkzaam binnen de onderzoekslijn Inclusie van Kenniscentrum Talentontwikkeling.

Alle lectoraten

van Kenniscentrum Talentontwikkeling