Ga direct naar de content

Nieuws

Actuele berichten van Kenniscentrum Zorginnovatie
 • Introductiefilm A.L.I.B.I. online

  Nieuws

  Afgelopen week zijn de eerste beelden van de serious game A.L.I.B.I. gepubliceerd; een serious game voor jeugdigen die sociaal en communicatief minder sterk zijn.

 • Een goed begin is het halve werk; Verloskunde in de kern van preventie

  Nieuws

  Op 30 maart presenteert Hanneke Torij tijdens haar openbare les de manier waarop haar lectoraat bijdraagt aan het verbeteren van de kwaliteit van de geboortezorg in Nederland.

 • Prijs voor student Verpleegkunde voor essay psychiatrie

  Nieuws

  Corine Biesheuvel, student Verpleegkunde en werkzaam bij de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Bavo Europoort, heeft maandag 20 maart de Kitty Verbeekprijs gewonnen voor haar essay 'Ik ben niet gek hoor!'

 • Nieuwe innovatieve producten op de markt dankzij studenten Zorgtechnologie

  Nieuws

  Dat onze studenten van de minor Zorgtechnologie goed op weg zijn om daadwerkelijk iets te betekenen voor de gezondheidszorg, is niet onopgemerkt gebleven. Op de website Nursing is een interview verschenen met onderzoeker Onno Helder over innovaties die komend jaar op de markt verschijnen.

 • Vernieuwde website ondersteunt jongeren met chronische aandoeningen en professionals

  Nieuws

  De inhoud en vormgeving van de website opeigenbenen.nu van het onderzoeksprogramma Op Eigen Benen zijn helemaal vernieuwd. De website is de afgelopen jaren zeer goed bezocht maar na tien jaar was de website toe aan een update. Zo is er nu vooral aandacht voor transitie in de zorg en past de frisse uitstraling meer bij deze tijd.

 • Expositie Medical Delta: "Werken met Living Labs stimuleert zorginnovaties"

  Nieuws

  Maandag 16 januari is op de locatie Rochussenstraat van Hogeschool Rotterdam een expositie geopend over samenwerkingen van Medical Delta met zorgpartners en onderwijsinstellingen. Roel Kamerling (directeur Medical Delta) en Hans van der Moolen (directeur Instituut voor Gezondheidszorg) openden de expositie gezamenlijk.

 • Film over kinderen met meervoudige beperking in première

  Nieuws

  Op 15 januari ging de film ‘Dit is ons leven’ van BOSK in première. De film gaat over het leven van drie gezinnen met een ernstig meervoudig beperkt kind. Mieke Cardol, lector Disability Studies, was betrokken bij de ontwikkeling van de film.

 • Creatieve ondernemers dragen nauwelijks bij aan ontwikkeling achterstandswijk

  Nieuws

  Hippe, creatieve ondernemers aantrekken om achterstandswijken een boost te geven. Dat is het idee, maar werkt het ook? Jeannette Nijkamp, sociologe en hoofddocent bij Hogeschool Rotterdam, concludeert in haar proefschrift dat creatieve ondernemers nauwelijks bijdragen aan de economische ontwikkeling van een achterstandswijk. Ze verdedigt haar proefschrift op vrijdag 16 december 2016 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 • Innovatiesubsidie voor ontwikkeling online platform bij behandeling afasie

  Nieuws

  Logoclicks heeft een innovatiesubsidie gekregen van Kansen voor West voor de ontwikkeling van een online platform voor de behandeling van personen met afasie in Nederland en Vlaanderen. In januari start vanuit Kenniscentrum Zorginnovatie een deelonderzoek van dit project.

 • Aandacht voor voeding ouderen moet primaire zorgtaak worden

  Nieuws

  Om ondervoeding bij ouderen te voorkomen, moet aandacht voor voeding een primaire zorgtaak worden waarbij zorgprofessionals samenwerken aan een effectieve screening volgens de geldende richtlijnen. Dat stelt Canan Ziylan in haar proefschrift dat zij op 9 december verdedigt aan Wageningen University & Research.

 • Internationaal bezoek voor studenten minor Zorgtechnologie

  Nieuws

  Acht groepen studenten van de minor Zorgtechnologie konden deze maand in gesprek met een belangrijk leider op het gebied van zorginnovaties. Anna Young, oprichtster van MakerNurse, werd uitgenodigd om aan één van deze groepen een werkbezoek te brengen. Dit leidde tot een zeer waardevolle middag en een opmars naar nauwere samenwerking tussen Anna Young en het onderwijs.

 • Project Kenniscentrum Zorginnovatie ‘best practice’ in rapport Zorginstituut Nederland

  Nieuws

  'Nieuw in 010' is volgens het Zorginstituut, een adviesorgaan voor het Ministerie van Volksgezondheid, een goed praktijkvoorbeeld van een project waarbij de praktijk het uitgangspunt is voor het onderwijs. Tijdens dit project ondersteunen studenten van verschillende opleidingen zwangeren in Rotterdam Zuid.

 • Kennismaken met innovaties uit verschillende sectoren

  Nieuws

  Op 17 november vond het evenement Netsourcing Cross-Over plaats, een inspiratiesessie ter kennismaking met innovaties uit zorg, welzijn en veiligheidsregio's. Linda Wauben, lector Technische Innovatie in de Zorg, was erbij.

 • Studenten minor Zorgtechnologie doen internationale ervaring op bij 3M Düsseldorf

  Nieuws

  Op 9 en 10 november zijn vier studenten en twee docenten van Hogeschool Rotterdam uitgenodigd door 3M in Düsseldorf, om te werken aan het ontwikkelen van een nieuwe infuusspalk voor zeer vroeg geboren kinderen die verpleegd worden op een neonatale intensive care.

 • Club van 100 neemt barrières weg bij chronisch zieke jongeren

  Nieuws

  Op 14 november vindt het jaarlijks symposium van de Club van 100 van Fonds NutsOhra plaats. Lector AnneLoes van Staa en onderzoeker Jane Sattoe leiden een sessie op deze dag, waar honderd sleutelpersonen op de gebieden kracht, zorg, sport, school en werk samen met jongeren in gesprek gaan om deze problematiek op de politieke en maatschappelijke agenda te zetten.

 • Toolkit Arbeid en Zwangerschap gepubliceerd

  Nieuws

  In het kader van het project Arbeid en gezond zwanger: maak er werk van! is een kennismodule ontwikkeld die zicht richt op een systematische bespreking van arbeidsgerelateerde risicofactoren voor vrouwen met een zwangerschapswens en zwangere vrouwen. De kennismodule is nu te downloaden.

 • Blauwdruk ontwikkeld voor het verbeteren van zorg rondom kwetsbare zwangeren

  Nieuws

  Het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland heeft een blauwdruk ‘Psychosociale zorg en Samenwerking met Veilig Thuis’ ontwikkeld voor het structureren van zorg rondom kwetsbare zwangeren.

 • Nieuw inzicht in rol verpleegkundig specialisten

  Nieuws

  Helderheid over datgene waarvoor verpleegkundig specialisten professioneel verantwoordelijk zijn, is een voorwaarde voor hun erkenning als beroepsgroep. Dat stelt verpleegkundige en onderzoeker Ada ter Maten-Speksnijder in haar proefschrift.

 • "Er is sprake van relatieve onbevoegdheid en onbekwaamheid op het gebied van kwetsbare ouderen"

  Nieuws

  In de reactie van ActiZ, maar ook in het rapport van IGZ zelf, ontbreekt een essentieel besef. Uit het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) van ZonMw weten we dat de opleidingen van artsen (basis en medisch specialisten), hbo-verpleegkundigen en verzorgenden ernstig tekort schieten op het gebied van kwetsbare ouderen, een groep waartoe ouderen in het verpleeghuis zeker behoren.

 • Project Even Buurten krijgt vervolg

  Nieuws

  ZonMw (Nationaal Programma Ouderenzorg) heeft een nieuw Even Buurten-project gehonoreerd. Kenniscentrum Zorginnovatie zal hiervoor een nieuwe e-learningmodule ontwikkelen.

 • Naar een betere aanpak van aspecifieke klachten van het houdings- en bewegingsstelsel

  Nieuws

  “Het is van groot belang om in een vroeg stadium van aspecifieke rugklachten of klachten van arm, nek of schouder (KANS) aandacht te besteden aan psychosociale en werkgerelateerde indicatoren.” Dat stelt arts en epidemioloog Harald Miedema in zijn proefschrift.

 • Blauwdruk voor zorg aan zwangeren met psychosociale problematiek

  Nieuws

  Het Regionaal Consortium Zwangerschap en Geboorte Zuidwest Nederland heeft een blauwdruk ontwikkeld om de zorg aan zwangeren met psychosociale problemen beter te structureren.

 • Hogeschool Rotterdam benoemt Maarten Schmitt tot lector Bewegen naar Gezondheid

  Nieuws

  Hogeschool Rotterdam heeft dr. Maarten Schmitt benoemd tot lector Bewegen naar Gezondheid bij Kenniscentrum Zorginnovatie. Belangrijke zorgvraagstukken zijn de toename van mensen met (vaak meerdere) chronische aandoeningen en het aantal mensen met een ongezonde leefstijl.

 • Vertaalslag naar Nederlandse serious game voor kinderen

  Nieuws

  Met het onderzoeksproject Moving werkt Kenniscentrum Zorginnovatie aan een serious game voor kinderen die sociaal en communicatief minder sterk zijn. De game helpt hen bij de overgang van de basisschool naar middelbare school. Het blad Profielen van Hogeschool Rotterdam sprak met onderzoekers van het lectoraat Publieke zorg en preventie voor jeugd.

 • Docenten hbo-V en wijkverpleegkundigen leren met én van elkaar

  Nieuws

  Tijdens een afsluitende bijeenkomst worden de leeropbrengsten van het project ‘Twinning: tussen wijk en hogeschool’ gedeeld. In het project leerden docenten hbo-V en wijkverpleegkundigen van en met elkaar door mee te lopen in elkaars beroepspraktijk.

 • Promotiebeurs voor onderzoek naar compassie in de informele hulpverlening

  Nieuws

  Het NWO heeft Renate Willems een promotiebeurs voor leraren toegekend. Met deze beurs kan zij de komende zes jaar haar promotieonderzoek 'Het butterfly effect in de informele hulpverlening' gaan uitvoeren.

 • Onderzoek Rathenau Instituut: lectoren belangrijke spil in netwerken

  Nieuws

  Het onderzoek bevestigt dat lectoren door hun uitgebreide netwerk binnen zowel onderzoek, onderwijs als de beroepspraktijk een cruciale bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs en innovaties van de beroepspraktijk.

 • ‘Veranderen, verbeteren en vernieuwen‘

  Nieuws

  In het voorjaar van 2016 begeleidt de Wmo-werkplaats Rotterdam zes verschillende Rotterdamse wijkteams in leerkringen. Tijdens de bijeenkomsten kunnen professionals experimenteren met hun veranderende rollen en functies.

 • Medewerkers verzwijgen chronische aandoening voor werkgever

  Nieuws

  Vijftien procent van de medewerkers met een chronische aandoening (zoals bijvoorbeeld astma, COPD, depressie, diabetes, hartfalen of reumatische klachten) maakt dit niet bekend bij de werkgever. Dit blijkt uit een onderzoek van GfK Nederland in opdracht van Fit for Work, waar ook Kenniscentrum Zorginnovatie deel van uitmaakt. Het onderzoek is uitgevoerd onder 500 medewerkers en 251 werkgevers.

 • Citylab010 helpt project FLOW verder

  Nieuws

  Kenniscentra Creating 010 en Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam dienden een aanvraag in bij CityLab010 voor het project FLOW. In het project wordt onderzoek gedaan naar serious games voor kinderen die sociaal en communicatief minder sterk zijn. Deze aanvraag resulteerde in een subsidie.

 • "Verpleegkundige moet geen mini-dokter worden"

  Nieuws

  “Door de emancipatie van verpleegkundigen en door de sterke focus op het overnemen van medische taken, dreigt de verpleegkundig specialist zich als een nieuwe minidokter te presenteren. Daarmee laat je een stuk zorg liggen, namelijk het kijken naar hoe het daadwerkelijk met de patiënt gaat.”

 • Nieuw boek 'Dit is wie ik ben'

  Nieuws

  Het boek is een uitgave van BOSK en bevat tips op verschillende onderwerpen over hoe je zo goed mogelijk kunt omgaan met het proces van ouder worden met een beperking. Onderzoeker Sander Hilberink, tevens oud-bestuurslid van BOSK, schreef mee.

 • Ervaringswereld chronische pijn

  Nieuws

  Hoofddocent Lennard Voogt promoveerde in 2009 op het proefschrift 'De ervaringswereld van patiënten met chronische pijn'. Nu, zes jaar later, ging hij in gesprek met de redactie van ZorgEthiek. Wat is de relevantie van zijn onderzoek voor de praktijk?

 • Hbo-V in de ouderenzorg: daar zit meer achter

  Nieuws

  Op 19 maart lanceerden ActiZ en V&VN een campagne om meer hbo-V studenten te enthousiasmeren voor de ouderenzorg. Studenten worden uitgedaagd om levensechte situaties in de ouderenzorg te ervaren. Lector Henk Rosendal droeg hieraan bij.

 • Vier Zuid-Hollandse hogescholen treden toe tot innovatienetwerk Medical Delta

  Nieuws

  Vier hogescholen uit de Zuid-Hollandse regio zijn toegetreden tot de Medical Delta, een netwerk van kennisinstellingen, zorginstellingen en bedrijven uit de sectoren Life Sciences, gezondheid en techniek. Hiermee verdiept en verbreedt de Medical Delta zich op het gebied van beroepsgericht opleiden en praktijkgericht onderzoek.

 • Met trots presenteren wij ons Hoogtepuntenmagazine

  Nieuws

  Kenniscentrum Zorginnovatie wil met hoogwaardig praktijkgericht onderzoek van waarde zijn voor het onderwijs, de praktijk en de wetenschap. Dat wij daar ook in slagen blijkt uit de evaluatie die wij ontvingen van een externe evaluatiecommissie. Het magazine toont een aantal van onze spraakmakende onderzoeken.

 • Betere transitie in zorg voor jongeren met diabetes

  Nieuws

  Voor jongeren met diabetes is het een grote uitdaging om een goed leven te combineren met een goede diabetesregulatie. Om deze jongeren een optimale ondersteuning te geven in de periode waarin ze ook nog de overstap van kinderzorg naar de interne geneeskunde maken, start Kenniscentrum Zorginnovatie met het project ‘Betere Transitie bij Diabetes’.

 • Tijd als grootste drempel bij afasie

  Nieuws

  Na een beroerte is er vaak sprake van afasie, een taalstoornis die de communicatie belemmert. Door afasie ontstaan problemen met spreken, lezen en schrijven. Vaak zijn er problemen met taalbegrip, vooral bij ingewikkelde zinnen. Herstel vindt vooral plaats in de eerste 3 tot 6 maanden na de beroerte. In die periode is veel logopedische therapie belangrijk.

 • Nieuw lesprogramma over betekenis van gebruik van hulpmiddelen

  Nieuws

  Kenniscentrum Zorginnovatie heeft in het project ‘Meer dan handig’ een lespakket ontwikkeld dat studenten in het hoger onderwijs inzicht geeft in de betekenis en consequenties van het gebruik van bepaalde hulpmiddelen. Dit lespakket wordt vandaag, ter afsluiting van het project, door Mieke Cardol en Sander Hilberink gepresenteerd tijdens de eerste Disability Studies Lunch-lezing van 2016 bij de VU Amsterdam.

 • Voorkomen van maternale distress tijdens zwangerschap

  Nieuws

  Binnen het project is de interventie WazzUp Mama?! ontwikkeld. Dit is een op-maat website voor zwangere vrouwen waar zij in kaart kunnen brengen of ze emotioneel goed in hun vel zitten en of er factoren zijn die hen uit balans zouden kunnen brengen.

 • Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam organiseert symposium over Zika-virus

  Nieuws

  Op 15 februari organiseert Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam een symposium om professionals in de gezondheidszorg te informeren over het Zika-virus.

 • Film over gezinnen met ernstig meervoudig beperkt kind

  Nieuws

  Kenniscentrum Zorginnovatie zal samen met de BOSK een film maken over het leven van gezinnen met een ernstig meervoudig beperkt (emb) kind. De film toont niet alleen de zorgkant, maar juist ook het gezinsleven.

 • Extra subsidie naar ontwikkeling en onderzoek serious game voor jongeren

  Nieuws

  Het Burgerweeshuis en CityLab010 hebben ruim 80.000 euro toegekend aan het project FLOW.

 • Lovend oordeel voor Kenniscentrum Zorginnovatie

  Nieuws

  Kenniscentrum Zorginnovatie is verheugd met het zeer positieve oordeel uit de onderzoeksevaluatie. Het BKO (Brancheprotocol Kwaliteitszorg Onderzoek) beoordeelde de kwaliteit van het onderzoek en de organisatie van het kenniscentrum over de periode 2010-2015.

 • Nationale aanpak werkbehoud met een chronische aandoening

  Nieuws

  Op 10 november overhandigde de voorzitter van het Fit for Work platform het Fit for Work manifest aan de Vaste Kamercommissie van Sociale Zaken en Werkgelenheid. Het platform dat 20 maatschappelijke organisaties verenigt, pleit met het manifest voor een nationale aanpak voor werkbehoud voor mensen met een chronische aandoening.

 • Project Even Buurten wint ZonMw-Parel

  Nieuws

  Het project Even Buurten is op 10 november bekroond met een ZonMw-Parel. Even Buurten krijgt de prijs omdat het de sociale samenhang in de wijk bevordert. Daardoor kunnen ouderen langer zelfstandig wonen in hun eigen huis. Deze ontwikkeling sluit naadloos aan op de huidige hervormingen in de langdurige zorg.

 • Openbare les lector Technische Innovatie in de Zorg

  Nieuws

  Met een toename van de zorgkosten en een verandering van de locatie van zorg wordt de inzet van technologie in de gezondheidszorg steeds belangrijker. Op 12 november gaat Linda Wauben, lector Technische Innovatie in de Zorg bij Hogeschool Rotterdam, hier op in tijdens haar openbare les.

 • Ethische dilemma's bij zelfmanagement

  Nieuws

  Moet je als verpleegkundige meegaan in de wens van een patiënt om minder vaak te dialyseren? Bekijk de handreiking voor verpleegkundigen die in hun werk te maken hebben met ethische dilemma’s.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.