Opbouw
Hoe is de opleiding opgebouwd?Onderwijsvisie
Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.
Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:
- De kennisbasis van het beroep
- Handelen in de beroepspraktijk
- Je eigen professionele identiteit
Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden.
Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.
Het eerste jaar
Tijdens de propedeuse maak je kennis met watermanagement op zowel Nederlands als internationaal niveau. Je leert hoe watersystemen werken en maakt er modellen van. Daarbij is kennis en inzicht over Nederlandse steden belangrijk. Hoe zijn steden ontstaan en hoe ontwikkelen ze zich? Hoe kun je een stad met haar inwoners beter beschermen tegen klimaatverandering? Wat voor effect heeft dit op het water in de stad? Met wie heb je allemaal te maken bij deze watervraagstukken? Watermanagers houden dus met veel factoren rekening voor het slagen van hun oplossingen. Een paar voorbeelden van cursussen die je in de propedeuse aangeboden krijgt:
- In de cursus Stedelijk water onderzoek je hoe water in de stad stroomt. Je maakt vervolgens wateranalyses met technische computerprogramma’s. Je ontdekt waar waterproblemen in de stad het eerste zichtbaar worden door bijvoorbeeld hevige regenval.
- In de cursus Ecologie en waterkwaliteit ga je zelf metingen uitvoeren. Je onderzoekt de waterkwaliteit van een gebied op zuurstof, doorzicht, temperatuur en het zoutgehalte en stelt maatregels voor om tot een verbetering te komen.
- Bij de cursus Klimaatadaptie kijk je op wijk- en straatniveau naar oplossingen voor waterproblemen. Je onderzoekt met welke belanghebbenden (stakeholders) je te maken krijgt. Hoe kun je deze personen of organisaties betrekken bij het op te lossen waterprobleem? En met welke wetten en regels krijg je te maken? Tijdens de lessen leer je te schetsen zodat je jouw mooie ideeën kan visualiseren.
Na het eerste jaar
In de hoofdfase verdiep je je kennis uit de propedeuse. Het tweede studiejaar neemt je mee de grens over: je leert over watersystemen op wereldniveau. Tijdens je stage in het derde jaar voer je opdrachten uit bij een bedrijf in de watersector. Hierna werk je aan een groot project. Je krijgt hiervoor een gebied toegewezen waarin je met je projectgroep toekomstige waterproblemen onderzoekt. Vervolgens adviseer je de opdrachtgever over oplossingen die genomen kunnen worden. Denk aan de aanleg van een waterplein, meer groenvoorziening, een nieuwe riolering of een ondergrondse waterberging. In je advies laat je ook je berekeningen zien. Wat zijn de kosten voor bijvoorbeeld de aanleg en het onderhoud? Wat levert het de bewoners op? Je weet alle gegevens ook visueel weer te geven.
Voor het laatste jaar kies je een thema waarin je je wilt verdiepen: techniek, design of governance. Binnen het thema kies je een minor. Je sluit je studie af met een afstudeertraject.
Keuze en begeleiding
Keuze
Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd (hogeschoolbrede) keuzevakken. Dit biedt de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.
Begeleiding
Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.
Studeren met een functiebeperking
Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.
Stage lopen
In het derde jaar loop je een half jaar stage bij een organisatie in de watersector. De opleiding Watermanagement is een brede opleiding en daarom kun je tijdens de stage bij veel verschillende organisaties aan de slag met heel uiteenlopende opdrachten. Organisaties waar je stage kunt gaan lopen zijn overheidsorganisaties zoals Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten of waterschappen. Je kunt ook kiezen voor commerciële organisaties zoals adviesbureaus, ingenieursbureaus, de aannemerij of start-ups. Een greep uit de stageopdrachten van Watermanagement studenten is: het testen van van innovatieve oplossingen zoals waterdoorlatende verharding en waterberging; het onderzoeken en mogelijk verhelpen van problemen binnen een watersysteem, zoals wateroverlast en waterhinder; het maken van een ontwerp voor een aangewezen plangebied.
Een deel van de studenten kiest ervoor om stage te lopen in het buitenland. Linde liep bijvoorbeeld stage in Indonesië en werkte daar met twee andere studenten aan toepassingen om de plastic problematiek aan te pakken. Bekijk de stage-ervaring van Linde.
Meer weten over stages van onze studenten? Bekijk de showcases van:
Minors
In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. De onderstaande minors geven een beeld van het type minor dat je kunt verwachten.
Deze minor richt zich specifiek op het verdiepen van de hydrologische kennis van riviersystemen. We laten je in de minor kennis maken met de oude en nieuwe vormen van Smart water, en laten je zelf experimenteren met een eigen prototype. Welke oplossing is nu echt slim in de context van een grensoverschrijdende rivier? Bij Smart water solutions moet je denken aan de toepassing van automatische stuwen, drijvende teeltvloeren en de ijkdijken, maar ook het gebruik van klimaat app's, onderwater drones en 3D visualisaties en tot slot ook procesmatige toepassingen zoals serious games in het kader van grensoverschrijdende afspraken met stakeholders. Binnen de minor worden extra kwalificaties verkregen binnen de competenties ontwerpen, monitoren en onderzoeken op het kennisgebied van smart rivier management.
Create innovative solutions for future proof cities through critical & creative research, multidisciplinary and international collaboration and co-creation as a strategy for innovation. Cities worldwide are developing interventions and strategies to cope with challenges like climate change, social inequality and economic insecurity. Making cities more resilient towards such challenges by designing more sustainable, inclusive and future proof solutions for current (urban) practices is the focus of the programme Creating Resilient Cities.
Als stedenbouwkundig ontwerper geef je vorm aan de transformatie van stad en landschap. Het kunnen schakelen tussen verschillende schaalniveaus is kenmerkend voor de stedenbouwkundige beroepspraktijk. Je moet abstract kunnen denken bij het maken van een regionale visie, ruimtelijk bij het ontwerpen van een verkavelingsplan en gedetailleerd bij het ontwerpen van een inrichtingsplan. Tevens moet je als stedenbouwkundige kunnen omgaan met de belangen van bestuurders, bewoners, ontwikkelaars en bouwers. Het kunnen onderbouwen van keuzes en het presenteren van plannen is een belangrijk onderdeel van de stedenbouwkundige praktijk.
De minor Ontwerpen Stedenbouw is een doorstroomminor. Dit betekent dat deze minor als voorbereiding dient op de Master Stedenbouw van de Academie voor Bouwkunst Rotterdam en het Schakelsemester voor de Technische Universiteit Delft.
In deze minor houd je je bezig met circulaire oplossingen in de gebouwde omgeving. In een multidisciplinaire omgeving werk je samen met studenten en docenten van andere opleidingen en instituten. Je geeft zelf invulling aan het project en beslist zelf welke workshops je wilt volgen. In de minor word je begeleid door toegewijde docenten, onderzoekers en vakprofessionals van verschillende instituten. Er zal veel externe belangstelling zijn voor de resultaten van deze minor vanuit professionals en beleidsmakers uit de praktijk!
Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.
Afstuderen
Tijdens het afstuderen draag je jouw steentje bij aan de ontwikkeling van kennis over Deltatechnologie. Je gaat zelfstandig inzichten en oplossingen ontwikkelen voor technische, ruimtelijke en maatschappelijke vraagstukken voor de sector.
Voor het afstuderen zoek je zelf een afstudeerbedrijf en voer je zelfstandig praktijkgericht onderzoek uit. Je kunt er voor kiezen om het afstudeeronderzoek in Nederland of in het buitenland te doen.
Oud-studenten hebben hun afstudeeropdracht gedaan bij organisaties als Arcadis, Deltares, Unesco en diverse waterschappen. Opdrachten die zij daar bijvoorbeeld hebben uitgevoerd zijn:
- Onderzoek naar de hoeveelheid water die groene daken kunnen vasthouden.
- De veiligheid van belangrijke infrastructuren (zoals het energienetwerk en vluchtroutes) tijdens een overstroming.
- Onderzoek naar het verzakken van land in Jakarta (Indonesië).
Internationale mogelijkheden
Watermanagement is internationaal, dus stage lopen in het buitenland is uiteraard mogelijk. De opleiding heeft een uitgebreid netwerk aan buitenlandse contacten. Zo hebben studenten op de Filippijnen een low-cost afvalwaterzuivering ontwikkeld, terwijl andere stagiairs daar het watersysteem in kaart hebben gebracht om oplossingen voor overstromingen te ontwikkelen. In Vietnam ontwikkelden studenten een serious game om bewoners bewust te maken van het effect van plastic afval in de rivier.
De sterk groeiende internationale watersector biedt veel kansen om de positie van Nederland als expert op het gebied van waterbeheer te verstevigen en verder te ontwikkelen. Hiervoor zijn mensen nodig die hun kennis van Nederlandse bodem kunnen omzetten naar een internationaal perspectief. Binnen de opleiding word je voorbereid op dit internationale speelveld door casussen uit internationale deltasteden zoals London en Jakarta op te lossen in Engelstalige projecten.
Meer weten over de internationale mogelijkheden van onze studenten? Bekijk de showcases van:
Vakken
Een indicatie van de vakken die je kunt verwachtenOnderwijsperiode 1
-
Introductie Nederlands Watermanagement
Introductie Nederlands Watermanagement
Water is écht overal. Maar hoe werken watersystemen in Nederland precies? Tijdens deze cursus kom je hier achter.
Via opwarming stijgen waterdeeltjes op uit zee, vormt neerslag dat op land en in de bodem terechtkomt. Via rivieren en kanalen wordt water afgevoerd terug naar zee. Maar hoe werken die watersystemen in Nederland eigenlijk? Tijdens deze introductie leer je alles over Nederlands watermanagement. Naast colleges onderzoek je de werking van een watersysteem zoals een beek, rivier of polder. Om het systeem nog beter te begrijpen maak je samen met je projectteam een gebiedsbeschrijving en een 3D-model van zo’n watersysteem.
-
Stedelijk Water
Stedelijk Water
Watersystemen zijn door mens en natuur door de jaren heen veranderd. Welke invloed heeft de mens en de natuur gehad op de ontwikkeling van onze steden?
Leer meer over watersystemen in de stad en hoe deze zijn veranderd. Door tekeningen met de hand te maken en programma’s zoals Excel en Geografisch Informatie Systeem (GIS) te gebruiken, krijg je inzicht in de veranderingen door de jaren heen. In werkcolleges leer je hoe oppervlaktewater, grondwater en riolering een relatie met elkaar hebben en hoe dit werkt in de stad. Tijdens de hoorcolleges ontdek je hoe watersystemen zich ontwikkelen vanaf de eerste nederzettingen tot nu. Al deze informatie gebruik je om de ontwikkeling van een wijk in Rotterdam in kaart te brengen.
-
Waterprofessional 1
Waterprofessional 1
In Waterprofessional werk je aan je persoonlijke ontwikkeling als – je raad het al- Water Professional. Je stelt een persoonlijk leerplan op waarin je uitlegt hoe je je gaat ontwikkelen tot prof.
Je ontwikkeling krijgt een boost door de masterclasses over persoonlijke ontwikkeling. Tweedejaarsstudenten geven je tips en tricks over je studie in workshops. Derdejaarsstudenten delen d.m.v. een presentatie hun stage-ervaring met je. Zo krijg je een goed beeld van stages, beroepen en bedrijven. Je gaat aan de slag met je leerplan en verzamelt in een portfolio bewijsstukken van je ontwikkeling. Einde semester heb je een assessment over je portfolio waarin wordt vastgesteld of je je voldoende hebt ontwikkeld tot waterprofessional. Vervolgens stel je een nieuw leerplan op voor het 2e semester.
Onderwijsperiode 2
-
Stedelijk Water
Stedelijk Water
Watersystemen zijn door mens en natuur door de jaren heen veranderd. Welke invloed heeft de mens en de natuur gehad op de ontwikkeling van onze steden?
Leer meer over watersystemen in de stad en hoe deze zijn veranderd. Door tekeningen met de hand te maken en programma’s zoals Excel en Geografisch Informatie Systeem (GIS) te gebruiken, krijg je inzicht in de veranderingen door de jaren heen. In werkcolleges leer je hoe oppervlaktewater, grondwater en riolering een relatie met elkaar hebben en hoe dit werkt in de stad. Tijdens de hoorcolleges ontdek je hoe watersystemen zich ontwikkelen vanaf de eerste nederzettingen tot nu. Al deze informatie gebruik je om de ontwikkeling van een wijk in Rotterdam in kaart te brengen.
Bekijk het resultaat van Lieneke -
Deltasteden
Deltasteden
In de vorige cursussen heb je kennis gemaakt met watersystemen en het Nederlands watermanagement. Nu ga je deltasteden over de hele wereld met elkaar vergelijken in een onderzoeksproject.
Op welke klimaatveranderingen moeten steden zich in de toekomst voorbereiden? Tijdens je onderzoek verdiep je je in de vraag hoe klimaatverandering en verstedelijking het watersysteem van een stad kunnen veranderen in de komende 30 jaar. Je leert hoe je stedelijk watermanagement kunt organiseren door te kijken naar drinkwater- en afvalwatervoorzieningen in steden. Je volgt daarnaast colleges over hydrologische stroomschema’s en hoe je rekent met deze modellen. De berekeningen pas je toe op jouw stad en verwerkt de resultaten in een factsheet en in een infographic.
-
Waterprofessional 1
Waterprofessional 1
In Waterprofessional werk je aan je persoonlijke ontwikkeling als – je raad het al- Water Professional. Je stelt een persoonlijk leerplan op waarin je uitlegt hoe je je gaat ontwikkelen tot prof.
Je ontwikkeling krijgt een boost door de masterclasses over persoonlijke ontwikkeling. Tweedejaarsstudenten geven je tips en tricks over je studie in workshops. Derdejaarsstudenten delen d.m.v. een presentatie hun stage-ervaring met je. Zo krijg je een goed beeld van stages, beroepen en bedrijven. Je gaat aan de slag met je leerplan en verzamelt in een portfolio bewijsstukken van je ontwikkeling. Einde semester heb je een assessment over je portfolio waarin wordt vastgesteld of je je voldoende hebt ontwikkeld tot waterprofessional. Vervolgens stel je een nieuw leerplan op voor het 2e semester.
Onderwijsperiode 3
-
Klimaatadaptatie
Klimaatadaptatie
Het klimaat verandert. De stijging van de gemiddelde temperatuur brengt extremer weer met zich mee: natter, droger en heter. Het resultaat: wateroverlast, hittestress, schade aan groen en funderingen.
Klimaatverandering vraagt de samenleving om zich aan te passen: klimaatadaptatie. Hoe doe je dat in de stad? Je maakt een klimaatbestendig ontwerp voor een straat in Rotterdam. Met wie moet je allemaal rekening houden om je ontwerp te realiseren? Wat is hun belang en hoe ga je hiermee om? In workshops oefen je hoe je bijeenkomsten met deze stakeholders kunt faciliteren. Je rekent uit hoe jouw maatregel het probleem oplost en hoeveel dit gaat kosten. In colleges leer je hoe je de maatregelen kunt visualiseren. Jouw ontwerp voor de straat presenteer je tijdens een fictieve bewonersavond.
- Keuzevak
-
Waterprofessional 2
Waterprofessional 2
Je werkt verder aan je persoonlijke ontwikkeling tot Water Professional. Je hebt veel contact met meerderejaars zodat je van hun ervaringen leert. Bovendien volg je weer interessante masterclasses.
Je leert met tweede- en derdejaarsstudenten over inhoudelijke thema's, bijvoorbeeld door samen klimaatadaptieve maatregelen in Rotterdam te bekijken. Presentaties van vierdejaarsstudenten over hun afstudeeronderzoek geven je meer inzicht over watermanagementberoepen. Je bezoeken aan vakbeurzen helpen hier ook bij. Je gaat aan de slag met het leerplan dat je voor deze periode hebt opgesteld en verzamelt in een portfolio bewijsstukken van je ontwikkeling. Tot slot heb je een mondeling assessment over dit portfolio waarin wordt vastgesteld of je je voldoende hebt ontwikkeld tot waterprofessional.
Onderwijsperiode 4
-
Ecologie en waterkwaliteit
Ecologie en waterkwaliteit
Je gaat zelf een veldwerkproject opzetten en uitvoeren. In je onderzoek vergelijk je jouw meetgegevens van waterkwaliteit en ecologie met de normen uit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW).
Je leert van alles over ecologie en waterkwaliteit. Als adviesbureau kom je tot maatregelen waarmee je de waterkwaliteit van een waterlichaam (bijvoorbeeld een plas, poel of sloot) in Rotterdam kunt verbeteren. Om tot maatregelen te komen moet je de waterkwaliteit eerst meten, zodat je weet wat de belangrijkste problemen zijn. Dat is lastig en daarom leer je tijdens een veldstudieweek onder begeleiding hoe je deze metingen uitvoert en gaat vervolgens zelf metingen uitvoeren voor jouw waterlichaam. Je rapporteert de conclusies van je onderzoek in een KRW-factsheet
-
Waterprofessional 2
Waterprofessional 2
Je werkt verder aan je persoonlijke ontwikkeling tot Water Professional. Je hebt veel contact met meerderejaars zodat je van hun ervaringen leert. Bovendien volg je weer interessante masterclasses.
Je leert met tweede- en derdejaarsstudenten over inhoudelijke thema's, bijvoorbeeld door samen klimaatadaptieve maatregelen in Rotterdam te bekijken. Presentaties van vierdejaarsstudenten over hun afstudeeronderzoek geven je meer inzicht over watermanagementberoepen. Je bezoeken aan vakbeurzen helpen hier ook bij. Je gaat aan de slag met het leerplan dat je voor deze periode hebt opgesteld en verzamelt in een portfolio bewijsstukken van je ontwikkeling. Tot slot heb je een mondeling assessment over dit portfolio waarin wordt vastgesteld of je je voldoende hebt ontwikkeld tot waterprofessional.
Onderwijsperiode 1
-
Delta Governance
Delta Governance
Eén van de drie pijlers van de opleiding is delta governance. Binnen delta governance ga je aan de slag met de vraag hoe je de omgeving mee kunt nemen tijdens de ontwikkeling van een gebied.
In de cursus doorloop je vanuit de rol van omgevingsmanager alle fasen van een complexe gebiedsontwikkeling door gebruik te maken van de building block of good water governance. Je gaat na of jouw oplossingen haalbaar zijn als je kijkt naar wet- en regelgeving en ook naar wat belanghebbenden in het gebied willen. Om erachter te komen wat belanghebbende willen, leer je interviewtechnieken en ranking methoden waarmee je het belang en de invloed van stakeholders inzichtelijk krijgt. Tot slot stel je een multi-criteria analyse op waarbij alle oplossingen, factoren met betrekking tot de stakeholders en tot wet- en regelgeving met elkaar afweegt om tot de beste oplossing te komen. -
Delta Techniek
Delta Techniek
Delta techniek behoort ook tot één van de drie pijlers van de opleiding. Binnen delta techniek leer je over het rekenen aan watersystemen. In deze cursus doe je dat door een technisch ontwerp te maken van een polder en dit te beschrijven in een technisch rapport.
Om de polder technisch te kunnen ontwerpen krijg je basiskennis op het gebied van hydrostatica, hydrodynamica en hydraulica. Deze kennis pas je toe in het project waar je voor de polder in kaart brengt hoe deze functioneert en hoe je dit kunt optimaliseren. Dit doe je door te rekenen aan sloten, kanalen, meet- en regelwerken en gemalen in de polder. Je ontwerp test je met een proefopstelling in het Aqualab en in het veld. In het technisch rapport beschrijf je jouw onderzoeksresultaten.
Bekijk het resultaat van Nick -
Water Professional
Water Professional
In het tweede jaar ga je verder met je persoonlijke ontwikkeling tot Young Waterprofessional. Nu focussen we ons op onderwerpen zoals ethiek, duurzaamheid, intercultureel werken, ondernemerschap en taalbeheersing.
Daarnaast ben je bezig met je voorbereiding op de stage. Dit doe je door te luisteren naar presentaties van derde- en vierdejaarsstudenten over hun stage- en afstudeeropdrachten. Ook volg je workshops die je voorbereiden op het organiseren van een stageplek. Denk bijvoorbeeld aan sollicitatietrainingen en een workshop netwerkgesprek voeren. Je verzamelt in een portfolio bewijsstukken dat je je ontwikkeld hebt. Aan het einde van het eerst semester heb je een assessment over dit portfolio waarin wordt vastgesteld of je je voldoende hebt ontwikkeld tot waterprofessional. -
Keuzeonderwijs
Keuzeonderwijs
In het studieprogramma van elke opleiding is er ruimte voor een aantal keuzecursussen. Deze vrije keuzeruimte mag je zelf invullen.
Door deelname aan keuzecursussen krijg je de kans om over de grenzen van jouw studie heen te kijken.
Onderwijsperiode 2
-
Delta Techniek
Delta Techniek
Eén van de drie pijlers van de opleiding is delta techniek. Binnen delta techniek leer je over het rekenen aan watersystemen. In deze cursus doe je dat door een technisch ontwerp te maken van een polder en dit te beschrijven in een technisch rapport.
Om de polder technisch te kunnen ontwerpen krijg je basiskennis op het gebied van hydrostatica, hydrodynamica en hydraulica. Deze kennis pas je toe in het project waar je voor de polder in kaart brengt hoe deze functioneert en hoe je dit kunt optimaliseren. Dit doe je door te rekenen aan sloten, kanalen, meet- en regelwerken en gemalen in de polder. Je ontwerp test je met een proefopstelling in het Aqualab en in het veld. In het technisch rapport beschrijf je jouw onderzoeksresultaten.
Bekijk het resultaat van Nick -
Delta Design
Delta Design
Eén van de drie pijlers van de opleiding is delta design. Daarbij gaat het erom dat je ruimte weet te maken voor water in de stad. Tijdens deze cursus ga je in de rol van de ontwerper aan de slag met een watervraagstuk in een stedelijk gebied wat ontwikkeld wordt.
In de stad is er vaak weinig ruimte, hoe kun je de schaarse ruimte zo optimaal mogelijk benutten? Dat ga je onderzoeken door het toegewezen gebied ruimtelijk en sociaal economisch te analyseren. Na deze analyse komt je tot knelpunten in jouw gebied en ga je aan de slag met het ontwerpen van oplossingsrichtingen. Van het ontwerp maak je een maquette en een presentatieboek. Je organiseert workshops waarbij je feedback krijgt op je bedachte oplossingen. -
Water Professional
Water Professional
In het tweede jaar ga je verder met je persoonlijke ontwikkeling tot Young Waterprofessional. Nu focussen we ons op onderwerpen zoals ethiek, duurzaamheid, intercultureel werken, ondernemerschap en taalbeheersing.
Daarnaast ben je bezig met je voorbereiding op de stage. Dit doe je door te luisteren naar presentaties van derde- en vierdejaarsstudenten over hun stage- en afstudeeropdrachten. Ook volg je workshops die je voorbereiden op het organiseren van een stageplek. Denk bijvoorbeeld aan sollicitatietrainingen en een workshop netwerkgesprek voeren. Je verzamelt in een portfolio bewijsstukken dat je je ontwikkeld hebt. Aan het einde van het eerste semester heb je een assessment over dit portfolio waarin wordt vastgesteld of je je voldoende hebt ontwikkeld tot waterprofessional. -
Keuzeonderwijs
Keuzeonderwijs
In het studieprogramma van elke opleiding is er ruimte voor een aantal keuzecursussen. Deze vrije keuzeruimte mag je zelf invullen.
Door deelname aan keuzecursussen krijg je de kans om over de grenzen van jouw studie heen te kijken.
Onderwijsperiode 3
-
Flood Risk Management
Flood Risk Management
In Nederland hebben we droge voeten omdat we zoveel dijken hebben die ons beschermen tegen water. In deze cursus kom je tot maatregelen die ervoor zorgen dat het risico van het overstromen van een dijk kleiner wordt.
Al bij de start van de cursus bezoek je een adviesbureau waarmee je een overstromingsmodel van jouw plangebied maakt. Met dit model bereken je wat de schade in het plangebied is bij een overstroming. Met deze informatie ontwikkel je 3 mogelijke varianten om het overstromingsrisico te beperken. Je maakt een technische variant voor een dijkversterking, komt tot ruimtelijke maatregelen. Tot slot kom je tot een crisisplan waarin je de beheersmaatregel uitwerkt. Van deze maatregelen reken je de (maatschappelijke) kosten en de baten door en schrijft op basis daarvan een beslisnotitie waarin je aangeeft hoe kosten over verschillende partijen verdeeld kunnen worden. -
International Excursion
International Excursion
Het klimaatbestendig beheren van water in de stad is niet alleen Nederlands, maar zeker ook een internationaal vraagstuk. Daarom onderzoek én bezoek je een Europese stad om daar de waterproblematiek in kaart te brengen.
In het eerste semester leer je allerlei onderzoeks- en analysemethoden die je in kunt zetten bij het in kaart brengen van waterproblemen. Voor een Europese stad maak je met een projectgroep een onderzoeksvoorstel waarin je aangeeft op welke manier je de waterproblemen van de stad in kaart wilt brengen. Tijdens een bezoek aan deze stad voer je jouw onderzoeksmethoden uit. Met de verzamelde informatie maak je een posterpresentatie welke je presenteert tijdens een afsluitend symposium. Omdat je naar het buitenland gaat is de voertaal van deze cursus Engels. -
Water Professional
Water Professional
Je gaat verder met je persoonlijke ontwikkeling. Deze periode staat in teken van de voorbereiding op je bezoek aan een Europese stad en stagevoorbereiding.
Om goed beslagen ten ijs te komen bij de Europese stad die je gaat bezoeken, ga je binnen de Waterprofessional aan de slag met de laatste voorbereidingen voor dit bezoek. Daarnaast ben je bezig met stagevoorbereidingen en ga je verder met je eigen ontwikkeling op het gebied van ethiek, duurzaamheid, ondernemerschap en intercultureel werken. Dit doe je door Masterclasses te volgen en workshops te verzorgen. Je verzamelt in een portfolio bewijsstukken dat je je ontwikkeld hebt. Aan het einde van het tweede semester heb je een integraal assessment over dit portfolio waarin wordt vastgesteld of je je voldoende hebt ontwikkeld tot waterprofessional. -
Keuzeonderwijs
Keuzeonderwijs
In het studieprogramma van elke opleiding is er ruimte voor een aantal keuzecursussen. Deze vrije keuzeruimte mag je zelf invullen.
Door deelname aan keuzecursussen krijg je de kans om over de grenzen van jouw studie heen te kijken.
Onderwijsperiode 4
-
Urban Water Systems
Urban Water Systems
Ook in deze cursus gaan we op de internationale toer. Voor een nog leeg gebied waarbij je kunt denken aan een Olympisch dorp, vluchtelingenkamp of nieuwe stad ontwerp je een watersysteem én waterketen.
Je verdiept je in gezonde watersystemen en -ketens voor deltasteden wereldwijd. Je kunt daarbij denken aan onderwerpen als toegang tot water, hoeveelheid beschikbaar drinkwater, de manier waarop sanitatie is geregeld en de kwaliteit van beschikbaar water in het gebied. Om tot een goed ontwerp te komen doe je literatuuronderzoek naar innovatieve ideeën en oplossingen op het gebied van watersystemen en schrijft hierover een artikel. Met je opgedane kennis uit het literatuuronderzoek kom je tot een droomwatersysteem en -keten voor een nieuw te ontwikkelen plek. -
International Excursion
International Excursion
Het klimaatbestendig beheren van water in de stad is niet alleen Nederlands, maar zeker ook een internationaal vraagstuk. Daarom onderzoek én bezoek je een Europese stad om daar de waterproblematiek in kaart te brengen.
In het eerste semester leer je allerlei onderzoeks- en analysemethoden die je in kunt zetten bij het in kaart brengen van waterproblemen. Voor een Europese stad maak je met een projectgroep een onderzoeksvoorstel waarin je aangeeft op welke manier je de waterproblemen van de stad in kaart wilt brengen. Tijdens een bezoek aan deze stad voer je jouw onderzoeksmethoden uit. Met de verzamelde informatie maak je een posterpresentatie welke je presenteert tijdens een afsluitend symposium. Omdat je naar het buitenland gaat is de voertaal van deze cursus Engels. -
Water Professional
Water Professional
Je gaat verder met je persoonlijke ontwikkeling. Deze periode staat in teken van de voorbereiding op je bezoek aan een Europese stad en stagevoorbereiding.
Om goed beslagen ten ijs te komen bij de Europese stad die je gaat bezoeken, ga je binnen de Waterprofessional aan de slag met de laatste voorbereidingen voor dit bezoek. Daarnaast ben je bezig met stagevoorbereidingen en ga je verder met je eigen ontwikkeling op het gebied van ethiek, duurzaamheid, ondernemerschap en intercultureel werken. Dit doe je door Masterclasses te volgen en workshops te verzorgen. Je verzamelt in een portfolio bewijsstukken dat je je ontwikkeld hebt. Aan het einde van het tweede semester heb je een integraal assessment over dit portfolio waarin wordt vastgesteld of je je voldoende hebt ontwikkeld tot waterprofessional. -
Keuzeonderwijs
Keuzeonderwijs
In het studieprogramma van elke opleiding is er ruimte voor een aantal keuzecursussen. Deze vrije keuzeruimte mag je zelf invullen.
Door deelname aan keuzecursussen krijg je de kans om over de grenzen van jouw studie heen te kijken.
Onderwijsperiode 1
-
Stage
Stage
In het derde jaar van de opleiding loop je een half jaar stage om praktijkervaring op te doen.
Aan het begin van jaar 3 start je met een stageopdracht bij een organisatie in de watersector. Bij een Start-up voor waterdoorlatende tegels bijvoorbeeld of een gemeente, adviesbureau of waterschap. Tijdens de stage kun je je verdiepen in een onderwerp waar jouw hart harder van gaat kloppen en werk je aan iets dat je stagebedrijf ook écht blijft gebruiken. Een database met informatie bijvoorbeeld, een brochure over klimaatadaptatie voor bewoners of een adviesrapport over hoe waterdoorlatende tegels toegepast kunnen worden in een straat.
-
Data-analyse en statistiek
Data-analyse en statistiek
Als watermanager doe je veel onderzoek.
In leerjaar 2 heb je al kennis gemaakt met onderzoeksmethoden, in deze module ga je aan de slag met het analyseren van de gevonden data. Dat doe je onder andere met statistiek. Je leert hoe je informatie kunt verwerken en welke conclusies je kunt trekken op basis van je onderzoek.
-
WaterProfessional
WaterProfessional
In het derde jaar ervaar je in de stage hoe het is om te werken als Young Professional en welke vaardigheden en kennis jij wellicht nog mist en wilt ontwikkelen. Je ziet ook welke beroepen er zijn in het werkveld en met dat beeld kun je nog betere keuzes maken voor de Young Professional die jij wilt worden. Tijdens de cursus WaterProfessional krijg je de tijd om jezelf te ontwikkelen op de onderwerpen die jij belangrijk vindt en te onderzoeken welke richting je op wilt in jaar 4 als je een minor moet kiezen. Je volgt groepsbijeenkomsten en workshops die je helpen om de juiste keuzes voor jou te maken en legt jouw ontwikkeling vast in een portfolio dat je bespreekt met jouw begeleiders.
Onderwijsperiode 2
-
Stage
Stage
In het derde jaar van de opleiding loop je een half jaar stage om praktijkervaring op te doen.
Aan het begin van jaar 3 start je met een stageopdracht bij een organisatie in de watersector. Bij een Start-up voor waterdoorlatende tegels bijvoorbeeld of een gemeente, adviesbureau of waterschap. Tijdens de stage kun je je verdiepen in een onderwerp waar jouw hart harder van gaat kloppen en werk je aan iets dat je stagebedrijf ook écht blijft gebruiken. Een database met informatie bijvoorbeeld, een brochure over klimaatadaptatie voor bewoners of een adviesrapport over hoe waterdoorlatende tegels toegepast kunnen worden in een straat.
-
Computersimulatie
Computersimulatie
Bij computersimulatie leer je hoe je een model maakt van een stukje stedelijk gebied en hoe je met behulp van je model wateroverlast nog beter kunt analyseren.
In jaar één en twee heb je geleerd om met de hand te berekenen hoe water in de stad stroomt. Bij computersimulatie leer je hoe je een model maakt van een stukje stedelijk gebied en hoe je met behulp van je model wateroverlast nog beter kunt analyseren. Een model geeft je inzicht in wat er nu precies gebeurd als het hard regent en op welke plek een waterplein wel effectief is en op welke plek niet. Ook breng je in beeld van de betrouwbaarheid is van je model en je advies. In de waterwereld gebruiken we veel modelresultaten. De kennis die je opdoet in dit vak helpt jou om modelresultaten op de juiste waarde te schatten en te gebruiken om tot goede wateroplossingen te komen.
-
WaterProfessional
WaterProfessional
In het derde jaar ervaar je in de stage hoe het is om te werken als Young Professional en welke vaardigheden en kennis jij wellicht nog mist en wilt ontwikkelen. Je ziet ook welke beroepen er zijn in het werkveld en met dat beeld kun je nog betere keuzes maken voor de Young Professional die jij wilt worden. Tijdens de cursus WaterProfessional krijg je de tijd om jezelf te ontwikkelen op de onderwerpen die jij belangrijk vindt en te onderzoeken welke richting je op wilt in jaar 4 als je een minor moet kiezen. Je volgt groepsbijeenkomsten en workshops die je helpen om de juiste keuzes voor jou te maken en legt jouw ontwikkeling vast in een portfolio dat je bespreekt met jouw begeleiders.
Onderwijsperiode 3
-
Klimaatstad
Klimaatstad
n deze cursus ga je alle opgedane kennis met elkaar verbinden en kom je tot een toekomstbestendig klimaatadaptief ontwerp voor een wijk in Nederland.
In de afgelopen jaren heb je kennis gemaakt met veel verschillende facetten van Watermanagement. In deze cursus ga je alle opgedane kennis met elkaar verbinden en kom je tot een toekomstbestendig klimaatadaptief ontwerp voor een wijk in Nederland. Voor een wijk onderzoek je de waterproblemen die er nu spelen en die in toekomst verwacht worden (ook droogte dus en mogelijke hitte), welke bewoners er leven en welke behoeften zij hebben. Daarnaast maak je ontwerpen zoals waterpleinen, WADI’s, infiltratiekratten, groene daken waarin je duidelijk maakt hoe de oplossingen voor het waterprobleem eruit zien boven en onder de grond. Tot slot ga je na wat al deze oplossingen kosten, hoe ze schoon en bruikbaar blijven en zorg je ervoor dat de wijk aantrekkelijker wordt voor de bewoners. Je doorloopt in jouw klimaatadaptieveontwerp alle stappen die je als Watermanager zou nemen in het werkveld om tot een definitief plan voor een gebied te komen.
-
Multidisciplinary challenge
Multidisciplinary challenge
Omdat complexe vraagstukken vaak niet opgelost kunnen worden binnen je vakgebied zal je in de beroepspraktijk veel gaan samenwerken met verschillende opdrachtgevers en mensen uit andere vakgebieden.
Veel uitdagingen op het gebied van water vragen om een aanpak vanuit verschillende kennisgebieden. Voor de vermindering van plastic in de rivieren is bijvoorbeeld kennis nodig van productieprocessen, verdienmodellen en bewustwording. Daarom ga je in dit project oplossingen bedenken voor een actuele complexe uitdaging in de stad waar je met studenten van verschillende opleidingen aan werkt. Denk hierbij aan projecten als het opnieuw inrichten van een ecologische groenstrook en het onderzoeken van mogelijke innovaties op groene daken. Zo ervaar je hoe het is om met een projectteam te werken vanuit verschillende afdeling van een bedrijf.
-
WaterProfessional
WaterProfessional
In het derde jaar ervaar je in de stage hoe het is om te werken als Young Professional en welke vaardigheden en kennis jij wellicht nog mist en wilt ontwikkelen. Je ziet ook welke beroepen er zijn in het werkveld en met dat beeld kun je nog betere keuzes maken voor de Young Professional die jij wilt worden. Tijdens de cursus WaterProfessional krijg je de tijd om jezelf te ontwikkelen op de onderwerpen die jij belangrijk vindt en te onderzoeken welke richting je op wilt in jaar 4 als je een minor moet kiezen. Je volgt groepsbijeenkomsten en workshops die je helpen om de juiste keuzes voor jou te maken en legt jouw ontwikkeling vast in een portfolio dat je bespreekt met jouw begeleiders.
Onderwijsperiode 4
-
Adviesbureau
Adviesbureau
Je zoekt zelf een opdrachtgever óf kiest voor één van de beschikbare opdrachten en komt met een offerte voor jouw oplossing.
Een adviesbureau voorziet opdrachtgevers zoals overheden en gemeenten van advies op het gebied van watermanagement en in deze cursus ervaar je hoe dat is. Je zoekt zelf een opdrachtgever óf kiest voor één van de beschikbare opdrachten en komt met een offerte voor jouw oplossing. Is de opdrachtgever tevreden? Dan krijg je de opdracht gegund en kun je aan de slag! De oplossing die je voorstelt, test je in het echt met relevante belanghebbenden. Zo maakten studenten vorig jaar een drijvend zonnepark en deden een voorstel voor circulaire huizen in Singapore.
-
WaterProfessional
WaterProfessional
In het derde jaar ervaar je in de stage hoe het is om te werken als Young Professional en welke vaardigheden en kennis jij wellicht nog mist en wilt ontwikkelen. Je ziet ook welke beroepen er zijn in het werkveld en met dat beeld kun je nog betere keuzes maken voor de Young Professional die jij wilt worden. Tijdens de cursus WaterProfessional krijg je de tijd om jezelf te ontwikkelen op de onderwerpen die jij belangrijk vindt en te onderzoeken welke richting je op wilt in jaar 4 als je een minor moet kiezen. Je volgt groepsbijeenkomsten en workshops die je helpen om de juiste keuzes voor jou te maken en legt jouw ontwikkeling vast in een portfolio dat je bespreekt met jouw begeleiders.
Onderwijsperiode 1
-
Onderzoek & Ontwerp & Ondernemerschap
Onderzoek & Ontwerp & Ondernemerschap
Je leert in deze module ontwerpend onderzoek op te stellen dat past bij het werk van de watermanager op het snijvlak van techniek en ruimte.
Hiervoor wordt je kritische denkvermogen aangescherpt en je persoonlijk ondernemerschap gestimuleerd door met elkaar en ondernemers in discussie te treden. Daarnaast leer je in deze module hoe je een (afstudeer)onderzoek systematisch opzet en bereid je voor op je eigen afstuderen. - Studieloopbaancoaching
- Minor
Onderwijsperiode 2
-
Onderzoek & Ontwerp & Ondernemerschap
Onderzoek & Ontwerp & Ondernemerschap
Je leert in deze module ontwerpend onderzoek op te stellen dat past bij het werk van de watermanager op het snijvlak van techniek en ruimte.
Hiervoor wordt je kritische denkvermogen aangescherpt en je persoonlijk ondernemerschap gestimuleerd door met elkaar en ondernemers in discussie te treden. Daarnaast leer je in deze module hoe je een (afstudeer)onderzoek systematisch opzet en bereid je voor op je eigen afstuderen. - Studieloopbaancoaching
- Minor
Onderwijsperiode 3
-
Afstuderen
Afstuderen
Tijdens de afstudeerfase van de opleiding formuleer je zelf een afstudeeropdracht en werkt deze uit van onderzoek aanpak, ontwerp tot de realisatie van het beroepsproduct.
Het laatste deel van de opleiding ben je bezig met afstuderen. Begin van het vierde jaar ga je zelfstandig op zoek naar een afstudeeropdracht die bij je past. Tijdens het afstuderen staat onderzoek doen centraal. Je onderzoekt bijvoorbeeld de mogelijkheden van een innovatieve oplossing zoals een weg die water kan opslaan of je onderzoekt hoe een gebied klimaatadaptief ingericht kan worden. Je presenteert en verdedigd jouw onderzoeksresultaten en oplossingen aan een commissie van begeleiders en experts uit de watersector en rondt daarmee jouw opleiding af.
-
Onderzoek & Ontwerp & Ondernemerschap
Onderzoek & Ontwerp & Ondernemerschap
Je leert in deze module ontwerpend onderzoek op te stellen dat past bij het werk van de watermanager op het snijvlak van techniek en ruimte.
Hiervoor wordt je kritische denkvermogen aangescherpt en je persoonlijk ondernemerschap gestimuleerd door met elkaar en ondernemers in discussie te treden. Daarnaast leer je in deze module hoe je een (afstudeer)onderzoek systematisch opzet en bereid je voor op je eigen afstuderen. - Studieloopbaancoaching
Onderwijsperiode 4
- Studieloopbaancoaching
-
Afstuderen
Afstuderen
Het laatste deel van de opleiding ben je bezig met afstuderen. Begin van het vierde jaar ga je zelfstandig op zoek naar een afstudeeropdracht die bij je past. Tijdens het afstuderen staat onderzoek doen centraal. Je onderzoekt bijvoorbeeld de mogelijkheden van een innovatieve oplossing zoals een weg die water kan opslaan of je onderzoekt hoe een gebied klimaatadaptief ingericht kan worden. Je presenteert en verdedigd jouw onderzoeksresultaten en oplossingen aan een commissie van begeleiders en experts uit de watersector en rondt daarmee jouw opleiding af.
Ben je gemotiveerd om uit te groeien tot excellente beroepsbeoefenaar?
Deze opleiding kent een Honoursprogramma. Dit is een programma dat speciaal ontwikkeld is voor studenten die meer dan het standaardprogramma aankunnen. Indien je in studiejaar 3 en 4 aan de verplichte onderdelen hebt voldaan, kun je afstuderen met de eervolle aantekening 'Honours Degree' op het diploma.
Onderwijsvorm
Hoe is het onderwijs ingericht?- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
Na je studie
Wat kun je doen na de opleiding?Na je afstuderen
Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. Je kunt er ook voor kiezen de titel Ingenieur (ing.) vóór je naam te zetten.
Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.
Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.
Beroepen
Watermanagement is van internationaal van belang. Je kunt in Nederland aan de slag, maar ook in het buitenland liggen veel mogelijkheden. De huidige watermanagers werken bij overheden, zoals waterschappen en gemeenten, ingenieur- en adviesbureaus, bouwbedrijven, belangenorganisaties of in hun eigen bedrijf.
Hoe ziet het werk eruit na de opleiding?
Een breder beeld krijgen over het werkveld binnen de watersector. Dat is wat Julia Brökling (student Watermanagement) heeft gedaan aan de hand van interviews met verschillende bedrijven.
Bekijk het vakblad met verschillende interviews over het werkveld
Doorstuderen
De volgende master opleidingen sluiten aan: Water Science and Engineering, Water Management, Municipal Water and Infrastructure aan de TU Delft, Management, Hydrology and Water Quality te Wageningen, Water Science and Management te Utrecht , Climate Studies te Wageningen, Hydrology te Amsterdam, Environmental Sciences Transnational Ecosystem-based Water Management te Nijmegen, Project & Process Management in the Domain of Land and Water te Rheden/Velp.