Menu English

Lectoraat Labinnovatie en Point-of-Care Testing

Innovatie binnen het laboratorium is essentieel voor de ontwikkeling van nieuwe en betere testen. Innovatieve oplossingen zorgen er bovendien voor dat de laboratoriumdiagnostiek nog beter in het zorgtraject is ingebed en patiënten de benodigde diagnostiek kunnen krijgen op het moment en de plek die het beste schikt. De focus van het lectoraat ligt op het optimaal gebruiken van technologische vooruitgang in laboratoria om zo te komen tot efficiëntere diagnostiek.


Point-of-Care Testing

Een specifieke trend binnen de diagnostiek is Point-of-Care Testing (POCT). POCT betekent dat in sommige gevallen laboratoriumtesten direct naast het bed of bij de patiënt thuis kunnen plaatsvinden. Patiënten krijgen hiermee de diagnostiek die ze nodig hebben op de plek en het moment die het beste uitkomt. Dat is met name voor ernstig zieke patiënten die acute zorg behoeven, een uitkomst omdat een arts direct kan handelen. Voor chronisch zieke patiënten betekent dit dat de diagnostiek in sommige gevallen thuis kan worden gedaan. Dit voorkomt tijdrovende en kostbare ziekenhuisbezoeken. Patiënten krijgen hiermee bovendien meer regie in hun eigen behandeltraject.

Ook gezonde mensen hebben baat bij de inzet van POCT. Zij kunnen zichzelf (in de toekomst) monitoren met POCT, waardoor ze vroegtijdig eventuele ziekten kunnen signaleren. Om deze toepassingen te realiseren en toch de benodigde kwaliteit en veiligheid te garanderen, is vernieuwing nodig die bovendien breed binnen het zorgtraject gedragen moet worden.

Alle lectoraten

van Kenniscentrum Zorginnovatie
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen