Menu English

SOS bij kinderarmoede

Een drieluik aan handreikingen voor het Signaleren van en Ondersteunen en Stimuleren bij kinderarmoede

Publicatiedatum: 17 oktober 2018

Nog altijd groeit één op de dertien kinderen in Nederland op in armoede. In Rotterdam is dat één op de vijf. Armoede kan nadelige effecten hebben op de gezondheid, ontwikkeling en welbevinden van kinderen en jongeren. De consequenties gelden vanaf de geboorte tot de levensverwachting aan toe. Daarom is het van belang dat professionals die met kinderen, jongeren en ouders werken, handelingsbekwaam zijn in het omgaan hiermee.

Toon:

Projectinformatie

Over Armoede

Opbrengsten

  • Omgaan met geldzorgen van mbo-studenten. Handreiking voor professionals in het mbo (2023).

  • Omgaan met armoede in de jeugdgezondheid. Handreiking voor professionals in de geboorte- en jeugdgezondheidszorg (2021).

  • Omgaan met kinderarmoede in het sociaal domein. Een handreiking voor professionals (2021).


  • Omgaan met armoede op scholen. Een handreiking voor po en vo (2020).
    In deze handreiking zijn 12 werkwijzen opgenomen. Aanvullend is er een poster en zijn er voorbeeld kwaliteitskaarten ontwikkeld om scholen te helpen bij het bepalen welke stappen zij gaan zetten in het beter omgaan met armoede.


  • Meerdere artikelen in praktijkbladen, presentaties door het land en interviews op de radio.
    Bekijk het tabblad resultaten 

We werken nog aan een quickscan die professionals uit de drie domeinen (onderwijs, sociaal domein en jeugdgezondheid) helpt om kinderarmoede in samenhang aan te pakken in dorp of wijk.

De opgeleverde handreikingen en kwaliteitskaarten zijn onder andere te vinden in de Gereedschapskist voor beter samenwerken met ouders.  Zolang de voorraad strekt zijn deze producten (en de posters voor scholen) ook in gedrukte vorm opvraagbaar. De voorwaarde die we stellen is dat het materiaal op een plek terecht komt waar het gebruikt zal worden.

Achtergrond

Onder het motto SOS bij kinderarmoede ontwerpen wij (Mariette Lusse, Liesbeth van der Ree, Hogeschool Rotterdam en Annelies Kassenberg en Inge Ekenhorst van Hanzehogeschool Groningen) met experts, professionals en ervaringswerkers uit het land een drieluik aan handreikingen. De handreikingen zijn bestemd voor professionals in het onderwijs, het sociaal domein en de jeugdgezondheid en bieden handvatten om kinderarmoede te Signaleren, en gezinnen in armoede te Ondersteunen en Stimuleren.

De handreikingen bieden een denk- en werkkader voor een passende en haalbare rol voor professionals in het omgaan met gezinnen die in armoede leven. De focus ligt op het versterken van het welzijn, en de ontwikkelmogelijkheden van kinderen en jongeren, zodat zij kunnen leven, in plaats van vooral overleven. Dit vereist een integrale aanpak, waarbij professionals vanuit verschillende (gemeentelijke) domeinen doelgericht met elkaar samenwerken. De handreiking stelt de uitvoering centraal, maar biedt ook handvatten voor beleidsmakers en leidinggevenden in het sociaal domein.

Onderzoek

De handreikingen zijn gebaseerd op:

  • raadplegingen en expertmeetings met professionals en ervaringswerkers,
  • interviews met kinderen, jongeren en ouders,
  • een literatuur- en internetsearch

Rond elke handreiking is een adviesraad van deskundigen gevormd die het proces volgt en de teksten beoordeeld. De teksten van de afzonderlijke werkwijzen zijn daarnaast meegelezen door experts, professionals en ervaringswerkers uit het land.