Menu English

Reiskostenvergoeding woon-werkverkeer

Conform artikel I-4 cao-hbo wordt op hogeschoolniveau invulling gegeven aan de reiskostenregeling.

De hoogte van de tegemoetkoming reiskosten woon-werkverkeer die een medewerker ontvangt, wordt grotendeels bepaald door het aantal zones openbaar vervoer en het aantal werkdagen. Bij de categorie medewerkers die minder dan drie zones van de werkplek woont, wordt tevens gekeken naar het aantal kilometer van een enkele reis woning-werk. Medewerkers waarbij de afstand tussen woning en werkplek kleiner is dan 5 kilometer ontvangen geen reiskostenvergoeding.

In 2017 ontvingen 3237 medewerkers een reiskostenvergoeding. De totale uitgaven hiervan bedroegen € 3.322.269.

Eind 2017 hebben 839 medewerkers gebruik gemaakt van de uitruilregeling woon-werkverkeer. Bij deze regeling kan men een deel van de bruto-eindejaarsuitkering uitruilen tegen een extra netto reiskostenvergoeding. Dit levert fiscaal voordeel op. De regeling is van toepassing wanneer de tegemoetkoming in de reiskosten lager dan € 0,19 per kilometer is.

Eind 2017 komt het CvB met de PGMR een nieuwe reiskostenregeling woon-werkverkeer overeen als onderdeel van nieuw vervoersbeleid. Vanaf 1 januari 2018 ontvangen alle werknemers een tegemoetkoming van € 0,19 per kilometer voor de reiskosten woon-werk op basis van het aantal kilometers (postcode woonadres en postcode werklocatie) en het aantal reisdagen. De maximale tegemoetkoming bedraagt € 135,41 netto per maand bij vijf reisdagen en is gebaseerd op een maximale reisafstand van 20 kilometer enkele reis. Bij minder dan vijf reisdagen is de tegemoetkoming naar rato. Deze tegemoetkoming staat los van het vervoersmiddel.

Medewerkers die er vanwege de nieuwe regeling op achteruitgaan zullen in 2018 worden gecompenseerd: 50% gedurende het eerste halfjaar en 25% in het tweede halfjaar.

De fiscale uitruilmogelijkheid wordt in 2018 uitgebreid. De hogeschool heeft besloten om de brutovakantie-uitkering toe te voegen als component voor de uitruilregeling.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen