Menu English

Als je het ons vraagt: co-creatie van passende zorg en ondersteuning voor mensen met niet aangeboren hersenletsel of een lichamelijke beperking

Dit onderzoek bouwt voort op twee ZonMw onderzoeken 'Participatieve kwaliteitsverbetering in complexe zorgrelaties in de langdurige zorg: balanceren tussen zelfmanagement en kwetsbaarheid en 'Als je het ons vraagt: co-creatie van de zorgrelatie': Binnen deze projecten is de 'Als je het ons vraagt' methode ontwikkeld voor de doelgroepen woonzorg voor mensen met een verstandelijke beperking; mensen met psychiatrische problematiek en thuiszorg voor ouderen en is deze methode in ontwikkeling voor de verpleeghuiszorg. De partners binnen het voorgestelde project hebben in deze eerdere projecten gezamenlijk een werkwijze ontwikkeld die ook in dit project centraal staat.

Over het project

Projectbeschrijving

Mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) of een lichamelijke beperking (LB) die langdurige zorg ontvangen, ervaren niet altijd passende zorg. Dat heeft met verschillende dingen te maken. Professionals, naasten en cliënten kunnen bijvoorbeeld verschillend denken over wat passende zorg is.

Om passende zorg in de praktijk te brengen is het daarom cruciaal dat zij hun ervaringen delen, gezamenlijk reflecteren, verbeterpunten identificeren en samen aan verbeteringen werken. De methode ‘Als je het ons vraagt’ (AJOV) helpt hierbij.

In dit project ontwikkelen we modules voor de AJOV-methode  voor woonzorg  voor mensen met NAH en een LB. Daarvoor doen we actie onderzoek in vier woonteams. De AJOV-methode helpt cliënten, naasten en professionals samen passende woonzorg vorm te geven. Binnen het project ontwikkelen we ook onderwijs voor toekomstige en huidige mbo- en hbo-professionals om te leren reflecteren op passende zorg en deze samen met cliënten en naasten te verbeteren.  

Doel van het project

Organisatie Odion is gestart met AJOV in de woonzorg voor mensen met een verstandelijke beperking en wil deze methode ook inzetten voor woonzorg voor mensen met NAH en LB. Hiervoor moeten modules voor deze doelgroepen worden gemaakt. Deze modules bestaan uit gefilmde monologen en groepsgesprekken. Om deze modules te maken werken onderzoekers en ervaringsdeskundigen met NAH of een LB in dit project samen.

De centrale vragen zijn: 

  • Hoe kunnen mensen in de woonzorg met NAH of met een LB, hun naasten en professionals gezamenlijk werken aan passende woonzorg met aandacht voor de dilemma’s die zich daarbij voordoen in de praktijk? 
  • Hoe kunnen huidige en toekomstige professionals hiervoor handvatten aangeleerd krijgen?  

(Beoogde) resultaten

Cliënten, naasten en professionals uit vier woonteams leren over passende zorg en veranderen zorgprocessen op hun locatie.

  • Twee modules van de AJOV- methode die vrij toegankelijk worden gemaakt.
  • Onderwijs waarmee mbo- en hbo-studenten zorg en welzijn en huidige professionals leren reflecteren op passende zorg en hoe dit met cliënten en naasten vorm te geven.  

Samenwerking

Projectfeiten

Looptijd

februari 2024 - februari 2027

Financiering

ZonMw

Lectoraat

Lectoraat Disability Studies

Medewerkers

betrokken bij het project