Ga direct naar de content

Commerciële Economie deeltijd

Vierjarige bachelor in het Nederlands, start in september

Misschien werk je al een aantal jaren als bijvoorbeeld marketing- of inkoopmedewerker. Je bent wellicht klaar voor een nieuwe stap in je carrière.

Je wilt graag doorgroeien naar een managementfunctie, maar daarvoor wordt wel een bachelordiploma gevraagd. Na afronding van je hbo-opleiding Commerciële Economie kun jij op managementniveau meepraten over het commerciële beleid van de organisatie. Je zet producten en diensten in de markt. Je luistert en kijkt naar consumenten, bedrijven en organisaties en weet wat er voor nodig is om potentiële klanten aan je te binden en wat de organisatie er aan verdient.

Je bent breed inzetbaar in beroepen als marketingmanager, productmanager, inkoper, verkoopleider, accountmanager, import- of exportmanager en marktonderzoeker, zowel in Nederland als in de rest van de wereld. Ook de gezondheidszorg of het onderwijs en andere non-profit organisaties worden steeds commerciëler en hebben daardoor steeds meer CE'ers nodig.

Deze opleiding is onderdeel van de Rotterdam Business School.

Opbouw

Hoe is de opleiding opgebouwd?
Onderwijsvisie

Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

 • De kennisbasis van het beroep
 • Handelen in de beroepspraktijk
 • Je eigen professionele identiteit

Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. In het begin ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. In het begin krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

Het eerste jaar

Het hele eerste jaar staat in het teken van beroepsoriëntatie. Commerciële economie, marktonderzoek en bedrijfseconomie zijn, samen met vakken als rekenen en statistiek, belangrijke onderdelen van de propedeuse. Daarnaast volg je de vakken Engels en business & legal. Ook krijg je een training in communicatieve vaardigheden. Met al deze eerstejaarsvakken leg je een basis voor de rest van je studie. Het schrijven van een businessplan is een substantieel praktijkonderdeel van de propedeuse.

Na het eerste jaar

Belangrijk in het tweede jaar zijn de colleges over het strategisch marketingplan en het toepassen van marktonderzoek. Naast het vak marketing van diensten wordt in het derde jaar veel aandacht gegeven aan het thema management. Daar komen onder meer de vakken (strategisch) management, total quality management en human resource management aan de orde. Ook schrijf je een business communicatieplan en volg je enkele verdiepingscolleges, zoals e-business. Het laatste jaar is je afstudeerjaar.

Werk en studie

Bij deze opleiding stellen we eisen aan je werkervaring en/of werksituatie. De exacte eisen vind je onder de toelatingsvoorwaarden.

Keuze en ondersteuning

Keuze

Aan een deel van je opleiding kun je je eigen invulling geven. Via een minor in de laatste fase van je studie kun je bij de meeste deeltijdopleidingen kiezen voor een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

Ondersteuning

Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je ook een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt.

Minors

In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. De onderstaande minors geven een beeld van het type minor dat je kunt verwachten.

Minor Business Model Innovator

Wil jij jezelf ‘Business Model pro’ noemen en ben je er klaar voor om je eigen onderneming vorm te gaan geven? Kies dan voor de minor ‘Business Model Innovator’. Als consultant denk je mee met bedrijven en maak je een business model voor je eigen bedrijf. Het blijft niet alleen bij het invullen van het model. Implementeren staat uiteraard ook centraal. Bij het vormgeven van je onderneming richt jij je op de trends van dit moment. Tijdens de minor leer je voor welke uitdagingen bedrijven in deze nieuwe economie staan. Je leert op trends in te spelen om deze vervolgens praktisch naar je business model te vertalen. Laat de concurrentie maar komen!

Minor Concepting and Retail-Formats

Consumenten bereiken en beraken

Veelzijdige en veeleisende consumenten. Hoe ga je ermee om? Het inzetten van de omnichannel strategie is populair. Niet puur kanalen inzetten, maar de klant het merk laten beleven. Daar gaat het om. Voor retailers blijkt het lastig te zijn om goed aan te sluiten op de wensen van de klant. Hoe pak je dit probleem aan? Je leert het bij de minor ‘Concepting and Retail-Formats’. 

Minor International Business and Career

Deze Engelstalige minor bereidt je voor op een carrière waarbij je internationaal inzetbaar bent, onder andere door je de mogelijkheid te bieden een half jaar bij een partnerinstelling in het buitenland te studeren. Hierbij bestudeer je onder andere de onderwerpen international market opportunity analysis, marketing planning and control, project management en art and philosophy. 

Minor Social Marketing

Marketing als tool voor maatschappelijke of sociale gedragsverandering. Het gedrag van iemand veranderen. Geen gemakkelijke taak. Toch zijn overheden en (non-) profitorganisaties in Rotterdam er voortdurend mee bezig. Hoe kun je marketing en kennis van sociaal gedrag van mensen inzetten om positieve maatschappelijke of sociale gedragsverandering te realiseren? Je leert het in de minor Social Marketing.

Minor Online Marketing

Word jij marketeer voor de nieuwe generatie klanten?

Niet meer naar de winkel gaan, maar online bestellen en het vervolgens de volgende dag in huis hebben. Er is sprake van een nieuwe generatie klanten. Klanten met hun eigen voorwaarden die door nieuwe technologieën meer macht hebben. Ook transparantie en de overvloed aan informatie dragen bij aan de machtige klant. De dynamiek tussen koper en verkoper verandert drastisch. Als verkoper moet je verstand hebben van online marketing en consumentengedrag. Benieuwd hoe je omgaat met de nieuwe generatie klanten? Je leert het tijdens de minor ‘Online Marketing’.

Minor Social Entrepeneurship

Met een zakelijke benadering sociale problemen aanpakken

Ben jij gemotiveerd om sociale problemen op te lossen met behulp van technieken uit het conventionele ondernemerschap? Wil jij grote maatschappelijke problemen oplossen door middel van zakelijke kennis? Dan is minor ‘Social Entrepreneurship’ dé minor voor jou! In deze minor combineer je de profit en nonprofit markt en doe je onderzoek naar culturele, sociale en economische invloeden op een maatschappelijk vraagstuk. Je komt in aanraking met de overheidsregelgeving en gaat de competitie aan voor (financieel) draagvlak. Kortom, je werkt aan economisch ondernemerschap met een sociale doelstelling: dat is dus dubbele winst!

Minor WO- Doorstroom

Voor studenten CE en SMM

De verdiepende minor ‘Doorstroom Wetenschappelijk Onderwijs’ geeft na succesvolle afronding binnen 1 jaar direct toegang tot de Marketing Master of Science in Economics and Business van de Erasmus School of Economics in Rotterdam. Dat levert een aantrekkelijke tijdsbesparing van 1 jaar op. Een schakeljaar van 60 studiepunten bij de Erasmus Universiteit is dan niet meer nodig.

Vakken

Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

Onderwijsvorm

Hoe is het onderwijs ingericht?
 • Praktijk
 • Theorie
 • Keuzeruimte
 • Begeleiding
2 dagen school per week
8 uren zelfstudie per week
 • Praktijk
 • Theorie
 • Keuzeruimte
 • Begeleiding
 • Praktijk
 • Theorie
 • Keuzeruimte
 • Begeleiding
 • Praktijk
 • Theorie
 • Keuzeruimte
 • Begeleiding
Legenda
Praktijk
Keuzeruimte
Theorie
Begeleiding

Na je studie

Wat kun je doen na je opleiding
Na je afstuderen

Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Business Administration (BBA) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. 

Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

Beroepen

Enkele voorbeelden van beroepen zijn:

Marketingmanager

Als marketing manager ben je op zoek naar nieuwe manieren om behoeftes van klanten te bevredigen en producten aan de man te brengen. Je adviseert de directie over nieuwe markten en producten. Je zorgt voor een slimme en effectieve reclamecampagne en andere manieren om een product gewild te maken.

Productmanager

Als productmanager ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten. Je ontwikkelt acties ter introductie van je nieuwe product op de markt of ter verbetering van je marktpositie en je bent verantwoordelijk voor je eigen merkenportfolio.

Salesmanager

Als salesmanager ben je verantwoordelijk voor de verkoop van producten en diensten en geef je leiding aan een team van verkopers. Je werkt daarbij nauw samen met de afdeling marketing.

Locatie

Waar ga je studeren?
 • Kralingse Zoom

 • Studeren in Rotterdam

Niet op zoek naar deze opleiding?

Kijk ook eens naar deze opties
 • Bedrijfseconomie deeltijd

  Wil jij de financiële spin in het web zijn van een organisatie? Dan is de opleiding Bedrijfseconomie van Hogeschool Rotterdam iets voor jou.

 • Bedrijfskunde MER deeltijd

  Ben jij een multitalent dat zowel in het bedrijfsleven als bij de (semi)overheid aan de slag wil kunnen, dan is de opleiding Bedrijfskunde MER iets voor jou.

 • Business IT & Management deeltijd

  Houd je er van om oplossingen te bedenken voor ICT-problemen? Dan is de opleiding Business IT & Management van Hogeschool Rotterdam iets voor jou.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.