Ga direct naar de content

Business IT & Management deeltijd

Vierjarige bachelor in het Nederlands, start in september

Als BIM'er sla je de brug tussen de technische specialisten die software ontwerpen en bouwen en de klanten die ermee aan de slag moeten.

Je brengt informatiestromen, wensen en eisen in kaart, geeft richting aan de kernfunctionaliteit en gegevensopslag en draagt dit over aan de specialisten die het softwaresysteem bouwen. Je doet dat door vanuit de wensen van de gebruikers te denken, niet vanuit de techniek. Soms opereer je als een echte diplomaat, bijvoorbeeld wanneer gebruikers niet tevreden zijn over een softwareprogramma, dan weer ben je actief betrokken bij de prijsopgave van een opdracht. Je bent eerder iemand die overzicht houdt over projecten dan dat je alles weet van de techniek.

De deeltijdopleiding Business IT & Management is bedoeld voor mensen die toe zijn aan een volgende stap in hun loopbaan. Tijdens je studie is er aandacht voor je persoonlijke en beroepsontwikkeling. Je krijgt de hulp en begeleiding waaraan je zelf behoefte hebt; zo geef je zelf sturing aan je eigen studieloopbaan en beroepscarrière. Bovendien liggen veel studieopdrachten in het verlengde van je werk. Goed voor jezelf, maar ook goed voor je werkgever!

Deze opleiding is onderdeel van de Rotterdam Business School.

Opbouw

Hoe is je opleiding opgebouwd?
Onderwijsvisie

Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

 • De kennisbasis van het beroep
 • Handelen in de beroepspraktijk
 • Je eigen professionele identiteit

Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. In het begin ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. In het begin krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

Het eerste jaar

Het eerste jaar van je opleiding bestaat voor de ene helft uit informaticavakken en de andere helft uit bedrijfskundige vakken. De opleiding heeft een binnenschools en buitenschools gedeelte. Het binnenschoolse deel omvat informaticavakken (onder andere telematica & datacommunicatie) en bedrijfskundige vakken (bijvoorbeeld financieel management). Ook zijn er algemene vakken als communicatieve vaardigheden en ethiek. Het buitenschools curriculum is gerelateerd aan je beroepspraktijk.

Na het eerste jaar

In het tweede en derde studiejaar voer je onder begeleiding van een docent projecten uit in je eigen werksituatie en je krijgt dan de informaticavakken binnen een bedrijfskundige context. De projecten zijn erop gericht je competenties voor het beroep van bedrijfskundig informaticus verder te ontwikkelen. Als afronding schrijf je in het vierde jaar een rapport waarin je de opleiding relateert aan de beroepspraktijk en analyseert wat je geleerd hebt.

Werk en studie

Bij deze opleiding stellen we eisen aan je werkervaring en/of werksituatie. De exacte eisen vind je onder de toelatingsvoorwaarden.

Keuze en ondersteuning

Keuze

Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Via een minor in de laatste fase van je studie kun je bij de meeste deeltijdopleidingen kiezen voor een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

Ondersteuning

Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je ook een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt.

Vakken

Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

Onderwijsvorm

Hoe is het onderwijs ingericht?
 • Praktijk
 • Theorie
 • Keuzeruimte
 • Begeleiding
1 dag school per week
20 uren zelfstudie per week
 • Praktijk
 • Theorie
 • Keuzeruimte
 • Begeleiding
 • Praktijk
 • Theorie
 • Keuzeruimte
 • Begeleiding
 • Praktijk
 • Theorie
 • Keuzeruimte
 • Begeleiding
Legenda
Praktijk
Keuzeruimte
Theorie
Begeleiding

Na je studie

Wat kun je doen na je opleiding?
Na je afstuderen

Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Information and Communication Technology (B ICT) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. 

Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

Beroepsbeeld

Als afgestudeerde kun je bijvoorbeeld aan de slag als projectleider ICT-projecten, waarbij je verantwoordelijk bent voor projecten die je aanstuurt en begeleidt. Jij maakt de projectplannen die op tijd moeten worden geleverd. Ook kun je denken aan een functie als beheerder/manager in een ICT service organisatie. Startfuncties zijn onder andere applicatie beheerder, functioneel beheerder en informatiemanager. Je hebt een rol als assistent van het operationeel managementteam.

Bekijk in onderstaand filmpje hoe een dag van een professional eruit ziet.

Beroepen

Applicatiebeheerder

Onder startfuncties vallen functies met namen als applicatie beheerder, functioneel beheerder, informatie manager, e.d. Je hebt een rol als assistent van het operationeel managementteam van een ICT service organisatie. Ervaring leidt tot leidinggevende functies bij applicatiebeheer. Doorgroei naar tactisch management ligt binnen het bereik, maar dat is sterk afhankelijk van de grootte en complexiteit van de organisatie die geserviced wordt en de service-organisatie zelf. Meer en meer wordt ICT servicemanagement uitbesteed (outsourcing).

ICT consultant

Onder de term consultant of adviseur vallen nogal wat functies. Gelijkwaardige termen zijn onder andere: Informatie Analist, Functioneel ontwerper en ERP/CRM adviseur. Jij bent als (ICT) consultant in staat de behoeften en wensen van de klant om te zetten in functionele specificaties en passende oplossingen voor ICT-producten. Jij bent de aangewezen persoon om het ICT-product op de juiste wijze in gebruik te nemen en de klant te adviseren en begeleiden bij het gebruik ervan. Na enkele jaren werkervaring kan je doorgroeien tot senior consultant.

ICT projectleider

Een doorgroeifunctie: soms snel, binnen een jaar. Soms pas na 4-5 jaar ervaring. Je bent verantwoordelijk (ook budgettair) voor ICT-projecten die je van begin tot eind aanstuurt en begeleidt. Jij maakt de projectplannen met daarin de planning voor de inzet van personeel, middelen en producten die op tijd moeten worden geleverd. Met jouw inhoudelijke ICT-kennis en goede communicatieve vaardigheden zorg jij ervoor dat het eindproduct perfect aansluit bij de wensen van de klant.

Locatie

Waar ga je studeren?
 • Kralingse Zoom

 • Studeren in Rotterdam

Niet op zoek naar deze opleiding?

Kijk ook eens naar deze opties
 • Informatica deeltijd

  Kun jij ook niet meer zonder internet, navigatie en pinautomaat? Volg de opleiding Informatica aan Hogeschool Rotterdam en help mee aan de ontwikkeling van de ICT.

 • Bedrijfskunde MER deeltijd

  Ben jij een multitalent dat zowel in het bedrijfsleven als bij de (semi)overheid aan de slag wil kunnen, dan is de opleiding Bedrijfskunde MER iets voor jou.

 • Technische Bedrijfskunde deeltijd

  Als technisch bedrijfskundige ben je breed opgeleid en veelzijdig inzetbaar. Een bedrijfskundige die werkt in een technische omgeving, het bedrijfsleven, de zakelijke dienstverlening of de industrie.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.