Menu English

Lectoraat Kinderarmoede

Het lectoraat Kinderarmoede richt zich op de vraag hoe professioneel handelen zodanig vormgegeven kan worden dat dit optimaal bijdraagt aan het signaleren van kinderarmoede en het creëren van stabiliteit en perspectief voor kinderen. Omdat armoede vaak over meer gaat dan alleen een gebrek aan geld, hebben kinderen, jongeren en (aanstaande) ouders die met armoede kampen problemen op meerdere terreinen. Dat maakt omgaan met gezinnen in armoede complex, wat bij professionals tot handelingsverlegenheid kan leiden. Het lectoraat wil daarom het handelingsperspectief en de professionele structuur versterken.

Over het lectoraat

In Rotterdam, de stad met de meeste armoede in Nederland, groeit gemiddeld één op de zes kinderen op in een gezin dat kampt met armoede. Schulden, of de dreiging van een lege koelkast of huisuitzetting, leiden tot veel stress. Deze stress zet het  doen- en denkvermogen van ouders en kinderen onder druk  en stelt hen minder in staat  om beslissingen gericht op de lange termijn te nemen. Dat kan betekenen dat het overzicht in rekeningen en afspraken ontbreekt en dat ouders minder aandacht hebben voor hun kinderen of minder geduldig zijn. Bovendien leven gezinnen in armoede vaker in minder veilige buurten, met slechtere rolmodellen en minder faciliteiten, wat ingrijpende gevolgen heeft voor het dagelijks leven, de gezondheid en het welbevinden van alle gezinsleden en het toekomstperspectief van kinderen en jongeren.

Alle lectoraten van Kenniscentrum Talentontwikkeling

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen