Menu Zoeken English

Dr. Mieke Cardol

Lector Disability Studies, Diversiteit in Participatie

Mieke Cardol is sinds 2012 lector bij Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam. Voor haar staat diversiteit in participatie centraal. Als iedereen het recht heeft om in onze samenleving mee te doen, hoe komt het dan dat niet iedereen zich erbij voelt horen? En nog belangrijker: wat gaan we hier aan doen? Mieke Cardol begon haar loopbaan als ergotherapeut in de revalidatie.

Mieke Cardol begon haar loopbaan als ergotherapeut in de revalidatie. In 2001 promoveerde zij op het proefschrift 'Autonomy and participation in medical rehabilitation' aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar promotie maakte zij definitief de overstap van de ergotherapiepraktijk naar het wetenschappelijk onderzoek.

Met dit lectoraat wil Mieke Cardol een bijdrage leveren aan gelijke kansen en mogelijkheden, participatie en belonging van mensen met een beperking in onze diverse samenleving. Het individu in interactie met een context (gezin, gezondheidszorg, samenleving) staat centraal, en steeds zoekt zij in onderzoek en onderwijs de samenwerking met betrokkenen.

Inspiratie haalt Mieke Cardol uit Disability Studies die laten zien hoe ‘disability’ steeds opnieuw wordt geconstrueerd, en dat woorden en beelden van ervaringskennis essentieel zijn om te begrijpen waar het om gaat. Andere inspiratiebronnen zijn de contacten in haar netwerk en bijvoorbeeld de filosoof Gilles Deleuze (1925-1995). Zijn werk over ‘worden’ helpt om buiten hokjes te denken en om oordelen uit te stellen. Met haar onderzoek wil Mieke Cardol verhalen van binnenuit vertellen en op zoek gaan naar omgevingen en voorwaarden die kansen bieden voor participatie.

Volg Mieke Cardol

Op social media

Project(en)

Van Dr. Mieke Cardol

Publicatie(s)

Van Dr. Mieke Cardol

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen