Menu Zoeken English

Nieuws

Actuele berichten van Kenniscentrum Zorginnovatie

“Iedereen heeft recht op juiste zorg tijdens zwangerschap”

Nieuws

Ageeth Rosman is dit jaar begonnen als lector Audit en Registratie bij Kenniscentrum Zorginnovatie. Ze richt zich vooral op de perinatale zorg, dus rondom de geboorte van een kind. Hoe ziet haar onderzoek eruit en wat zijn haar doelen?

Visite lopen bij Susanne van Hooft: Meer uitgaan van de ander dan van jezelf

Nieuws

Susanne van Hooft is docent-onderzoeker bij Kenniscentrum Zorginnovatie en heeft sinds mei 2019 de overstap gemaakt naar hoofddocent Verpleegkunde. Haar thema’s: zelfmanagementondersteuning en verpleegkundige rolmodellen.

Artikel meerwaarde nazorg interventie wint Meyboomprijs

Nieuws

Met haar artikel over een deelstudie binnen Nurse-CC (proeftuin Hemato-oncologie) heeft Mariska van der Lans de Meyboomprijs van 1000 euro gewonnen. Het artikel betreft de Mixed-Methods evaluatie van de nazorginterventie na stamceltransplantatie, die is uitgevoerd cf. het NURSE-CC protocol.

Nieuwe e-learning module ontwikkeld over het Ready Steady Go programma

Nieuws

Zorgprofessionals kunnen de nieuwe e-learning module gebruiken om te leren werken met het Ready Steady Go programma om jongeren met chronische aandoeningen beter te ondersteunen.

Studenten innoveren de zorg

Nieuws

Create4Care is een samenwerking tussen studenten van de hogeschool en het Erasmus MC. Dit project helpt praktijkproblemen op te lossen. De innovaties verlichten vaak fysiek belastende handelingen, waardoor het arbeidsproces voor medewerkers beter wordt.

“Mensen met complexe pijn verdienen een betere behandeling”

Nieuws

Lennard Voogt is lector Complexe Pijn bij Kenniscentrum Zorginnovatie. Wat houdt het lectoraat precies in en hoe gaat hij te werk?

“Studenten hebben mij geïnspireerd het lectoraat Zorg om Naasten op te zetten”

Nieuws

Erica Witkamp is bij Kenniscentrum Zorginnovatie aan de slag gegaan als lector Zorg om Naasten. Wat houdt dit precies in en hoe gaat ze te werk?

RSI is nog steeds een (onderschat) probleem

Nieuws

De muisarm of RSI werd rond het millennium gezien als een belangrijke bedreiging voor ‘beeldschermwerkers’. Twintig jaar later hoor je er nauwelijks meer iets over. Maar het probleem bestaat nog steeds, waarschuwen de RSI-vereniging en de Arbo Unie.

Hoe goed is de kwaliteit van zorg in hospices?

Nieuws

“De dood is een normaal verschijnsel, net als geboren worden. We moeten dus wegblijven van het al te zeer reguleren”, zegt Marieke Groot, lector Person & Family Centred Care in een uitzending over de kwaliteit van hospices van De Monitor (KRO-NCRV) op NPO.

Lector AnneLoes van Staa wint allereerste Deltapremie van half miljoen euro

Nieuws

AnneLoes van der Staa heeft de Deltapremie van 500.000 euro gewonnen. De lector Transities in Zorg van Kenniscentrum Zorginnovatie, Hogeschool Rotterdam leidt onder meer het onderzoeksprogramma Op Eigen Benen voor jongeren met chronische aandoeningen die de overgang maken naar de volwassenenzorg.

Licht op een blindenstok en een flitsende artrosehandschoen

Nieuws

Studenten binnen het project Design4One werken aan verschillende oplossingen voor mensen die, om wat voor reden dan ook, iets in het dagelijks leven iets niet meer kunnen.

“Mensen met een beperking moeten het leven kunnen leiden dat ze willen”

Nieuws

Sander Hilberink is bij Kenniscentrum Zorginnovatie aan de slag gegaan als lector Ondersteuningsbehoeften: Levenslang & Levensbreed. Wat zijn zijn plannen en doelen?

Verbeteren van de zorglogistiek binnen het project HELP

Nieuws

Hogeschool Rotterdam wil dat er meer kennis over efficiëntere zorglogistiek terecht komt bij de mensen in de zorginstellingen en neemt daarom deel aan een pilot; project HELP.

‘Investeer in de preventie van dementie’

Nieuws

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid moet investeren in de preventie van dementie. ''Nu al komen er vijf patiënten per uur bij'' dat zeggen tientallen artsen, hoogleraren, directeuren en andere deskundigen die een ingezonden brief in NRC hebben ondertekend.

Met de verkeerde schoenen de moskee uit

Nieuws

De huidige dementiezorg sluit niet goed aan op behoeften van migrantenouderen en hun familie terwijl het aantal oudere migranten met dementie hard groeit, 'we moeten ons hier echt op voorbereiden.’

Verkiezing Docent-onderzoekers van het jaar

Nieuws

Dit jaar werden de eerste winnaars bekend gemaakt tijdens de Dag van Praktijkgericht Onderzoek. Erica Witkamp is winnares bij kenniscentrum Zorginnovatie!

Dag van Praktijkgericht Onderzoek: verder kijken dan je neus lang is

Nieuws

Tijdens de Dag van Praktijkgericht Onderzoek stond de hashtag #durftevragen centraal. Blijven vragen is van groot belang voor een goed onderzoek. Dat geldt zowel voor studenten als voor docenten.

Je onderzoek voortzetten dankzij een postdoc. Wat komt daarbij kijken?

Nieuws

Natuurlijk krijgt onderwijs de meeste aandacht binnen Hogeschool Rotterdam, maar onderzoek is een belangrijke poot en flink aan het groeien. Promoveren kun je al een geruime tijd binnen de hogeschool en nu zijn er ook postdocs waarmee reeds gepromoveerde docenten nog twee jaar hun onderzoek kunnen voortzetten.

Feestelijke kick-off onderzoeksproject BiBoZ

Nieuws

Het onderzoeksproject BiBoZ ging op 17 september officieel van start met een feestelijke kick-off waar meer dan zestig deelnemers aanwezig waren.

Nieuw Kennisbundel Zelfmanagementondersteuning gerealiseerd

Nieuws

Kenniscentrum Zorginnovatie heeft samen met Vilans en andere partijen een nieuw Kennisbundel Zelfmanagementondersteuning gerealiseerd.

Interview met ZM.Doc-projectleider Susanne van Hooft en verpleegkundig reumaconsulent Wilma van Gent

Nieuws

Hogeschool Rotterdam testte 2 instrumenten voor zelfmanagementondersteuning.

Hogeschool Rotterdam Bachelor Award en Overtref Jezelf Beurs uitgereikt

Nieuws

Timothy Singowikromo (opleiding Elektrotechniek) wint de Hogeschool Rotterdam Bachelor Award.

Grafkist populair tijdens onderzoek Hogeschool Rotterdam op Lowlands

Nieuws

In een grafkist gaan liggen tijdens een festival; het kon afgelopen weekend tijdens Lowlands, waar Hogeschool Rotterdam en het Erasmus MC onderzoek deden naar wat de dood voor jongeren betekent.

‘We zijn een beetje verleerd hoe we met de dood moeten omgaan’

Nieuws

INTERVIEW OP PROFIELEN: Erica Witkamp is hoofddocent verpleegkunde en senior onderzoeker. Ze doet onderzoek op het gebied van sterven en dat onderzoek voert haar deze zomer naar Lowlands.

Verslag startbijeenkomst ‘Oudere migranten met vergeetachtigheid of dementie’

Nieuws

Het project is voor en samen met thuiswonende oudere migranten met een Marokkaanse, Turkse, Surinaamse en Kaapverdische achtergrond die vergeetachtig zijn of dementie hebben en hun familie. Welke wensen en behoeften hebben deze ouderen en hun familie om als oudere goed thuis te blijven wonen?

GAP analyse transitiezorg: rapport nu beschikbaar

Nieuws

Wat staat er in richtlijnen en zorgstandaarden over transitiezorg voor jongeren met chronische aandoeningen? Een GAP-analyse van Nederlandse richtlijnen en zorgstandaarden aan de hand van het Raamwerk Op Eigen Benen is nu beschikbaar.

Financieringsprogramma sluit goed aan op behoeften onderzoeksgroepen

Nieuws

Het SPRONG-programma van Regieorgaan SIA sluit goed aan op de behoeften van de onderzoeksgroepen die er gebruik van maken. Dat concludeert het Rathenau Instituut. Begin 2018 startten vier onderzoeksgroepen met hun project. Eén van deze projecten is Vitale Delta.

Veel studenten in slechtere gezondheid door iemand met verslaving in directe omgeving

Nieuws

PERSBERICHT | Ruim vijftien procent van de studenten van Hogeschool Rotterdam heeft een ouder, partner, broer of zus die problemen heeft met het gebruik van alcohol, drugs of medicijnen. Zowel de gezondheid (vooral psychisch) als studieprestaties van deze studenten lijden hieronder. Dit blijkt uit onderzoek van Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam dat is gepubliceerd in Profielen Magazine, het nieuwsmedium van de hogeschool. Alle (niet-Engelstalige) studenten ontvingen een vragenlijst waarin vragen werden gesteld over hun eigen middelengebruik en dat van hun gezinsleden.

Hogeschool Rotterdam doet onderzoek op Lowlands

Nieuws

Om meer inzicht te krijgen hoe jongeren omgaan met de dood gaat een team van Hogeschool Rotterdam en het Erasmus MC op het festival Lowlands onderzoeken hoe jongeren nadenken over hun levenseinde.

“Ik vind het niet prettig om weg te gaan als lector, het was veel te leuk”

Nieuws

Jacomine de Lange neemt na 15 jaar afscheid als lector 'Transities in de ouderenzorg'. Aan de hand van 15 onderwerpen blikt ze terug op de grootste veranderingen tijdens haar loopbaan bij Hogeschool Rotterdam.

Hogeschool Rotterdam benoemt Marieke Groot tot lector Person & Family Centred Care

Nieuws

PERSBERICHT | Het College van Bestuur van Hogeschool Rotterdam heeft dr. Marieke Groot benoemd tot lector Person & Family Centred Care van Kenniscentrum Zorginnovatie. In deze hoedanigheid gaat zij zich vooral richten op het vakgebied van de palliatieve zorg. Groot levert hiermee een bijdrage aan de ambitie van Hogeschool Rotterdam om de driehoek onderwijs, onderzoek en de (regionale) beroepspraktijk intensiever met elkaar te verbinden. Dit maakt het mogelijk om de palliatieve benadering in zowel zorg als het sociale domein steviger in te bedden.

“Veel studenten hebben heftige problemen door iemand met verslaving in directe omgeving”

Nieuws

Een vader, moeder, zus of broer die aan alcohol of drugs is verslaafd. Veel studenten zijn opgegroeid in een dergelijke gezinssituatie. Dorine van Namen van Kenniscentrum Zorginnovatie maakt zich sterk voor deze groep.

Positieve ervaringen met Training Con-tAct

Nieuws

Conversatietraining Con-tAct voor zorgprofessionals en bijhorende Cursus Con-tAct voor logopedisten worden goed ontvangen. Deze producten zijn het resultaat van het project Ondersteunde Communicatie bij Afasie van Kenniscentrum Zorginnovatie. Het doel van de cursus is dat de deelnemers de training kunnen toepassen in hun eigen zorginstelling. Met de training willen ze bereiken dat zorgprofessionals zo goed mogelijk communiceren met mensen met afasie en aandacht ontwikkelen voor de communicatieve toegankelijkheid van de zorginstelling.

Lancering Werkwebautisme.nl

Nieuws

Werkwebautisme.nl is op 2 april 2019 gelanceerd. Deze online gids met persoonlijk ontwikkelprofiel is ontwikkeld door de afdeling Toegepast GezondheidsOnderzoek, Gezondheidswetenschappen UMC Groningen, Kenniscentrum Zorginnovatie van de Hogeschool Rotterdam, de Nederlandse Vereniging voor Autisme en de Academische Werkplaats Autisme. Werkwebautisme.nl is een solide wetenschappelijk onderbouwd platform met een inhoud en vormgeving die speciaal gericht is op de doelgroep. Het is een fantastische online tool om normaal- tot hoogbegaafde mensen met autisme vanaf 15 jaar te ondersteunen bij studie en werk.

Hoogtepuntenmagazine 2018 gelanceerd

Nieuws

Kenniscentrum Zorginnovatie draagt samen met lectoren, onderzoekers en studenten bij aan de gezondheidszorg middels praktijkgericht onderzoek. Dit helpt bij het oplossen van vraagstukken in de praktijk, is inspirerend voor studenten en relevant voor het toetsen en bouwen van theorieën. Bekijk in het digitale Hoogtepuntenmagazine 2018 voorbeelden van onze samenwerking met het onderwijs, patiënten, de praktijk en het bedrijfsleven.

"Onderzoek is onze vernieuwingsmotor"

Nieuws

Niet onderzoeken om het onderzoeken, maar omdat het impact heeft op de samenleving.

Lector Henk Rosendal zet in op een gezonde leefomgeving

Nieuws

PERSBERICHT | Dr. Henk Rosendal, lector De Gezonde Wijk bij Hogeschool Rotterdam, geeft op 4 april 2019 zijn openbare les in Kantine Walhalla in Rotterdam. De titel van de openbare les is ‘Op naar een gezonde leefomgeving’. Rosendal meent dat gezondheid en het bevorderen daarvan nog altijd te smal wordt aangevlogen. Om de gezondheid van mensen daadwerkelijk te bevorderen is kennis over factoren die gezondheid beïnvloeden, zoals leefstijl, de sociale en fysieke omgeving, en vooral ook de samenhang tussen deze verschillende factoren, noodzakelijk. Tijdens zijn openbare les vertelt Rosendal hoe deze factoren kunnen worden beïnvloed, welke kennis hierover beschikbaar is en aan welke kennis het nog ontbreekt. Deze kennis en uitdagingen vormen het kader van het lectoraat De Gezonde Wijk.

Opschaling Leergang “Praktijkgericht Onderzoek”

Nieuws

Op vrijdag 15 maart jl. kregen 13 deelnemers van de “Leergang Bouwstenen voor succesvol praktijkgericht onderzoek” hun certificaat uitgereikt.

RAAK-subsidie voor duurzaam gezond beweeggedrag

Nieuws

Hoe stimuleer je als zorgprofessional cliënten om na afloop van een zorgtraject duurzaam gezond te blijven bewegen? Dit gaat het lectoraat Eigen Regie bij Fysiotherapie en Beweegzorg van Hogeschool Leiden in samenwerking met De Haagse Hogeschool, Hogeschool Rotterdam en in co-creatie met de praktijk de komende twee jaar onderzoeken in het nieuwe project Blijf in Beweging; ondersteuning van Zorgprofessionals bij duurzaam gezond beweeggedrag (BiBoZ). Om dit te realiseren ontvingen zij een RAAK-publiek subsidie van € 300.000,- van Regieorgaan SIA. BiBoZ is een samenwerkingsproject van het Vitale Delta-consortium.

De transitie in zorg voor jongeren moet beter door Kwaliteitsstandaard

Nieuws

Ruim 700.000 jongeren in Nederland groeien op met een chronische aandoening, zoals diabetes, reuma of taaislijmziekte. Na hun achttiende verjaardag staan ze voor een vaak abrupte overgang (transitie) van kinderarts naar volwassenenarts. Daar gaat het te vaak mis. Ze verdwijnen soms totaal van de zorgradar. FNO heeft de handschoen opgepakt en maakt vandaag bekend te gaan werken aan een landelijke Kwaliteitsstandaard Transitie in de zorg. Daartoe is een Pledge ondertekend door verschillende organisaties en heeft FNO 200.000 euro aan financiële ondersteuning toegekend.

'The Switch Game' beste presentatie op symposium Zorgtechnologie 2018 - 2019

Nieuws

Op woensdag 23 januari 2019 vond het gezamenlijke symposium van de minor Zorgtechnologie en project Smart en Duurzame E-zorg Concepten Rotterdam (SEDECR) plaats. Studenten van de minor Zorgtechnologie van Hogeschool Rotterdam hebben een half jaar lang samen met gebruikers, zorgprofessionals en -instellingen gewerkt aan innovatieve oplossingen voor bestaande problemen in de zorg. 'The Switch Game' sleepte de prijs voor 'Beste presentatie' in de wacht. Er werden ook prijzen uitgereikt in de categorie 'Beste posterpresentatie' en 'NLB-er van het jaar'.

VitaDem Handleiding is nu beschikbaar

Nieuws

De huidige dementiezorg is primair gericht op zorg en begeleiding voor de persoon met dementie en zijn of haar mantelzorger. In het project ‘VitaDem’ - uitgevoerd door Kenniscentrum Zorginnovatie, ouderenzorgorganisaties De Zellingen en Lelie Zorggroep, Alzheimer Nederland, afdeling Rotterdam, en het Van Kleef Instituut - is daarom een nieuwe benadering ontwikkeld met de nadruk op functiebehoud, vitaal blijven en kunnen blijven meedoen. Deze aanpak is nu beschreven in een handleiding, waarmee dementieketens en multidisciplinaire teams in de eerste lijn dementiezorg kunnen aanpakken.

Mijn Pad: jongeren maken een film voor jeugdhulpverleners

Nieuws

Sem, Elif, Puk, Willem, Mo en Sidney wonen tijdelijk in een JeugdzorgPlus instelling, dat is een instelling voor gesloten of besloten jeugdzorg, in Den Haag. Samen met Charlotte van der Linden, studente Social Work bij Hogeschool Rotterdam, hebben zij een film gemaakt. Zij filmden elkaar en ook hun mentoren over de vraag hoe jongeren in een instelling het beste begeleid kunnen worden op weg naar zelfstandigheid, en wat de methodiek Mijn Pad daarin kan betekenen

E-healthweek

Nieuws

In de week van 21 t/m 26 januari 2019 vindt voor de derde keer de nationale E-healthweek in Rotterdam plaats: een campagne om kennis en vaardigheden op het gebied van digitale ondersteuning in de zorg te vergroten. Gedurende de week worden landelijk zo’n 200 verschillende activiteiten rondom e-health georganiseerd om mensen in Nederland in contact te brengen met de mogelijkheden van e-health. De campagne wordt georganiseerd door ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en een aantal hoofdpartners.

Docent van het Jaar Martin van Haastrecht pinkt traantje weg

Nieuws

Martin van Haastrecht is verkozen tot Docent van het Jaar 2019. De docent Technische Bedrijfskunde (EAS) hield het niet droog tijdens de prijsuitreiking.

'Zelfmanagement ligt op het snijvlak van ziekte en het dagelijks leven'

Nieuws

In 2012 is het onderzoeksprogramma NURSE-CC gestart om verpleegkundigen handreikingen te bieden over hoe je zelfmanagementondersteuning in de praktijk vormgeeft. Een veelomvattend programma waaraan Hogeschool Rotterdam, het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit van Rotterdam intensief hebben samengewerkt onder leiding van Dr. AnneLoes van Staa, lector Transities in Zorg bij Kenniscentrum Zorginnovatie. Bekijk nu de animatiefilm!

Inspirerende woorden op symposium 'De logopedist als coach!?'

Nieuws

Op donderdag 29 november 2018 organiseerden de Rotterdamse opleiding Logopedie, het lectoraat ‘Zorg voor Communicatie’ (Kenniscentrum Zorginnovatie) en Zoloro het symposium ‘De logopedist als coach?!’. Zij kijken samen met de ruim 40 aanwezigen terug op een geslaagde avond. Doel van deze avond was om de samenwerkingsmogelijkheden tussen werkveld, onderwijs en onderzoek te bevorderen. Hierbij stond de coachende werkwijze, die de veranderende samenleving nu steeds meer van de logopedist verlangt, centraal.

Geestelijk verzorgers als coach: “Écht aandacht geven, maakt het verschil!”

Nieuws

Ruim 120 aanwezigen kwamen afgelopen donderdag 29 november bijeen in Walhalla Rotterdam voor het eindsymposium van ‘Betekenisvol Leven in de Buurt’. Naast de bekendmaking van tussentijdse resultaten van het onderzoek, was er ook genoeg ruimte voor creativiteit, interactie en humor en werden nieuwe producten voor professionals geïntroduceerd.

Nieuw onderwijs over dementie voor zorg en welzijn

Nieuws

De zorg voor mensen met dementie is erg complex: zeker nu zij langer thuis blijven wonen. Dit vraagt om de inzet van hbo-professionals op het gebied van zorg en welzijn. Kenniscentrum Zorginnovatie heeft daarom nieuwe onderwijsmaterialen over dementie ontwikkeld. Deze materialen kunnen gebruikt worden door docenten van hbo-opleidingen in de gezondheidszorg en de opleiding ‘social work’ en door opleiders in het werkveld. De ontwikkeling van nieuw onderwijs is noodzakelijk om studenten te enthousiasmeren en te inspireren voor een baan in de dementiezorg.

Nieuw onderzoek Fysiotherapie: sociaal-culturele factoren en musculoskeletale pijn

Nieuws

Op donderdag 15 november organiseerde de opleiding Fysiotherapie samen met het lectoraat Bewegen naar Gezondheid (Kenniscentrum Zorginnovatie) haar derde symposium getiteld ‘Bewegen als medicijn bij musculoskeletale pijn’. Naast de bevindingen van de laatste onderzoeken, werd ook het nieuwe onderzoek bekend gemaakt: sociaal-culturele factoren en musculoskeletale pijn.

Aandacht voor HIV op de werkvloer

Nieuws

Op 11 oktober vond de jaarlijkse coming-out day plaats. Op deze dag wordt aandacht besteed aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel of transgender (LHBT) openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt: de coming-out. In het kader van deze dag vond het congres HIV op de werkvloer plaats bij Nauta Dutilh op de Zuid-as in Amsterdam. Marlies Wagener, docent Fysiotherapie en onderzoeker bij Kenniscentrum Zorginnovatie, hield tijdens deze conferentie een presentatie over HIV op de werkvloer. Een onderwerp waar zij vorig jaar op is gepromoveerd.

Lectoren slaan handen ineen op kick-off meeting Platform Zelfmanagement

Nieuws

Op vrijdag 28 september vond de kick-off bijeenkomst Platform Zelfmanagement plaats in Utrecht. Cliënten, zorgprofessionals, beroepsorganisaties en onderzoekers gaven vanuit verschillende perspectieven concrete invulling aan het thema Zelfmanagement.

Conferentie communicatietraining Afasie groot succes

Nieuws

Op woensdag 26 en donderdag 27 september vond de tweedaagse conferentie ‘Communication Partner Training’ plaats. De training helpt betrokkenen de communicatie met personen met afasie te verbeteren. Tijdens de conferentie waren Jytte Isaksen van University of Southern Denmark en andere professionals uit Nederland en België aanwezig om kennis en ervaring te delen.

E-learning 'Spil in de wijk' beschikbaar!

Nieuws

Het project 'Even buurten' is een project voor en door de buurt om ouderen in Rotterdam langer zelfstandig te laten wonen. Kenniscentrum Zorginnovatie is betrokken bij het onderzoek en heeft nu een e-learning module ontwikkeld. Deze e-learning 'Spil in de wijk' geeft sociale professionals en wijkverpleegkundigen handvatten om in contact te komen met kwetsbare ouderen en hen de juiste hulp te bieden via netwerken in de wijk.

NIAZ Jaarprijs 2018

Nieuws

De succesvolle samenwerking van Hogeschool Rotterdam met Erasmus MC dingt dit jaar mee naar de NIAZ Jaarprijs. In Design4Care werken verschillende instituten samen aan prototypes voor de gezondheidszorg.

Een goed leven met dementie?!

Nieuws

Op 17 september j.l. is het boekje ‘Een goed leven met dementie?!’ verschenen, een gezamenlijke uitgave van Hogeschool Rotterdam en Vilans. Dit inspirerende boekje staat vol met tips en verhalen van en voor mensen met dementie, hun mantelzorgers en hun zorgverleners. Het boekje werd naar aanleiding van de Wereld Alzheimer Dag officieel overhandigd door Jacomine de Lange, projectleider VitaDem, aan de voorzitters van de Ouderen- en mantelzorgforums van de geriatrische netwerken Utrecht en Rotterdam tijdens een netwerkbijeenkomst van NUZO en Genero in Rotterdam.

Conferentie 'Transitiezorg: niet zó, maar zó!' groot succes!

Nieuws

Op donderdag 13 september 2018 vond de landelijke conferentie ‘Transitiezorg: niet zó, maar zó!’ plaats bij NBC Nieuwegein. Tijdens deze bijeenkomst werden de resultaten van het onderzoeks- en verbeterprogramma ‘Betere Transitie bij Diabetes’ gepresenteerd en ging een korte film met tips van jongeren met diabetes type 1 in première. De noodzaak om een nationaal erkende kwaliteitsstandaard voor transitie in zorg te ontwikkelen werd door alle aanwezigen onderstreept. ‘Betere Transitie bij Diabetes’ wordt ondersteund door FNO Zorg en Perspectief en het Diabetesfonds en is uitgevoerd door Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam.

Promotieonderzoek 'NIET STOREN A.U.B.' sleept promotiebeurs in de wacht

Nieuws

Het promotieonderzoek ‘NIET STOREN A.U.B.’ heeft dit jaar de NWO Promotiebeurs voor Leraren toegekend gekregen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Erasmus MC in samenwerking met de TU Delft en heeft een nieuw systeem voor groeimonitoring bij prematuur geboren baby’s ontwikkeld: ‘De Babyscanner’.

Chris Kuiper neemt afscheid van Hogeschool Rotterdam

Nieuws

Chris Kuiper was de allereerste lector bij Hogeschool Rotterdam en zette zich 15 jaar lang in om praktijkgericht onderzoek bij de hogeschool op de kaart te zetten. Deze zomer neemt hij afscheid na 24 jaar bij de hogeschool gewerkt te hebben. Hoe kijkt hij terug op deze periode?

Uitdagingen voor ouderen, hoe ga je ermee om. Terugblik symposium 'Bouwstenen voor de toekomst'

Nieuws

Waar loop je tegenaan als je in deze tijd ouder wordt? Denk bijvoorbeeld aan langer zelfstandig thuis wonen, eenzaamheid als veel van je naasten overleden zijn, het (soms langdurig) een beroep moeten doen op mantelzorg. Uitdagingen die steeds urgenter worden. In dit symposium stonden ouderen niet alleen centraal maar waren ze ook zélf betrokken.

Congrestival ‘Je zult ’t maar vergeten!’: inspireren, informeren en verbinden voor mensen met dementie en hun verzorgers

Nieuws

Dit congres dat tegelijkertijd een festival was, een evenement voor en over mensen met dementie, werd georganiseerd door Kenniscentrum Zorginnovatie en het Van Kleefinstituut, kennisnetwerk voor zorgprofessionals. Bezoekers konden niet alleen informatie halen, maar vooral ook deelnemen aan leuke activiteiten, voorbeelden van acties die ingezet kunnen worden om het leven van mensen met dementie te veraangenamen.

Eerste prijs voor poster tijdens internationaal congres

Nieuws

Het project ‘Het Raakt je’ van Kenniscentrum Zorginnovatie wist er tijdens het tiende World Research Congres on Palliative Care in Zwitserland met de prijs voor de beste poster vandoor te gaan.

Verderontwikkeling ontmoetingsplaats (voor aanstaande moeders) op Zuid

Nieuws

De aanvraag is gedaan om het concept product Mama’s Garden verder door te ontwikkelen. Dit project heeft als doel het sociale netwerk en het gevoel van capabel ouderschap van moeders op Rotterdam Zuid te vergroten.

Ondersteuning van mensen met verward gedrag

Nieuws

Kenniscentrum Talentontwikkeling ontwikkelt een nieuwe minor die gericht is op kennis in het onderwijs over verbinding van zorg voor mensen met verward gedrag. De uitwerking van deze minor wordt gefinancierd door ZonMw.

Openbare les over de logopedist als sleutelfiguur

Nieuws

Karin Neijenhuis, lector Zorg voor Communicatie bij Hogeschool Rotterdam, geeft op 15 maart 2018 haar openbare les. De titel van de openbare les is ‘Zorg voor Communicatie; Een goed gesprek is in balans’. De missie van de lector is werken aan ondersteuning van mensen met een communicatieve beperking om hun communicatieve zelfredzaamheid te verbeteren.

Europese kennisuitwisseling rondom kwetsbare zwangeren

Nieuws

RAAK-mkb kent het lectoraat Verloskunde en Geboortezorg een subsidie toe om de zorg voor kwetsbare zwangeren te verbeteren. Verloskundige praktijken en opleidingen Verloskunde in én buiten Nederland gaan kennis en best practices over kwetsbare zwangeren uitwisselen om zo bij te dragen aan de kennis en vaardigheden van verloskundigen.

Transitie in zorg bij jongeren met diabetes kan beter

Nieuws

Er zijn verbeteringen nodig om de overgang van kinderzorg naar de interne geneeskunde bij jongeren met diabetes type 1 beter te laten verlopen. Dat blijkt uit twee raadplegingen onder 384 jongeren en 156 professionals uit de diabeteszorg.

Manifest vraagt om investering inkwaliteit van verpleegkundige zorg

Nieuws

Verpleegkundigen, onderzoekers, beleidsmakers en bestuurders hebben het manifest Kwaliteit van zorg, nu en in de toekomst ondertekend. Hiermee roepen zij de bewindslieden van de ministeries VWS en OCW op om fors te investeren in de noodzakelijke kwaliteit van de verpleegkunde.

Samenwerking met Citylab010: studenten helpen plannenmakers

Nieuws

CityLab010 faciliteert innovatieve plannen van Rotterdammers om de stad te verbeteren. Op de locatie Kralingse Zoom konden geïnteresseerden kennismaken met de 50 plannen die van gemeente Rotterdam een startsubsidie krijgen. Studenten van Marketing of Social Business helpen de plannenmakers hun plan van de grond te krijgen.

Lector Maarten Schmitt brengt mensen in beweging

Nieuws

De openbare les van Maarten Schmitt op 28 september kenschetste zich door een grote variëteit. Volleyballen met strandballen zorgde elk kwartier voor de broodnodige beweging onder de zittende bezoekers. Uit onderzoek blijkt dat Nederland Europees kampioen zitten is.

Hogeschool Rotterdam benoemt Hang Le tot lector Labinnovatie en Point-of-Care Testing (POCT)

Nieuws

De focus van Le’s onderzoek bij Kenniscentrum Zorginnovatie ligt op het optimaal gebruiken van technologische vooruitgang in laboratoria om zo te komen tot efficiëntere diagnostiek.

Prijs voor student Verpleegkunde voor essay psychiatrie

Nieuws

Corine Biesheuvel, student Verpleegkunde en werkzaam bij de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Bavo Europoort, heeft maandag 20 maart de Kitty Verbeekprijs gewonnen voor haar essay 'Ik ben niet gek hoor!'

Creatieve ondernemers dragen nauwelijks bij aan ontwikkeling achterstandswijk

Nieuws

Hippe, creatieve ondernemers aantrekken om achterstandswijken een boost te geven. Dat is het idee, maar werkt het ook? Nauwelijks, concludeert Jeannette Nijkamp, sociologe en hoofddocent bij Hogeschool Rotterdam in haar proefschrift.

Blauwdruk ontwikkeld voor het verbeteren van zorg rondom kwetsbare zwangeren

Nieuws

Het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland heeft een blauwdruk ‘Psychosociale zorg en Samenwerking met Veilig Thuis’ ontwikkeld voor het structureren van zorg rondom kwetsbare zwangeren.

Promotiebeurs voor onderzoek naar compassie in de informele hulpverlening

Nieuws

Het NWO heeft Renate Willems een promotiebeurs voor leraren toegekend. Met deze beurs kan zij de komende zes jaar haar promotieonderzoek 'Het butterfly effect in de informele hulpverlening' gaan uitvoeren.

Onderzoek Rathenau Instituut: lectoren belangrijke spil in netwerken

Nieuws

Het onderzoek bevestigt dat lectoren door hun uitgebreide netwerk binnen zowel onderzoek, onderwijs als de beroepspraktijk een cruciale bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs en innovaties van de beroepspraktijk.

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen