Menu English

Lectoraat Versterking Beroepsonderwijs

De focus van dit lectoraat betreft de doorstroom van jongeren tijdens hun loopbaan in het beroepsonderwijs. Doel is een bijdrage te leveren aan het optimaliseren van de instroom en doorstroom van studenten die leiden tot studiesucces en carrièreperspectief van de Rotterdamse populatie in het hoger beroepsonderwijs.

Specifieke aandacht gaat daarbij uit naar de scharnierpunten van het vmbo-mbo en mbo-hbo. Om hierop te acteren gaat het onderzoek in op factoren die bijdragen aan succesvol studeren. Denk daarbij aan een goede voorbereiding op de keuze van een vervolgopleiding en het ontwikkelen van studievaardigheden van studenten. Daarvoor is het belangrijk dat docenten weten hoe ze activerend onderwijs kunnen geven en eigen verantwoordelijkheid voor het leerproces bij studenten kunnen aanmoedigen. 

Activiteiten en onderzoek binnen het lectoraat Versterking Beroepsonderwijs zijn:

  • Het bevorderen van docentcompetenties werkzaam in het mbo en hbo, met specifieke aandacht voor didactiek en pedagogiek, en hun oriëntatie op de beroepscontext waarvoor wordt opgeleid.
  • Inhoudelijke ondersteuning bij het opzetten van vakdidactisch onderzoek binnen mbo- en hbo-opleidingen.
  • Begeleiding van studenten en promovendi in (afstudeer-)onderzoek naar onderwijsontwikkeling, ouderbetrokkenheid en loopbaanoriëntatie.
  • Het verzorgen van (gast)colleges op het gebied van beroepsonderwijs, onderzoek en onderwijsvernieuwing binnen diverse gremia van de lerarenopleidingen.
  • Ondersteuning van curriculumcommissies bij de vormgeving en kwaliteitszorg uitstroomprofiel beroepsgericht onderwijs.

Alle lectoraten van Kenniscentrum Talentontwikkeling

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen