Menu
    English

    Watermanagement voltijd

    • Duur en startmoment

      4 jaar, september

    • Opleidingstype

      Voltijd Bachelor

    • Taal

      Nederlands

    Overstromingen, vervuiling van rivieren, watertekorten door droogte en hitte. Zorg jij ervoor dat straten, wijken en steden in Nederland en ook wereldwijd beter zijn voorbereid op klimaatverandering?

    Het klimaat verandert; dat zie en hoor je dagelijks op het nieuws en in je eigen omgeving. Om stad en natuur ook in de toekomst goed samen te laten gaan, zijn er slimme oplossingen nodig. Ben jij een steengoede ideeen-bedenker die graag de strijd aangaat met wateroverlast, droogte en hitte? Lees dan snel verder.  
     
    In deze bachelorstudie bedenk je samen met studiegenoten en docenten, maar ook met bewoners, gemeenten en waterschappen oplossingen voor actuele vragen. Waar kan het teveel aan water naartoe als het riool en andere wateropvang vol zitten? Wie mag bij een tekort als eerste het water gebruiken? Hoe kunnen we alle regen die valt ‘slimmer’ bewaren voor droge periodes?  
     
    Je leert ook alles over de kansen en risico’s die water met zich meebreng. Je gaat regelmatig op pad om te zien wat er speelt. Van verzakkingen in Gouda tot de verdroging van rijstvelden in Italie; je zit er met je neus bovenop. Of je doet praktijkopdrachten in het Aqualab op het RDM-terrein.  

    Jouw ideeën krijgen de ruimte: welk ontwerp maak jij voor een klimaatadaptieve wijk? Hoe groot en diep moet een waterplein worden? En wie betaalt het? Hoe bereken jij welke waterproblemen het meest kunnen voorkomen in een gebied en hoe vertel je bewoners dat? Welke technieken zet je in tegen te droge parken en daardoor omvallende bomen?

    Creativiteit, ontwerp, techniek, beleid en communicatie komen allemaal samen in deze bachelor Watermanagement. De docenten nemen je mee in  de studiethema’s design, techniek en governance. Dat betekent dat je in vier jaar leert over de techniek die komt kijken bij watermanagement, hoe je water een plek geeft in een drukke stad, en hoe je alle betrokken partijen samenbrengt.  

    Je studeert af als integraal Watermanager. Als afgestudeerde ben je verzekerd van een baan. Bijvoorbeeld bij de overheid, bij een ingenieursbureau, een aannemer of als ondernemer. Wat als een paal boven water staat, is dat jij bijdraagt aan een belangrijke verandering in de omgang met water in de stedelijke omgeving. Word jij de verbinder tussen de groeiende stad en het veranderende klimaat? 

     

    Opbouw

    Hoe is de opleiding opgebouwd?

    Onderwijsvisie

    Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

    Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

    • De kennisbasis van het beroep
    • Handelen in de beroepspraktijk
    • Je eigen professionele identiteit

    Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

    Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

    Het eerste jaar

    Tijdens de propedeuse maak je kennis met watermanagement op zowel Nederlands als internationaal niveau. We gaan je dit leren aan de hand van de studiethema’s design, techniek en governance. Zo ga je vanuit de techniek leren hoe watersystemen werken en maak je daar modellen en analyses van. Daarbij is achtergrondkennis en inzicht over Nederlandse steden belangrijk. Hoe zijn steden ontstaan, wat is de relatie met water en hoe ontwikkelen ze zich? Vanuit governance ga je kijken hoe je een stad met haar inwoners beter kunt beschermen tegen klimaatverandering. Wat voor effect heeft dit op het water in de stad? En met wie heb je allemaal te maken bij deze watervraagstukken? Allemaal factoren waar je vanuit design als watermanager rekening mee moet houden bij het vinden en laten slagen van jouw oplossingen. Omdat we het belangrijk vinden dat je leert in de praktijk, brengen we bij elk project een bezoek aan het gebied waar je onderzoek naar gaat doen. Zo werk je aan een realistisch project en zijn je oplossingen gebaseerd op wat echt mogelijk is. 

    Hoe komt dit terug in ons onderwijs? Hieronder geven we een paar voorbeelden van cursussen die je in het eerste jaar krijgt:

    Cursus Stedelijk water
    In deze cursus onderzoek je hoe water in de stad stroomt, bijvoorbeeld bij hevige regenval. Zo leer je onder andere uit te rekenen hoeveel regenwater er op daken valt, hoeveel het riool instroomt, hoeveel de bodem in zakt en hoeveel er verdampt. Op basis van deze uitkomsten maak je analyses met technische computerprogramma’s zoals QGis en Excel. Je ontdekt op die manier waar waterproblemen door hevige regenval in de stad het eerste zichtbaar worden en waar dit water een plek moet krijgen in de stad om droge voeten te behouden. 

    Cursus Ecologie en Waterkwaliteit
    In deze cursus ga je zelf metingen uitvoeren in de praktijk. Je onderzoekt de waterkwaliteit van een meer of plas op zuurstof, doorzicht, temperatuur en het zoutgehalte. Dit doe je op basis van de wetten en regels die beschreven staan in de Kaderrichtlijn Water. Aan de hand van de uitkomsten, stel je maatregelen voor om tot een verbetering van de waterkwaliteit te komen. 

    Cursus Klimaatadaptatie
    Bij deze cursus ga je op wijk- en straatniveau kijken naar oplossingen voor waterproblemen. Denk bijvoorbeeld aan geveltuinen, groene daken en regentonnen. Je onderzoekt hiervoor met welke belanghebbenden je te maken hebt en hoe je deze personen en/of organisaties kunt betrekken bij het op te lossen waterprobleem. Je bedenkt welke maatregelen de wateroverlast kunnen voorkomen en houdt hun wensen en behoeften in je achterhoofd, om zo te zorgen voor draagvlak voor jouw plannen. Je houdt hierbij natuurlijk ook rekening met de geldende wetten en regels. Tijdens de lessen leer je ook schetsen zodat je jouw mooie ideeën kunt visualiseren. 

    Introductieweek
    We starten het eerste jaar met een introductieweek. Daarin maak je kennis met het vakgebied watermanagement, de opleiding, jouw klasgenoten en onze docenten. Elk jaar staat hier een maatschappelijke opgave – gekoppeld aan de opleiding – centraal waarmee je aan de slag gaat. De eerstejaarsstudenten uit onderstaand filmpje hebben de Rotterdamse plastic soep onder de loep genomen. 

    Na het eerste jaar

    Tijdens de hoofdfase verdiep je je in de kennis die je in het eerste jaar hebt opgedaan. 

    Jaar 2
    In het tweede studiejaar staan watersystemen op wereldniveau centraal. Om je dit goed te kunnen leren, reis je met je klas naar een stad in het buitenland. Je gaat de waterketen van die stad onderzoeken en kijkt naar alle routes die het regenwater daar aflegt. Is er bijvoorbeeld veel verharding en stroomt het overgrote deel van het water naar het riool? Of is het in de zomer zo droog dat het regenwater de bodem niet in kan stromen waardoor overstromingen ontstaan? Om te onderzoeken wat de gevolgen van die hevige regenbuien of langdurige droogte voor de stad zijn, ga je op de route van het water kijken waar de problemen ontstaan. 

    In het tweede jaar maak je ook een verdiepende slag in de theorie van de drie studierichtingen; techniek, design en governance. Hiervoor breid je je technische, ontwerpende en communicatieve vaardigheden verder uit. Je reist af naar het buitenland en leert over de verschillende waterproblematieken over de grens. Ook ga je inhoudelijk meer de diepte in, door onder andere met jouw groep analyses ter plaatse uit te voeren. Daarnaast leer je werken met programma’s zoals Adobe om je ontwerpen te kunnen visualiseren. 

    Naast inhoudelijke kennis, staat ook jouw professionele ontwikkeling centraal. Daarvoor stel je aan het begin van het studiejaar doelen op, waarmee jij je gedurende het jaar bezig gaat houden. Heb je bijvoorbeeld behoefte om vaker te oefenen met presenteren of spijker je liever je Engels bij? Daarnaast leer je ook wat belangrijk is om in je CV te benoemen en hoe je een goede motivatiebrief kunt opstellen. 

    Jaar 3
    In het derde jaar ga je het eerste half jaar stage lopen. Dit kan bij diverse organisaties zoals adviesbureaus, overheden en belangenorganisaties. In de tweede helft van het jaar werk je aan een groot multidisciplinair project samen met studenten van andere studierichtingen uit de gebouwde omgeving. Je krijgt hiervoor een gebied toegewezen waarin je met je projectgroep toekomstige water- en klimaatproblemen onderzoekt. Je gaat bijvoorbeeld voor het jaar 2085 kijken hoeveel harder het gaat regenen en wat de gevolgen zijn van langdurige droogte en hitte op de leefbaarheid van dat gebied. Op basis van de uitkomsten van jullie onderzoek, adviseer je je opdrachtgever over maatregelen die genomen kunnen worden om deze problemen op te lossen. Denk aan de aanleg van een waterplein, meer groen, een aangepaste riolering of een ondergrondse waterberging. Je ontwerpt en visualiseert deze oplossingen. Ook de kosten voor bijvoorbeeld de aanleg en het onderhoud neem je mee. En niet te vergeten, wat het de bewoners oplevert. 

    Jaar 4
    In de eerste helft van het jaar ga je een minor volgen. Er is een breed aanbod waar je uit kunt kiezen om je verder te verdiepen in jouw vakgebied of je kennis te verbreden in een door jou gewenste richting. De tweede helft van het jaar staat in het teken van jouw afstuderen. Hier kies je of je je wilt verdiepen in de studierichting techniek, design of governance. Binnen deze richting kies je een afstudeeronderwerp. 

    Keuze en begeleiding

    Keuze

    Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd (hogeschoolbrede) keuzevakken. Dit biedt de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

    Begeleiding

    Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

    Studeren met een functiebeperking

    Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

    Stage lopen

    In het derde jaar loop je een half jaar stage bij een organisatie in de watersector. De opleiding Watermanagement is een brede opleiding en daarom kun je tijdens de stage bij veel verschillende organisaties aan de slag met veel uiteenlopende opdrachten. Organisaties waar je stage kunt gaan lopen zijn overheidsorganisaties zoals Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten of waterschappen. Je kunt ook kiezen voor commerciële organisaties zoals adviesbureaus, ingenieursbureaus, de aannemerij, belangenorganisaties (zoals natuurmonumenten, Staatsbosbeheer) of startups.

    Het gaat hier om een meeloopstage, wat betekent dat je meekijkt en meewerkt aan de verschillende projecten binnen die organisatie. Zo kun je bijvoorbeeld helpen bij het testen hoeveel water een waterdoorlatende verharding door kan laten om wateroverlast in een straat te voorkomen. Of je denkt mee bij het maken van een ontwerp voor een verhard plein in de wijk waar je waterbergende maatregelen en/of vergroening toepast. 

    Meer weten over stages van onze studenten? Bekijk de showcases van:

    Buitenland
    Een deel van de studenten kiest ervoor om stage te lopen in het buitenland. Buitenlandse organisaties waar je stage kunt lopen zijn adviesbureau's, NGO’s en lokale universiteiten. Zo liep Linde bijvoorbeeld stage in Indonesië. Ze werkte samen met twee andere studenten mee aan toepassingen om de plastic problematiek daar aan te pakken. Zo hebben ze van plastic afval een prototype gemaakt van verticale agricultuur en hebben ze bewoners workshops gegeven over hoe ze dit zelf kunnen maken. Bekijk de stage-ervaring van Linde.

     

    Minors

    In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. De onderstaande minors geven een beeld van het type minor dat je kunt verwachten.

    In de minor Rivers leer je alles over het managen van riviersystemen, een echte kunst! We onderzoeken uitdagingen zoals te veel of te weinig water, vervuiling en grensconflicten. Je leert kritisch denken, data analyseren en hoe je innovatieve oplossingen bedenkt. Samen reizen we van de bron tot de monding van een rivier en ontwikkelen we prototypes voor een duurzame rivier van de toekomst. 

    In de minor Digitalisering in de gebouwde omgeving duik je in de snelle ontwikkelingen van digitalisering binnen stedelijke vraagstukken. Die vraagstukken worden steeds complexer waardoor digitale middelen niet meer weg te denken zijn om tot nieuwe innovatieve oplossingen te kunnen komen. Je werkt in groepen aan echte projecten uit het werkveld, waarbij je verschillende digitale vaardigheden leert en toepast, denk bijvoorbeeld aan visueel programmeren, 3D printen en werken met robots. 

    In de minor Ontwerpen: stedenbouw, maak je kennis met het beroep van stedenbouwkundig ontwerper. Zo leer je hoe je steden en landschappen ontwerpt en verandert. Leer je op verschillende niveaus te werken, van grote regio’s tot specifieke woonwijken. En leer je samenwerken met verschillende mensen, zoals bestuurders, bewoners en ontwikkelaars. Deze minor bereid je voor op de master Stedenbouw van de Academie van Bouwkunst Rotterdam en het Schakelsemester voor de TU Delft. 

    Nederlandse waterbouwers zijn wereldberoemd. In deze minor staat daarom de waterbouw centraal. Je leert over het ontwerpen van veilige waterkeringen, berekenen van waterbouwkundige constructies, en het uitwerken van offshore projecten zoals windmolens op zee. Ook onderzoek je veranderingen in kusten en rivieren door waterstroming en watergolven. Je ontdekt welk baggermaterieel het meest geschikt is voor een project en leert over innovatieve ontwikkelingen in de waterbouw. Na het volgen van deze minor, ben je in staat om zelfstandig als volwaardig waterbouwer aan de slag te gaan in binnen- en buitenland. 

    Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.

    Afstuderen

    Tijdens het afstuderen staan jouw onderzoeksvaardigheden centraal. Op basis van de uitkomsten van jouw praktijkgerichte onderzoek, ontwikkel je zelfstandig oplossingen voor technische, ruimtelijke en maatschappelijke vraagstukken. Je draagt hiermee je steentje bij aan de ontwikkeling van kennis over Water en Klimaat. 

    Voor het afstuderen zoek je zelf een afstudeerbedrijf in Nederland of het buitenland. Zo hebben oud studenten afstudeeropdrachten gedaan bij organisaties als Arcadis, Deltares, de gemeente Rotterdam en het Hoogheemraadschap van Delfland. Opdrachten die zij daar bijvoorbeeld hebben uitgevoerd zijn:

    • Onderzoek naar de hoeveelheid water die groene daken kunnen vasthouden.
    • De veiligheid van belangrijke infrastructuren (zoals het energienetwerk en vluchtroutes) tijdens een overstroming.
    • Onderzoek naar het verzakken van land in Jakarta (Indonesië).

    Bas heeft zijn stage bij een startup gelopen en is daar na zijn afstuderen 1 dag in de week blijven werken. In onderstaand filmpje vertelt hij meer over zijn stage en de werkzaamheden die hij daar nu doet. 

    Internationale mogelijkheden

    Watermanagement is internationaal, waardoor stage lopen in het buitenland mogelijk is. De opleiding heeft een uitgebreid netwerk aan buitenlandse contacten. Zo hebben studenten op de Filippijnen een low-cost afvalwaterzuivering ontwikkeld, terwijl andere stagiairs daar het watersysteem in kaart hebben gebracht om oplossingen voor overstromingen te ontwikkelen. In Vietnam ontwikkelden studenten een serious game om bewoners bewust te maken van het effect van plastic afval in de rivier.

    De sterk groeiende internationale watersector biedt veel kansen om de positie van Nederland als expert op het gebied van waterbeheer te verstevigen en verder te ontwikkelen. Hiervoor zijn mensen nodig die hun kennis van Nederlandse bodem kunnen omzetten naar een internationaal perspectief. Binnen de opleiding word je voorbereid op dit internationale speelveld door aan de slag te gaan met Engelstalige opdrachten uit landen zoals Kaapverdië, Egypte en Indonesië op te lossen. 

    Meer weten over de internationale mogelijkheden van onze studenten? Bekijk de showcases van: 

    Waarom in Rotterdam?

    Rotterdamse context
    Rotterdam is een bruisende internationale stad met een van ’s werelds grootste havens en een stad midden in een deltagebied. Dit biedt jou als student watermanagement een unieke kijk op waterbeheer, met uitdagingen en kansen die voortkomen uit het beheren van water in een laaggelegen en dichtbevolkt gebied. Daarnaast vind je hier grote bedrijven in de watersector zoals het havenbedrijf en waterbouwkundige ingenieurs- en ontwerpbureaus maar ook de gemeente en waterschappen. Hierdoor heb je toegang tot waardevolle stages en volop mogelijkheden om te leren in en met de praktijk. 

    Hogeschool Rotterdam
    Onze opleiding Watermanagement is een kleinschalige opleiding. Je hebt daardoor veel en direct contact met je medestudenten en docenten. Ook leer je bij ons zoveel mogelijk in de praktijk. Je gaat daarom geregeld op pad om te zien wat er speelt. Daarnaast biedt het Aqualab op het RDM-terrein je de mogelijkheden om jouw oplossingen voor (echte) praktijkopdrachten uit te testen. 

    Maatschappelijke opgaven
    De gebouwde omgeving staat voor grote opgaven, zoals klimaatadaptatie, circulariteit, energietransitie en inclusiviteit. Binnen onze opleiding krijg je de kans om bij te dragen aan deze maatschappelijke uitdagingen. Hoe haal je bijvoorbeeld energie uit de riolering en wat heeft dat voor effect op de inrichting van onze steden? Omdat de oplossingen hiervoor steeds vaker op grenzen van vakgebieden ontstaan, leren wij je tijdens je opleiding over die grenzen heen te kijken. Samen met studenten van andere opleidingen leer je relevante en bruikbare oplossingen te ontwikkelen voor een leefbare, inclusieve en toekomstbestendige samenleving.

    Vakken

    Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

    Ben je gemotiveerd om uit te groeien tot excellente beroepsbeoefenaar?

    Deze opleiding kent een Honoursprogramma. Dit is een programma dat speciaal ontwikkeld is voor studenten die meer dan het standaardprogramma aankunnen. Indien je in studiejaar 3 en 4 aan de verplichte onderdelen hebt voldaan, kun je afstuderen met de eervolle aantekening 'Honours Degree' op het diploma.

    Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

    Onderwijsvorm

    Hoe is het onderwijs ingericht?
    4 dagen les per week
    25 uren zelfstudie per week
    Legenda
    Praktijk
    Keuzeruimte
    Theorie
    Begeleiding

    Praktijkvoorbeelden

    Werken aan echte projecten uit de praktijk

    Na je studie

    Wat kun je doen na de opleiding?

    Na je afstuderen

    Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. Je kunt er ook voor kiezen de titel Ingenieur (ing.) vóór je naam te zetten.

    Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

    Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

    Beroepen

    Na je afstuderen ben je verzekerd van een baan in Nederland, maar ook in het buitenland liggen veel mogelijkheden. De huidige watermanagers werken bij overheden, zoals waterschappen en gemeenten, ingenieur- en adviesbureaus, bouwbedrijven, belangenorganisaties of in hun eigen bedrijf. Je kunt daar in veel verschillende rollen aan de slag. Geef bijvoorbeeld als beleidsadviseur stedelijk water advies over de waterkwaliteit en veiligheid. Of breng verschillende partijen en belangen samen binnen één project als omgevingsmanager. Ontwerp je liever een waterplein in de stad? Dan kun je als waterontwerper aan de slag. Wat in ieder geval zeker is, is dat jij de verbinder tussen de groeiende stad en het veranderende klimaat wordt. 

    Ontwerper
    Stel je een stad voor die regelmatig te maken heeft met overstromingen door hevige regenval. Als watermanager in het ontwerpveld ben je verantwoordelijk voor het bedenken en ontwerpen van oplossingen om deze overstromingen te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je een waterplein ontwerpt die het regenwater opvangt en geleidelijk afvoert, zodat straten niet overstromen en gebouwen beschermd blijven. Om tot deze oplossing te komen, verzamel je informatie bij belanghebbenden zoals bewoners en bedrijven. Je vertaalt deze eisen naar een uitvoerbaar ontwerp, die je vervolgens omzet in begrijpbare beelden en tekeningen. 

    Omgevingsmanager
    Stel je voor dat er een nieuwbouwproject is gepland in jouw buurt, zoals de aanleg van een nieuw park. Als omgevingsmanager zorg jij ervoor dat iedereen die hierbij betrokken is, zoals de gemeente, buurtbewoners en bedrijven goed met elkaar samenwerkt. Jij zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is van wat er gebeurt en luistert naar de wensen en zorgen van de mensen in de buurt. Op die manier zorg je ervoor dat het project soepel verloopt en iedereen tevreden is met het resultaat. 

    Adviseur water en klimaat
    Denk eens aan een situatie waarin jouw stad in de zomerperiode regelmatig te maken heeft met extreme droogte door de klimaatverandering. Als adviseur water en klimaat werk je samen met verschillende organisaties zoals de gemeente en natuurorganisaties, om hier oplossingen voor te bedenken. Zo geef je advies hoe je regen slimmer bewaart voor deze droge periodes, bijvoorbeeld door het aanleggen van wateropvangsystemen. Als adviseur werk je aan plannen die de stad veiliger en duurzamer maken, rekening houdend met verschillende belangen en complexe uitdagingen. 

    Beheerder riolering en stedelijk water
    Beeld je in dat je in een stad woont waar regelmatig problemen zijn met overstromingen en wateroverlast. Als beheerder van de riolering en stedelijk water ben jij verantwoordelijk voor het goed laten werken van het hele rioolsysteem en het beheer van oppervlaktewater. Je stelt plannen op om het rioolstelsel te onderhouden en te verbeteren, je controleert hoe goed het systeem werkt en je bedenkt oplossingen om wateroverlast te verminderen en droogte tegen te gaan. Kortom, je zorgt ervoor dat het water in de stad goed wordt beheerd, zodat iedereen droge voeten houdt. Ook bij hevige regenval. 

    Doorstuderen

    Je hebt verschillende mogelijkheden om door te studeren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de master River Delta Development. Een 2-jarige voltijd hbo-master die je opleidt tot professional die technologische veranderingen in de praktijk brengt, zodat mens en natuur harmonieus kan samenleven met water. 

    Daarnaast heb je ook verschillende mogelijkheden om door te studeren aan de universiteit:

    • Water Science and Engineering
    • Water Management
    • Municipal Water and Infrastructure aan de TU Delft
    • Management, Hydrology and Water Quality te Wageningen
    • Water Science and Management te Utrecht
    • Climate Studies te Wageningen
    • Hydrology te Amsterdam
    • Environmental Sciences Transnational Ecosystem-based Water Management te Nijmegen
    • Project & Process Management in the Domain of Land and Water te Rheden/Velp

    Huidige arbeidsmarkt

    Bron: landelijke cijfers Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), mei 2024

    Locatie

    Waar ga je studeren?

    Niet op zoek naar deze opleiding?

    Kijk ook eens naar deze opties