Menu English

Artikel meerwaarde nazorg interventie wint Meyboomprijs

09 januari 2020

Mariska van der Lans heeft met haar artikel over de meerwaarde van nazorg interventie voor stamceltransplantatiepatiënten de Meyboomprijs gewonnen. Deze onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan een toonaangevend artikel over verpleegkundig onderzoek binnen het Erasmus MC. Voor de uitvoering van de desbetreffende interventie zijn drie hemato-oncologieverpleegkundigen aangesteld in de rol van ondersteuningsconsulent, een initiatief van Stichting OOK.

Van der Lans, senior verpleegkundig consulent en onderzoeker aan het Erasmus MC Kanker Instituut, deed onderzoek naar de nazorg voor zowel de autologe – als allogene SCT-patiënt binnen de kliniek Hematologie van het Erasmus MC, volgens een mixed-methods studie design.

In het kort
Het artikel benadrukt de positieve invloed van nazorggesprekken door een hemato-oncologieverpleegkundige in de rol van ondersteuningsconsulent op de kwaliteit van zorg. “De verpleegkundige nazorg interventie toont aan een waardevol model te zijn. Het voorziet in de behoefte van support van de patiënten gedurende het proces van herstel”, aldus van der Lans.

Ook artsen en verpleegkundig specialisten maken gebruik van het advies van de ondersteuningsconsulent, bijvoorbeeld op gebied van aanbod van zorgprofessionals. Naast de meerwaarde van de interventie voor de patiënt en de praktijk laat deze zijn relevantie ook op andere gebieden gelden, bijvoorbeeld voor de verpleegkundige: “De rol van ondersteuningsconsulent heeft voor de hemato-oncologie verpleegkundigen bijgedragen aan verdieping én professionele ontwikkeling.”

Volgens het onderzoek leent het concept zich voor een groter maatschappelijk kader. “Twee jaar geleden is men in Nederland gestart om deze interventie in meerdere perifere en academische ziekenhuizen voor de nazorg van oncologie patiënten te implementeren.” De ondersteuningsconsulent is een initiatief van Stichting OOK. Wij feliciteren Mariska met de prachtige prijs!

Oorspronkelijk bericht Stichting OOK, waar het artikel te vinden is.