Menu Zoeken English

Studiekosten

Aan welke kosten moet je denken?

Collegegeld

Als je in het hoger onderwijs studeert, betaal je ieder jaar collegegeld. Hierbij maken we onderscheid tussen wettelijk collegegeld en instellingscollegegeld.

In 2020-2021 bedraagt het wettelijk collegegeld voor een:

 • voltijd- of duale opleiding € 2.143,- of € 1.071,-*

Onder bepaalde voorwaarden kom je in aanmerking voor het wettelijk collegegeld. Bekijk alle regels en tarieven of bepaal met behulp van de Collegegeldwijzer welk tarief op jouw situatie van toepassing is.

* Kom je in aanmerking voor het wettelijk collegegeld en start je in studiejaar 2020-2021 voor het eerst met een Associate degree of bacheloropleiding, dan wordt het collegegeld in het eerste jaar gehalveerd (in 2020-2021 betaal je dan € 1.071,- in plaats van € 2.143,-). Bij opleidingen op het gebied van onderwijs gaat het om de eerste twee jaar. Op de website van de Rijksoverheid en in de infographic vind je alle informatie en de voorwaarden. Lees ook de veelgestelde vragen.

Studenten uit niet-EER landen betalen instellingscollegegeld. Ook studenten die al in het bezit zijn van een hbo- of wo-diploma betalen voor de meeste opleidingen instellingscollegegeld.

Bekijk de regels en tarieven of bepaal met behulp van de Collegegeldwijzer welk tarief op jouw situatie van toepassing is.

Overige studiekosten

Voor de aanschaf van boeken, readers en andere leermaterialen moet je bij deze opleiding rekenen op een gemiddeld bedrag van € 750,- per jaar. Buiten deze onderwijsbenodigdheden wordt een extra bijdrage gevraagd voor:

 • Introductiedagen studiejaar 1: € 50,-.
 • Excursies:
  jaar 1: € 40,-
  jaar 2: € 280,-
  jaar 3: € 40,-
  jaar 4: Naar keuze € 500,- voor excursie binnen Europa of € 1750,- voor excursie naar Azië
 • Het Veiligheidscertificaat in studiejaar 2: € 80,- in geval van een herkansing.

Indien een student de bijdrage niet kan voldoen, terwijl er sprake is van een activiteit of voorziening die deel uitmaakt van een verplicht onderdeel van de opleiding, wordt de student een kosteloos gelijkwaardig alternatief geboden.

Op de hogeschool zijn er leerplekken met computers aanwezig. Het is echter verstandig om over een eigen computer te beschikken. Civiele Techniek raadt je aan om een high-end laptop aan te schaffen voor deze studie. Afhankelijk van je eigen keuze moet je rekenen op een bedrag vanaf € 1000,- tot € 1500,- .
Je kunt altijd contact opnemen met docenten van deze opleiding als je een aanschaf overweegt. Zij kunnen je adviseren in je keuze en desgewenst je in contact brengen met een leverancier die dergelijke laptops onder zeer gunstige voorwaarden kan aanbieden.

Naast de reguliere lesactiviteiten worden er bij de opleiding veel nevenactiviteiten georganiseerd, zoals studiereizen, lidmaatschappen, etc.
Deze nevenactiviteiten kunnen kosten met zich meebrengen en zijn ondersteunend aan de studie en niet verplicht. Eventuele kosten maken we tijdig aan je bekend.

Kosten levensonderhoud

Naast je studiekosten moet je rekening houden met kosten voor levensonderhoud en verzekeringen. Ga je op kamers, dan is je huur een grote kostenpost. Als je op jezelf woont, kun je ongeveer rekening houden met de volgende maandelijkse kosten in euro’s (bron: Nibud Studentenonderzoek 2017):

 • Huur kamer (gemiddelde prijs in Nederland): € 417,- 
 • Boodschappen: € 181,-
 • Studieboeken en -benodigdheden: € 58,-
 • Vervoer (naast de OV-kaart): € 63,-
 • Ontspanning, uitgaan en sport: € 146,-
 • Kleding en schoenen: € 47,-
 • Zorgverzekering: € 106,-
 • Telefoon: € 26,-

Bovenstaande bedragen zijn gemiddelde uitgaven van studenten in Nederland. 

Wil je meer informatie over de kosten van studeren? Kijk dan op de website van Nibud. Je kunt daar ook meer informatie vinden over de hoogte van je kamerhuur en benodigde (studenten)verzekeringen.

Studiefinanciering

Als je gaat studeren, heb je onder bepaalde voorwaarden recht op studiefinanciering. Studiefinanciering voor hbo en universiteit bestaat uit 4 onderdelen: lening, studentenreisproduct, aanvullende beurs en collegegeldkrediet. Lening, reisproduct en collegegeldkrediet zijn er voor iedereen. De aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders. De lening moet je na je studie terugbetalen. Alleen het studentenreisproduct en de aanvullende beurs kunnen een gift worden. Je moet dan binnen 10 jaar je diploma halen, gerekend vanaf je eerste maand studiefinanciering. Voor alle informatie over studiefinanciering kun je terecht bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Alle informatie over studiefinanciering

 

 

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen