Vraag de brochure aan
Brochure aanvragen
Arbeidsmarkt
1,5 jaar na afstuderen
Werkloos
Werk op niveau
Opbouw
Hoe is de opleiding opgebouwd?Onderwijsvisie
Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.
Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:
- De kennisbasis van het beroep
- Handelen in de beroepspraktijk
- Je eigen professionele identiteit
Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden.
Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.
Het eerste jaar
Het eerste jaar, de propedeuse, is bedoeld om je een goede indruk te geven van de opleiding en de mogelijke beroepen. In dit jaar wordt extra aandacht besteed aan basisvaardigheden zoals wiskunde B, natuurkunde, Engels en Nederlands.
Na het eerste jaar
In het tweede jaar begint de hoofdfase van je opleiding. Hierbij ga je dieper in op de onderwerpen die globaal zijn behandeld tijdens de propedeuse en oriënteer je je op alle facetten binnen het vakgebied. Je werkt dan vaak aan projecten waarbij de praktijksituatie centraal staat. Onderwijs in de vorm van beroepsgerichte cursussen en trainingen diepen de noodzakelijke aspecten verder uit. In het derde jaar van de voltijdopleiding loop je een half jaar stage en kies je een minor (specialisatie) naar keuze. Na je stage kom je terug om verder te studeren en je gekozen minor te volgen in de eerste helft van het vierde jaar. In de tweede helft van het vierde jaar werk je aan een afstudeeropdracht: een groot project in de praktijk, bij een bedrijf. Hierbij komen aspecten aan de orde als informatiebronnen vinden, problemen analyseren en het bedenken van oplossingen en integreer je je verworven vaardigheden in je afstudeeronderzoek.
Keuze en ondersteuning
Keuze
Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd (hogeschoolbrede) keuzevakken. Dit biedt de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.
Ondersteuning
Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.
Studeren met een functiebeperking
Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.
Stage lopen
In het derde jaar van je opleiding loop je een half jaar stage om praktijkervaring op te doen.
Bekijk in onderstaand filmpje hoe Ferdi Heijkoop zijn derdejaars stage bij MNO vervat ervaart.
Minors
In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting.
Deze minor besteedt aandacht aan kustverdediging, landaanwinning, stedenontwikkeling, irrigatie en dijken.
Een goed geolied mobiliteitssysteem is de 'bloedsomloop' van ons land: het is van levensbelang voor een complexe samenleving als de onze. De infrastructuur (wegen, spoorwegen, vaarwegen) die daarvoor nodig is, kost veel ruimte en geld. Bovendien heeft het vaak negatieve effecten op de leefomgeving. Om hierin de juiste afwegingen te kunnen maken, zijn goed opgeleide, zelfkritische professionals nodig. Professionals die in staat zijn om in een multidisciplinair team gezamenlijk een onderzoek op te zetten en uit te voeren. In deze minor werk je in projectgroepen samen met studenten van verschillende studierichtingen aan actuele vraagstukken van opdrachtgevers in de regio Rotterdam - Den Haag. In die projecten is het opzetten van een goed onderzoek net zo belangrijk als het maken van het ontwerp. Daarbij maak je gebruik van kennis die je opdoet in cursussen en trainingen. In deze minor leer je: een verkeerskundig onderzoeksproject op te zetten; een infrastructuurproject te zien in de context van het totale netwerk en van ruimtelijke ontwikkelingen; de achtergronden van mobiliteit (zoals vervoer- en routekeuze) te begrijpen; hoe je toekomstige verkeersstromen kunt voorspellen; hoe verkeersstromen zich gedragen, hoe ze worden gemanaged en hoe files ontstaan; analyses uit te voeren van openbaar vervoersystemen; een duurzame en veilige infrastructuur te ontwerpen als onderdeel van de openbare ruimte. Met deze specialisatie kun je o.a. terecht bij ingenieursbureaus, bij verkeerskundige en stedenbouwkundige bureaus, maar ook bij diverse overheidsintanties (bv. Gemeenten, Provincies, Rijkswaterstaat).
Bekijk in onderstaand filmpje de minorafsluiting van het M4H gebied. De minor heeft met vier andere minors samengewerkt aan innovatieve oplossingen voor problemen en kansen in het gebied van Merwevierhavens.
In deze verdiepende minor leer je draagconstructies van gecompliceerde bouwwerken in meerdere materialen te ontwerpen en te dimensioneren. Uitbreiding van je constructieve kennis vindt plaats op het gebied van materialen (voorgespannen beton, staalbeton) en hun specifieke kenmerken (brand, duurzaamheid), op bouwdelen (vloeren, wanden, stabiliteits-voorzieningen) en op het gebied van mechanica. Verder wordt aandacht besteed aan duurzaamheid en hergebruik van bouwwerken. Mogelijke functies kunnen zijn: tekenaar, tekenaar-constructeur, constructeur, specialist, adviseur, (hoofd)uitvoerder, werkvoorbereider, ambtenaar bij bouwdiensten, inspecteur bouw- en woningtoezicht en beheerder.
Student van andere hogeschool?
Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.
Afstuderen
Theorie en vaardigheden die je hebt opgebouwd komen samen in een strategisch adviesrapport waar een organisatie echt iets mee kan. Gedurende twintig weken ben je werkzaam bij een opdrachtgever.
Internationale mogelijkheden
Veel opdrachten in de praktijk komen uit het buitenland. Daarom bestaat de mogelijkheid om als student stage te lopen en af te studeren in het buitenland. Ook zijn er uitwisselingsprogramma's met bijvoorbeeld The North Eastern University in Boston, waardoor het mogelijk is vakken te volgen in Amerika. Tevens kun je in het vierde jaar deelnemen aan de excursie naar het buitenland waarbij kennis wordt opgedaan over de aanpak van civiele projecten in landen in Zuidoost-Azië. De ervaring leert dat dan pas wordt vastgesteld hoeveel verschil er is tussen de Nederlandse bouwwijze en die in het buitenland. De cultuur, omgeving en conjunctuur spelen een belangrijke rol in de samenwerking tussen alle betrokken partijen bij de bouw van een civieltechnisch werk.
Vakken
Een indicatie van de vakken die je kunt verwachtenOnderwijsperiode 1
-
Project Jachthaven
Project Jachthaven
Tijdens dit project maak je een voorstel en presenteert dit aan de opdrachtgever.
Je werkt in deze module o.a. aan de volgende vaardigheden: het indelen van een jachthaven, het maken van analyses van bestaande jachthavens, het berekenen van drijfvermogen van steigers, het maken van eenvoudige constructietekeningen en het beargumenteerd toelichten van de gemaakte beslissingen.
-
Bouwen in grond en water
Bouwen in grond en water
In deze module worden de meest algemene aspecten van de civiele techniek belicht, zoals: bouwen in de grond, wegen en vaarwegen, waterbouwkundige constructies, tunnels en bruggen.
Na afloop van deze module kun je: eigenschappen van grond, wegen en vaarwegen, waterbouwkundige constructies, tunnels en bruggen benoemen, aangeven waarom in bepaalde situaties voor een bouwmethode wordt gekozen en berekeningen maken voor opdrachten gerelateerd aan grond, wegen en vaarwegen, waterbouwkundige constructies, tunnels en bruggen.
-
Beginnen met construeren
Beginnen met construeren
Binnen de module wordt een begin gemaakt met schematiseren en het doorrekenen van constructies.
Hierna kun je eenvoudige constructies schematiseren en doorrekenen. Hiertoe behoren in ieder geval scharnierend verbonden staafconstructies van twee staven zoals paaljukken en statisch bepaald opgelegde liggers.
-
Tekenen
Tekenen
Je maakt kennis met de basisvaardigheden van het technisch tekenen met pen en papier en het computerprogramma AutoCAD.
De kennis, beeldende vaardigheden, technische vaardigheden en creativiteit zijn de vaardigheden van tekenen die je niet los van elkaar kunt zien.
-
Communicatieve vaardigheden voor technici
Communicatieve vaardigheden voor technici
In het bedrijfsleven is goede, efficiënte en effectieve communicatie in woord en geschrift van belang.
In deze module schrijf je een adviesrapport en bent in staat om dit te beargumenteren in gesprek met medestudenten. Je kunt een presentatie structureren en deze uitvoeren. Daarnaast schrijf je een samenvatting aan de hand van een technisch inhoudelijk artikel en kunt daarin de essentie van het artikel helder formuleren.
- Studieloopbaancoaching
Onderwijsperiode 2
-
Project Droge voeten in de Polder
Project Droge voeten in de Polder
In dit project ontwerp je een gemaal, een brug, een loswal, een stuw en een weg in de Zuidplaspolder.
Gestart wordt steeds met een analyse van een bestaande constructie. Vervolgens wordt een eigen passend ontwerp gemaakt. Daarvoor gebruik je de opgedane kennis in de les, door een bestaande constructie te analyseren en literatuur te bestuderen.
-
Funderen van Bouwwerken
Funderen van Bouwwerken
Met deze module wordt kennis en inzicht opgebouwd op het gebied van het gedrag van grond in relatie tot het funderen van bouwwerken.
Het doel is om een idee te geven over grondmechanica en fundering van verschillende type constructies. Er zal in het bijzonder aandacht worden besteed aan grondonderzoek, grondspanningen waterdruk, vervormingen, toelaatbare belastingen en het draagvermogen.
-
Belasting op Bouwwerken
Belasting op Bouwwerken
Voorafgaand aan het statisch doorrekenen van constructies m.b.v. toegepaste mechanica en sterkteleer moeten eerst de belastingen worden bepaald, en de constructie worden geschematiseerd.
Het is meestal mogelijk en noodzakelijk om op basis van de gevonden belastingen en schema's de krachten op de fundering te bepalen vóórdat ieder liggertje en kolommetje van het bouwwerk is uitgewerkt. Dit is maar goed ook, de fundering wordt immers als eerst uitgevoerd. Deze berekeningen noemen we gewichts- en stabiliteitsberekening.
-
Wiskunde 1
Wiskunde 1
In deze module verkrijg je de kennis en leer je de vaardigheden aan om een aantal basismethoden te kunnen toepassen voor het oplossen van wiskundige vraagstukken.
Hierna ben je in staat om o.a. vergelijkingen op te lossen en ken je de basisregels van meetkunde en goniometrie en kunt deze toepassen. Daarnaast kun je bepaalde en onbepaalde integralen oplossen en praktisch toepassen.
-
Digitaal Bouwen
Digitaal Bouwen
In de beroepspraktijk wordt veel gebruik gemaakt van software.
Voor constructieve berekeningen zijn grofweg twee categorieën software belangrijk. In deze module maak je kennis met Matrix Frame en het nog steeds veel gebruikte programma Excel.
- Studieloopbaancoaching
- Keuzeonderwijs
Onderwijsperiode 3
-
Project Rotonde
Project Rotonde
In Rotterdam zijn een aantal onveilige kruisingen waar veel ongelukken gebeuren. Een van deze kruisingen wordt omgevormd naar een veilige rotonde.
In deze opdracht maak je analyses van enkele bestaande rotondes. In combinatie met de bestaande literatuur wordt hieruit een voorkeursalternatief gekozen op grond van argumenten. Van dit voorkeursalternatief worden de volgende onderdelen uitgewerkt: capaciteitsberekening, ontwerpen, maken van een technische omschrijving, een kostenbegroting en planning van de werkzaamheden.
Bekijk hier het resultaat van Stefan, Jaimy, Mitchel, Joey en Frank
-
Overspannen van ruimten
Overspannen van ruimten
Aan de hand van een civiel bouwwerk wordt met een aantal opdrachten geoefend in het berekenen van de krachtswerking in scharnierconstructies, controleren van optredende spanningen en berekenen van vervormingen.
Na afloop van de module ben je in staat om: eenvoudig statisch bepaalde constructies te schematiseren, oplegreacties te bepalen, vervormingen te berekenen en eenvoudige constructies te berekenen m.b.v. het computerprogramma 2D raamwerk.
-
Duurzaam en onderzoek
Duurzaam en onderzoek
In deze module leer je een onderzoek uit te voeren aan de hand van een praktisch achtstappenplan.
Samen met een groepje wordt een haalbaarheidsanalyse uitgevoerd voor de toepassing van een duurzame techniek op het gebied van civiele techniek. Ook wordt een basis gelegd op het gebied van duurzaamheid en leer je wat duurzame ontwikkeling betekent voor de civiele techniek.
-
Wiskunde 2
Wiskunde 2
In deze module verkrijg je de kennis en leer je de vaardigheden aan om een aantal basismethoden te kunnen toepassen voor het oplossen van wiskundige vraagstukken
De vaardigheid in het gebruik van formules wordt vergroot. Je verkrijgt inzicht in de achtergronden van formules uit de toegepaste mechanica. Hierdoor ben je dus in staat om formules te verklaren.
-
CAD tekenen 1
CAD tekenen 1
Het werken met CAD programma’s is onmisbaar in de civiele techniek. In deze module wordt de vervolgtraining gegeven van CAD.
Doel is om jou vertrouwd te maken met het programma AutoCAD zodat je een basistekening kunt maken. Het maken van tekeningen is een essentieel onderdeel voor jouw technische ontwikkeling. Het is het communicatiemiddel tussen verschillende partijen in de civiele techniek en aanverwante vakgebieden.
- Studieloopbaancoaching
- HR Keuzeonderwijs of bijspijkervakken
Onderwijsperiode 4
-
Project Kunstwerk
Project Kunstwerk
In deze module verkrijg je kennis van nut en noodzaak van sluizen en stuwen binnen het Nederlands vaarwegennet. Ontwerpen, schematiseren, doorrekenen en toetsen zijn hier van belang
De volgende onderwerpen komen aan bod: globaal ontwerp van een kanaal, schematiseren, kostenberekening met bouwkosten online en opstellen van een constructief rapport.
-
Materiaal & Fysica
Materiaal & Fysica
Hoe maak je een kwalitatief goede aquaduct of tunnel? Kennis van de juiste materialen is hierbij noodzakelijk.
Voor het kiezen van de juiste samenstellende materialen moeten we ze kunnen herkennen, weten welke eigenschappen ze bezitten, hun gedrag in de praktijk kennen etc. Bekijk de video over het vak Materiaal en Fysica.
-
Ondergronds Bouwen
Ondergronds Bouwen
Het ondergronds bouwen heeft een directe relatie met het gebruik van de ruimte die tot onze beschikking staat. Het gebrek aan ruimte maakt deze kostbaar en kwetsbaar.
Ondergronds gaan bouwen kan worden gemotiveerd door financieel beleid en ruimtelijke ordening. Om dit te beleven, te gaan begrijpen en verdieping te ondervinden ga je in zes stappen een globaal ontwerp maken van een metrotunnel. Hierbij beoordeel je wat de gevolgen zijn van werkzaamheden in de ondergrond.
-
Technical English for professionals 1
Technical English for professionals 1
The course Technical English for Civil Engineers 1 creates a basis for successfully dealing with tasks involving the use of English.
In order to extend your technical vocabulary in English we will deal with texts on Civil Engineering topics on which you are expected to prepare a presentation and from which you are expected to distil new vocabulary, working in pairs or groups both in and outside class.
- Studieloopbaancoaching
- HR keuzeonderwijs of bijspijkervakken
Onderwijsperiode 1
-
Project INFRA
Project INFRA
Tijdens dit project houd je je bezig met het ontwerpen van een ongelijkvloerse kruising.
Je leert in groepsvorm te communiceren en tot afgewogen besluiten te komen. Na het volgen van deze module ben je in staat om van een duikerconstructie een programma van eisen op te stellen en analyses van grondsoorten te maken.
-
Ontwerpen van Wegen
Ontwerpen van Wegen
Voor het ontwerpen van wegen in een ingewikkelde samenleving komt tegenwoordig meer kijken dan twintig jaar geleden.
Vroeger waren verkeerstechnische uitgangspunten bepalend voor het geometrisch ontwerp van vooral hoofdwegen. Zaken als financiën, ruimte, milieu en technologie, golden als aanvullende randvoorwaarden. Nu zijn het ten minste gelijkwaardige ontwerpcriteria. In deze module leer je hoe je een weg ontwerpt, een weg tot stand komt, de vaktaal van het vakgebied verkeersbouwkunde gebruikt en krijg je ook een introductiecursus AutoCAD Civil 3D.
-
Kracht en Vormgeving
Kracht en Vormgeving
Aan de hand van een civiel bouwwerk wordt met een aantal opdrachten geoefend in het berekenen van de krachtswerking in een inwendig statisch bepaald vakwerk.
Na deze module ben je in staat om constructies te berekenen met behulp van het computerprogramma 2D raamwerk.
-
Bouwmanagement
Bouwmanagement
De training is een voorbereiding op de werkzaamheden rondom de voorbereiding/uitvoering van een aanbesteding/gunning van een civieltechnisch werk.
Na het volgen van de module heb je kennis van de organisatie en projectstructuren en invloed van contracten op de communicatie binnen en het managen van projecten. Je bent in staat om bouwwerkzaamheden te plannen, (in)directe kosten te calculeren en een basis V&G-plan op te stellen.
-
Grondkeringen
Grondkeringen
In deze module maak je kennis met verschillende soorten grondkerende constructies.
Je ben in staat om met de hand een gewichtsmuur en een damwand uit te rekenen met de liggermethode. Je kunt een eenvoudige constructie modelleren in D-sheet en bent bekend met tal van soorten grondkering
- Studieloopbaancoaching
Onderwijsperiode 2
-
Project Uitvoering & Management
Project Uitvoering & Management
In dit project wordt gewerkt aan de beroepscompetentie “realiseren” van een civieltechnisch project.
Na afronding ben je in staat een uitvoeringswerkplan, een bouwtijdplanning en een werkcalculatie te maken aangevuld met overige inschrijvingsdocumenten behorende bij een aanbesteding onder EMVI – voorwaarden. Daarnaast besteden we aandacht aan de aanbestedings- / gunningsfase van een civieltechnisch werk.
Bekijk hier het resultaat van Wesley, Luuk, Johan, Pim en Mark
-
Bouwen met Grond
Bouwen met Grond
Er wordt kennis en inzicht opgebouwd op het gebied van het gedrag van grond in relatie tot het uitvoeren van projecten waarbij met, op en in grond wordt gebouwd.
Na deze module ben je in staat om te beoordelen welke inzet nodig is voor ontgravingen en afwegingen te maken die de stabiliteit en het draagvermogen van grondconstructies betreffen.
-
Bouwen in Hout en Staal
Bouwen in Hout en Staal
In de module Bouwen met hout en staal, staat het ontwerpen en controleren van constructies in staal en hout en het maken van het constructief ontwerp centraal.
Het omvat de uitwerking van een voorlopig ontwerp van een bedrijfsgebouw met aangebouwde kantoorruimte tot tekeningen en berekeningen van de constructie van het bouwwerk geschikt voor indiening, contract- en prijsvorming.
-
Vloeistofmechanica
Vloeistofmechanica
Hoe pas je de Wet van Pascal toe? En hoe bepaal je of een stroming laminair of turbulent is? Al dit soort vragen komen aan bod in deze module.
Na deze module kun je: de Wet van Pascal en Archimedes toepassen, de grootte, richting en het aangrijpingspunt berekenen van de kracht van een stilstaande vloeistof op een wand, de metacentrumhoogte bepalen van een drijvend voorwerp etc. Bekijk de video over de onderzoeken in het Aqualab.
-
Technical English for professionals 2
Technical English for professionals 2
The course Technical English 2 has been designed to enhance you the ability to use English as a medium of communication within your field of studies.
It focuses on enhancing language skills and getting acquainted with the language of presentations and report writing which will enable you to communicate with professionals in English. Moreover, it will free you from inhibitions you might have about speaking English in public. All exercises and assignments in this course are designed to suit this purpose and will eventually lead up to write a report, conduct a presentation in English and build up relevant vocabulary. In this course, the main focus of attention is on you talking and writing about your field of studies in English.
- Studieloopbaancoaching
- HR Keuzeonderwijs
Onderwijsperiode 3
-
Project Waterbouw
Project Waterbouw
Het Rotterdamse Havenbedrijf wil optimale voorzieningen aanbieden voor de rederijen die de haven bezoeken. Daarom worden er ook steeds meer eisen gesteld aan de havens en de kademuren.
Doel van het project is dan ook om een bestaande haven aan te passen aan de huidige eisen en huidige afmetingen van schepen. Na afloop van het project ben je in staat om: een uitvoeringsplan op te stellen voor de renovatie van een havenbekken, oplossingen aan te dragen, een afmeerconstructie te berekenen en een combiwand en een kademeer te ontwerpen.
-
Bouwen in beton
Bouwen in beton
In deze module wordt aandacht besteed aan beton als constructiemateriaal.
Tijdens de opdracht werk je een voorlopig ontwerp in tekeningen en berekeningen uit voor een kantoorgebouw met aangebouwde bedrijfsruimte.
-
Havens en Kanalen
Havens en Kanalen
Tijdens de module verkrijg je inzicht in het ontwerpen van havens en de toevoerende kanalen.
De volgende aspecten komen o.a. aan bod: functies en taken binnen de Rotterdamse haven, verschillende typen havens, analyseren van havens, bepalen van afmetingen van een haven en de kanalen, interactie tussen een schip en zijn vaarweg etc.
-
Vloeistofmechanica
Vloeistofmechanica
Hoe pas je de Wet van Pascal toe? En hoe bepaal je of een stroming laminair of turbulent is? Al dit soort vragen komen aan bod in deze module.
Na deze module kun je: de Wet van Pascal en Archimedes toepassen, de grootte, richting en het aangrijpingspunt berekenen van de kracht van een stilstaande vloeistof op een wand, de metacentrumhoogte bepalen van een drijvend voorwerp etc. Bekijk de video over de onderzoeken in het Aqualab.
-
Technical English for professionals 2
Technical English for professionals 2
The course Technical English 2 has been designed to enhance you the ability to use English as a medium of communication within your field of studies.
It focuses on enhancing language skills and getting acquainted with the language of presentations and report writing which will enable you to communicate with professionals in English. Moreover, it will free you from inhibitions you might have about speaking English in public. All exercises and assignments in this course are designed to suit this purpose and will eventually lead up to write a report, conduct a presentation in English and build up relevant vocabulary. In this course, the main focus of attention is on you talking and writing about your field of studies in English.
- Studieloopbaancoaching
Onderwijsperiode 4
-
Project Waterbouw
Project Waterbouw
Het Rotterdamse Havenbedrijf wil optimale voorzieningen aanbieden voor de rederijen die de haven bezoeken. Daarom worden er ook steeds meer eisen gesteld aan de havens en de kademuren.
Doel van het project is dan ook om een bestaande haven aan te passen aan de huidige eisen en huidige afmetingen van schepen. Na afloop van het project ben je in staat om: een uitvoeringsplan op te stellen voor de renovatie van een havenbekken, oplossingen aan te dragen, een afmeerconstructie te berekenen en een combiwand en een kademeer te ontwerpen.
-
Hydrologie
Hydrologie
Na afloop van deze module ben je in staat om: eenvoudige waterbalansen te maken en toe te passen, grondwaterstromingen als kwel en bronbemaling te berekenen en een helder verslag te maken van de uitgevoerde berekeningen en de daarbij gedane aannamen en gebruikte methode.
-
Baggeren
Baggeren
In deze module verkrijg je kennis en inzicht ten aanzien van het nat grondverzet. Om dit te bereiken wordt eerst aandacht besteed aan de classificatie van grond en gesteente.
Na afloop ben je in staat om de interactie tussen grondgedrag en grondverzet te beoordelen en de inzet van relevant baggermaterieel te beoordelen.
-
Wegbouwkunde
Wegbouwkunde
Tijdens deze module wordt o.a. duidelijk gemaakt waarom er verschillende systemen zijn, waarom voor bepaalde systemen gekozen wordt en hoe en wanneer er onderhoud wordt gepleegd.
Terugkerend zijn de besprekingen over de voortgang van het ontwerpproces voor een busplatform en kruising.
-
Landmeten
Landmeten
Je verkrijgt kennis van elementaire maatvoering bij civieltechnische projecten, zowel in theorie als in de praktijk.
Na afloop van deze module heb je kennis en inzicht van begrippen uit waterpassen, hoek- en afstandmeting en de werking van landmeetkundige instrumenten. Ook leer je omgaan met verschillende landmeetkundige apparatuur en bezit je de vaardigheid in landmeetkunde berekeningen. Bekijk de video over het vak Landmeten.
- Studieloopbaancoaching
- HR keuzeonderwijs
Onderwijsperiode 1
-
Stage
Stage
In het derde jaar van de opleiding loop je een half jaar stage om praktijkervaring op te doen.
Je loopt stage bij een aannemer en maakt kennis met zowel de fase van werkvoorbereiding als de fase van daadwerkelijke uitvoering van een civieltechnisch project.
-
System Engineering + BIM
System Engineering + BIM
Je maakt kennis met de theorie van BIM en de achtergronden.
Bij BIM/SE gaat het niet alleen om het ontwerpen van civieltechnische voorzieningen, maar ook om afstemming met andere partijen en vakgebieden, zoals beheerders, bouwkundigen en installateurs. Daarnaast gaat het om informeren van gebruikers en anders stakeholders. Met behulp van het modelleerprogramma Revit en een analysetool worden gegevens uitgewisseld en een clashcontrole uitgevoerd.
-
Uitvoeringsmethoden
Uitvoeringsmethoden
Samen met je projectgroep maak je een opdracht waarin een uitvoeringsplan wordt gemaakt voor een te kiezen onderwerp.
Na deze module ben je bekend met de verschillende uitvoeringsmethoden, hulpmiddelen en technieken bij de realisatie van een civiel technisch werk en kunt daarin een onderbouwde keuze maken. Daarnaast ben je in staat de volgorde, omvang en onderlinge relatie van de bouwfasen tijdens de uitvoering te onderkennen.
- Studieloopbaancoaching
Onderwijsperiode 2
-
Stage
Stage
In het derde jaar van de opleiding loop je een half jaar stage om praktijkervaring op te doen.
Je loopt stage bij een aannemer en maakt kennis met zowel de fase van werkvoorbereiding als de fase van daadwerkelijke uitvoering van een civieltechnisch project.
-
System Engineering + BIM
System Engineering + BIM
Je maakt kennis met de theorie van BIM en de achtergronden.
Bij BIM/SE gaat het niet alleen om het ontwerpen van civieltechnische voorzieningen, maar ook om afstemming met andere partijen en vakgebieden, zoals beheerders, bouwkundigen en installateurs. Daarnaast gaat het om informeren van gebruikers en anders stakeholders. Met behulp van het modelleerprogramma Revit en een analysetool worden gegevens uitgewisseld en een clashcontrole uitgevoerd.
-
Uitvoeringsmethoden
Uitvoeringsmethoden
Samen met je projectgroep maak je een opdracht waarin een uitvoeringsplan wordt gemaakt voor een te kiezen onderwerp.
Na deze module ben je bekend met de verschillende uitvoeringsmethoden, hulpmiddelen en technieken bij de realisatie van een civiel technisch werk en kunt daarin een onderbouwde keuze maken. Daarnaast ben je in staat de volgorde, omvang en onderlinge relatie van de bouwfasen tijdens de uitvoering te onderkennen.
- Studieloopbaancoaching
Onderwijsperiode 3
-
PI-project
PI-project
Omdat complexe vraagstukken vaak niet opgelost kunnen worden binnen je vakgebied zal je in de beroepspraktijk veel gaan samenwerken met verschillende opdrachtgevers en mensen uit andere vakgebieden.
In de Praktijk Integratie (PI) projecten doe je ervaring op in het samenwerken met verschillende disciplines. Samen met studenten van een andere opleiding ga je gedurende een twee kwartalen aan de slag voor een echte opdrachtgever. Het uitvoeren van praktijk gericht onderzoek staat daarbij centraal
-
International artificial island 1
International artificial island 1
Tijdens deze module maak je een lay-out van landaanwinning op een aangegeven locatie in Israël met onderbouwing van de gemaakte keuzen.
Hierna ben je in staat om een Plan van Aanpak op te stellen samen met projectgroep. Je kunt bepalen wat het doel is van de landaanwinning en vervolgens een Programma van Eisen vaststellen.
-
Bepalen van golfbelasting
Bepalen van golfbelasting
In een land als Nederland, dat voor een groot gedeelte onder de zeespiegel ligt, is kustverdediging van levensbelang.
Bij het ontwerpen van waterbouwkundige constructies aan de kust spelen golven en waterstanden een essentiële rol. Ze bepalen in hoge mate de dimensies van een constructie. In deze module ligt de nadruk bij korte golven. Bekijk de video over de onderzoeken in het Aqualab.
-
Interactief simuleren van grondconstructies
Interactief simuleren van grondconstructies
Na deze module kun je beoordelen welke baggerwerktuigen voor een werk ingezet kunnen worden en kun je een heldere rapportage produceren.
Er wordt kennis en inzicht opgebouwd op het gebied van het numeriek onderzoeken van constructieve problemen in relatie met het vervormen en mogelijk bezwijken van grond en grondconstructies. Hierbij wordt de software PLAXIS gebruikt.
-
Beheer en Onderhoud
Beheer en Onderhoud
In deze module gaat het om de rol van de beheerder (assetmanager) in het proces.
De assetmanager levert in de initiatieffase tot en met de oplevering belangrijke input voor ontwerpers en de engineering. Daarnaast heeft de assetmanager vaak ook een rol als opdrachtgever voor renovatie en nieuwbouw van objecten die onder zijn beheer vallen. Je werkt aan de volgende vaardigheden: initiëren, beheren en professioneel handelen.
- Studieloopbaancoaching
Onderwijsperiode 4
-
PI-project
PI-project
Omdat complexe vraagstukken vaak niet opgelost kunnen worden binnen je vakgebied zal je in de beroepspraktijk veel gaan samenwerken met verschillende opdrachtgevers en mensen uit andere vakgebieden.
In de Praktijk Integratie (PI) projecten doe je ervaring op in het samenwerken met verschillende disciplines. Samen met studenten van een andere opleiding ga je gedurende een twee kwartalen aan de slag voor een echte opdrachtgever. Het uitvoeren van praktijk gericht onderzoek staat daarbij centraal.
-
International artificial island 2
International artificial island 2
Tijdens deze module maak je een lay-out van landaanwinning op een aangegeven locatie in Israël met onderbouwing van de gemaakte keuzen.
Hierna ben je in staat om een Plan van Aanpak op te stellen samen met projectgroep. Daarnaast kun je verbeteringen van bestaande ontwerpen, de planning en het logistieke proces goed onderbouwen.
-
Riolering / Design of Sewage systems
Riolering / Design of Sewage systems
De riolering in stedelijke gebieden zorgt voor de inzameling en het transport van stedelijk afvalwater van burgers en bedrijven en voor de inzameling en afvoer van een groot gedeelte van het regenwater.
In deze module gaat het om eenvoudige rioleringsberekeningen, zoals bijvoorbeeld de benodigde buisdiameters. Hierna heb je kennis van de verschillende typen rioolstelsels. Je kunt o.a. eenvoudige hydraulische berekeningen uitvoeren en de benodigde capaciteit voor een riool bepalen.
-
Constructies in landaanwinning / Structures in Landreclamation
Constructies in landaanwinning / Structures in Landreclamation
Deze module is ter voorbereiding en ondersteuning van het project "Landaanwinning" (of International Artificial Island).
Na afloop kun je o.a.: de kantelstabiliteit van een constructie bepalen, optredende grondspanningen en paalkrachten berekenen en krijg je een inleiding over voorgespannen beton.
-
Duurzaam bouwen
Duurzaam bouwen
Duurzaam bouwen levert naast milieuvoordelen ook een hogere bouwkwaliteit.
In de praktijk blijkt dat duurzaam bouwen zorgt voor een forse verbetering van de kwaliteit op het gebied van o.a. leefbaarheid, gezondheid en veiligheid. In deze module eer je werken met begrippen uit de bouwfysica, waardoor je aan oplossingen voor een aantal milieuproblemen kunt rekenen. Aan de orde komen: warmte, isolatie, vocht(transport), geluid en energie. Daarnaast leer je hoe je de CO2 footprint van een civiel technisch project kunt verlagen.
-
"Ontwerpen stedelijke infrastructuur / Urban roadway design"
"Ontwerpen stedelijke infrastructuur / Urban roadway design"
In deze module werk je aan het toepassen van het concept Duurzaam veilige infrastructuur.
Je werkt aan de volgende vaardigheden: het reconstrueren van een gevaarlijke kruising in stedelijk gebied, opzetten en uitvoeren van een asfaltvermoeiingsproef, maken van een verkeerstelling en het analyseren hiervan en het modelleren van kruispunten. Je weet hierbij afwegingen te maken die betrekking hebben op duurzaamheid in de GWW sector
- Studieloopbaancoaching
Onderwijsperiode 1
-
Minor
Minor
In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting.
Je hebt verschillende keuzes waaronder waterbouw, infrastructuur en mobiliteit of constructief ontwerpen.
Bekijk het filmpje van de minorafsluiting van het Merwe-Vierhavensgebied waarin studenten, docenten en de planoloog van Gemeente Rotterdam terugblikken de periode. Vijf minoren, waaronder een civieltechnische minor, hebben samen gewerkt aan innovatieve oplossingen voor problemen en kansen in dit gebied. -
Voorbereiden afstuderen
Voorbereiden afstuderen
In deze module bereid je je voor op afstuderen.
De volgende opdrachten voer je uit: analyseren afstudeerrapporten, ondersteunen onderzoeksvaardigheden, verwerven en formuleren van de afstudeeropdracht en een globaal afstudeerplan opstellen.
- Studieloopbaancoaching
Onderwijsperiode 2
-
Minor
Minor
In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting.
Je hebt verschillende keuzes waaronder waterbouw, infrastructuur en mobiliteit of constructief ontwerpen.
Bekijk het filmpje van de minorafsluiting van het Merwe-Vierhavensgebied waarin studenten, docenten en de planoloog van Gemeente Rotterdam terugblikken de periode. Vijf minoren, waaronder een civieltechnische minor, hebben samen gewerkt aan innovatieve oplossingen voor problemen en kansen in dit gebied. -
Voorbereiden afstuderen
Voorbereiden afstuderen
In deze module bereid je je voor op afstuderen.
De volgende opdrachten voer je uit: analyseren afstudeerrapporten, ondersteunen onderzoeksvaardigheden, verwerven en formuleren van de afstudeeropdracht en een globaal afstudeerplan opstellen.
- Studieloopbaancoaching
Onderwijsperiode 3
-
Afstuderen
Afstuderen
Het afstudeerproject is een civiel technisch onderzoek/ontwerp bij een bedrijf en is het laatste onderdeel van je studie.
Je werkt gedurende 20 weken (gemiddeld) 4 dagen per week aan je afstudeeropdracht. Je concentreert je volledig op je afstudeeropdracht en voert geen reguliere werkzaamheden in het bedrijf uit. Je werkt vrijwel geheel zelfstandig en krijgt op gezette tijden feedback van je afstudeerdocent en de bedrijfsbegeleider. Je voert de afstudeeropdracht bij voorkeur samen met een afstudeerpartner uit.
-
Internationale oriëntatie + reis buitenland
Internationale oriëntatie + reis buitenland
Gedurende een stage zullen vele civiel ingenieurs betrokken zijn bij projecten die in het buitenland worden uitgevoerd.
Tijdens deze module verkrijg je inzicht in de kwaliteiten die noodzakelijk zijn om met succes een internationaal gerichte loopbaan te gaan vervullen. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de kennis die is gegenereerd bij bedrijven die projecten in het buitenland tot stand hebben gebracht. Er wordt bovendien naar gestreefd dat elke student gedurende het laatste studiejaar gedurende enige tijd in het buitenland verblijft.
- Studieloopbaancoaching
Onderwijsperiode 4
-
Afstuderen
Afstuderen
Het afstudeerproject is een civiel technisch onderzoek/ontwerp bij een bedrijf en is het laatste onderdeel van je studie.
Je werkt gedurende 20 weken (gemiddeld) 4 dagen per week aan je afstudeeropdracht. Je concentreert je volledig op je afstudeeropdracht en voert geen reguliere werkzaamheden in het bedrijf uit. Je werkt vrijwel geheel zelfstandig en krijgt op gezette tijden feedback van je afstudeerdocent en de bedrijfsbegeleider. Je voert de afstudeeropdracht bij voorkeur samen met een afstudeerpartner uit.
- Studieloopbaancoaching
Onderwijsvorm
Hoe is het onderwijs ingericht?- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
Na je studie
Wat kun je doen na de opleiding?Na je afstuderen
Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. Je kunt er ook voor kiezen de titel Ingenieur (ing.) vóór je naam te zetten.
Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.
Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.
Beroepen
Beroepsmogelijkheden heeft de civiel ingenieur volop. Enkele voorbeelden zijn: uitvoerder/projectleider bij aannemingsbedrijven in de wegen- en waterbouw of constructeur bij een ingenieursbureau; projectleider bij een staalconstructiebedrijf; ontwerper/adviseur bij een ingenieursbureau op het gebied van waterbouw en watermanagement, infrastructuur en mobiliteit of hoogbouw en functies bij overheden.
Doorstuderen
Het is mogelijk om door te studeren aan de Technische Universiteit. Hiervoor moet je wel eerst een tussenjaar volgen bij de TU.
Huidige arbeidsmarkt
Bron: landelijke cijfers HBO-Monitor 2019Praktische informatie
De belangrijke informatie op een rijLocaties opleiding
Hier ga je studerenAcademieplein
Ben jij benieuwd hoe locatie Academieplein er van binnen uit ziet? Derdejaars student Sabine geeft je in deze vlog een rondleiding op haar favoriete locatie. Ze laat je zien hoe de faciliteiten en lokalen eruit zien, waar je rustig kunt studeren en waar je met klasgenoten kunt afspreken.
RDM Rotterdam
Ben jij benieuwd hoe locatie RDM Rotterdam er van binnen uit ziet? Student Cheyenne geeft je in deze vlog een rondleiding. RDM Rotterdam is een oude scheepsloods en dat zie je overal terug. Er zijn veel praktijklokalen maar er is ook een vissenkom. Benieuwd? Bekijk dan de vlog!