Menu English

Drijvende circulaire afvalwaterzuivering

Gemeente Rotterdam Stadsontwikkeling

Derdejaars stage Watermanagement bij de Gemeente Rotterdam. Verder uitwerken van de mogelijkheden voor een drijvende circulaire afvalwaterzuivering.

Vraagstelling

Hoe kan het concept 'Drijvende Afvalwaterrotonde' verder worden uitgewerkt, zodat deze kan worden toegepast binnen Rotterdam? De drijvende afvalwaterrotonde is een afvalwaterzuivering die circulair te werk gaat. Het doel is om afvalwater van drijvende, buitendijkse gebiedsontwikkeling te zuiveren, zodat er geen riolering door een dijk nodig is. Daarnaast is er de wens om zoveel mogelijk bruikbare grondstoffen uit afvalwater terug te winnen. Een voorbeeld hiervan is fosfor, wat een eindige grondstof is.

Aanpak

Door middel van literatuuronderzoek en gesprekken met experts is een enorme hoeveelheid informatie verzameld. Met deze informatie zijn keuzes gemaakt voor locatie, vorm en dimensies. Daarnaast zijn er aanbevelingen gedaan voor vervolg van het project.

Resultaat

Het eindproduct bestaat uit een rapport met de belangrijkste gevonden informatie, gesprekverslagen en aanbevelingen. In dit rapport wordt Het Nieuwe Dorp aangewezen als kansrijke locatie voor circulaire afvalwaterzuivering. Er zijn drie mogelijke scenario's aangedragen: 1. een groene oplossing met zuivering door planten 2. een hightech oplossing met zuivering door mechanische technieken waar terugwinnen van grondstoffen goed rendabel is 3. een combinatie oplossing waarbij ook educatie (RDM Campus om de hoek) van belang is.

Opleiding(en)

  • Watermanagement

Type

Stage

Aan dit project werkten mee

J.A. Zwinderman

Begeleider(s)

Leander Ernst

 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen