Menu English

Dr. Mariëtte Lusse

Lector Kinderarmoede en lector Samenwerken met ouders

Mariëtte Lusse is sinds juni 2014 lector "Samenwerken met ouders" en sinds februari 2022 lector "Kinderarmoede" bij Kenniscentrum Talentontwikkeling. Mariëtte is opgeleid tot pedagoog en werkt sinds 2001 bij Hogeschool Rotterdam. Met haar onderzoeksgroepen vult Mariëtte een Gereedschapskist met onderbouwde en beproefde werkwijzen voor beter samenwerken met (kwetsbare) ouders aan de toekomstkansen van hun kinderen. De gereedschappen zijn bestemd voor aankomende en ervaren leraren, professionals in het sociaal domein en in de geboorte- en jeugdgezondheidszorg.

Over de lector

Mariëtte Lusse zet zich in voor het vergroten van kansengelijkheid en het beter omgaan met armoede voor kinderen in kwetsbare gezinnen. Aanvankelijk als opbouwwerkster in Rotterdam, later als oprichtster van een opvoedbureau en beleidsmedewerker opvoedingsondersteuning in Spijkenisse. Sinds 2001 werkt zij bij Hogeschool Rotterdam. Eerst bij de opleiding pedagogiek, waar zij vanuit het stagebureau veel met praktijkpartners samenwerkte, het curriculum mee vorm gaf en minoren ontwikkelde over opvoedingsondersteuning en preventie van voortijdig scvhoolverlaten en vervolgens als onderzoeker bij Kenniscentrum Talentontwikkeling.

In 2013 promoveerde Mariëtte op ontwerpgericht onderzoek met 15 scholen in Rotterdam-Zuid naar de vraag hoe scholen in het grootstedelijke vmbo de samenwerking met ouders zodanig vorm kunnen geven dat dit bijdraagt aan preventie van schooluitval. Op basis hiervan schreef zij (met Annette Diender) het praktijkboek 'Samenwerken aan schoolsucces’ voor het vo en mbo, dat genomineerd werd voor de NRO-VOR-Praktijkprijs 2015. In 2019 kreeg dit een vervolg in het boek 'School en thuis. Succesfactoren voor het verbinden van twee leefwerelden'. Omdat zij zich graag inzet voor onderzoek dat direct bijdraagt aan de verbetering van de praktijk, was zij lang verbonden aan de Design Science Research Group (o.a. als voorzitter). 

Samen met bijzonder hoogleraar Kinderarmoede Nicole Lucassen (EUR) leidt Mariëtte een door Nationaal Fonds Kinderhulp en de gemeente Rotterdam geinitieerd onderzoeksprogramma dat wetenschap, beleid en praktijk rond kinderarmoede verbindt. Met Annelies Kassenberg (Hanzehogeschool Groningen) ontwikkelde zij in 2020-2021 een drieluik aan handreikingen voor professionals met werkwijzen om kinderarmoede beter te Signaleren en kinderen, jongeren en (aanstaande) ouders in armoede beter te Ondersteunen en Stimuleren. 

Volg Mariëtte Lusse

Op social media

 LinkedIn

Project(en)

Van Dr. Mariëtte Lusse

Publicatie(s)

Van Dr. Mariëtte Lusse
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen