Menu
  English

  Visie van lectoren en onderzoekers op de gevolgen van het coronavirus

  Actuele artikelen

  28 mei 2021

  De gevolgen van het coronavirus raken iedereen. Hoe kijken lectoren en onderzoekers van Kenniscentrum Business Innovation vanuit hun expertisegebied naar de ontwikkelingen? In dit item bundelen we de meest actuele artikelen.

  ‘Coronasteun wereldwijd: de mens in de massa’

  Studenten van de opleiding International Business onderzocht de wereldwijde coronasteun. Arjen van Klink (lector Next Strategy) deelt in deze column de belangrijkste conclusies.

  Lees de Nederlandse versie

  Coronavirus-related support worldwide: the individual among the masses

  A team of students from the International Business study programme examined the global support in light of the coronavirus to SME's. Arjen van Klink, professor Next Strategy, shares the most important conclusions in this column.

  Read the English version >

  Geluk afdwingen

  We weten nog niet goed hoe de wereld er na de coronacrisis uit gaat zien. Hoewel de voorspellingen gunstig zijn, is het goed om voorbereid te zijn en kansen te benutten als ze zich aandienen. In deze column roept Arjen van Klink op geluk af te dwingen door voorbereid te zijn. 

  Lees verder

  Het verhaal over schaal

  De uitwerking van duurzaam ondernemen kent vele vormen en nog een veel dilemma’s. Een interessant strategisch aspect is schaalgrootte: zijn schaalvoordelen vloeken in de kerk of een zegen in het licht van duurzaamheid? Lees meer over dit dilemma in het blog van Arjen van Klink. 

  Lees verder

  Op de golven van internationalisering

  In deze column licht Leo Klienbannink (lector Internationalisering) een aantal ontwikkelingen m.b.t. internationalisering nader toe.

  Lees verder

  Keer de cascade van ellende

  De middenstand is door de coronacrisis in ernstige problemen. Het vastgoed in maatschappelijk eigendom nemen kan nieuw perspectief bieden, voor ondernemers en de leefbaarheid van binnensteden.

  Lees verder

  Soft Controls - Samen krijgen we het coronavirus eronder

  Column van Maaike Lycklama à Nijeholt, lector Finance & Business Innovation, over hoe soft controls effectief kunnen bijdragen aan het indammen van de coronapandemie en daarbij de schade voor de economie en de maatschappij aanzienlijk beperken.

  Lees verder

   

  Het mkb is de motor van de Betekeniseconomie

  Mkb-bedrijven zijn goed gepositioneerd om de transitie naar betekeniseconomie te maken en verdienen daarom overheidssteun. 

  Lees verder

  De tweede golf van Corona: De tweede kans om een meer inclusieve wereld te bouwen

  Column Walter Baets over systeemmapping en het debat wat hieruit voorkomt. 

   

  Lees verder

  Help zombiebedrijven

  Arjen van Klink, lector Next Strategy, benadrukt in deze column het belang van het activeren van zombiebedrijven.

   

  Lees verder

  Waarom de corona crisis ook kansen biedt

  Never waste a good crisis. De corona crisis is niet alleen negatief maar ook een impuls voor positieve veranderingen. Deze crisis is een aanjager voor verandering in de relatie tussen banken en ondernemingen in transitie naar een circulair businessmodel. 

   

  Lees verder

  Wat we leren van de coronacrisis en de kostprijs van producten

  De coronacrisis heeft effect op kosten die ondernemingen maken en de noodzaak om deze te verwerken in de prijzen. Onderzoeker en docent Ellen Boslooper legt uit wat we kunnen leren van de crisis. 

   

  Lees verder

  Wie controleert het nieuws?

  Tijd voor eerlijk en betrouwbaar nieuws. Column van lector bedrijfsethiek Jelle van Baardewijk over de rol van de media en hun taak te voorzien in eerlijk en betrouwbaar nieuws.

   

  Lees verder

  Van coronacrisis naar kansen: financiële maatregelen in coronatijd

  Column van Maaike Lycklama à Nijeholt, lector Finance & Business Innovation, over de Nederlandse economie en de financiële maatregelen in de coronacrisis en hoe we ondanks – of misschien juist wel dankzij – de crisis kansen kunnen pakken.

   

  Lees verder

  1,5-meter Internationalisering

  Leo Klienbannink (lector Internationalisering) schrijft in deze column over de effecten van de coronacrisis op het mkb en op het internationale domein.

   

  Lees verder

  Turning Data into Assets

  Lector Annie Yang geeft in deze (Engelstalige) column voorbeelden hoe het mkb big data kan benutten om hun diensten efficiënter in te richten en hun organisatie te verbeteren.

  Lees verder

  ‘Het verschil tussen de rechtbank en de werkbank in de coronacrisis’

  Lector Arie de Wild deelt in deze bijdrage hoe organisaties kunnen groeien door de coronacrisis als zij zich gaan gedragen als succesvolle ondernemers.

   

  Lees verder

  ‘Onze wereld lijkt een beetje ziek, maar is het wel van het coronavirus?’

  Column van lector Values Based Leadership Walter Baets over hoe de coronacrisis onze kijk op de wereld en op onze waarden kan veranderen.

   

  Lees verder

  ‘We kunnen voor een groot deel weer zelfvoorzienend worden’

  Lector Koen Dittrich (Circulaire Economie) ziet hoopvolle signalen voor een andere inrichting van de economie. "De huidige gezondheidscrisis kan een keerpunt zijn."

   

  Lees verder