Ga direct naar de content

Business IT & Management voltijd

Vierjarige bachelor in het Nederlands, start in september

Als BIM'er sla je de brug tussen de technische specialisten die software ontwerpen en bouwen en de klanten die ermee aan de slag moeten.

Je brengt informatiestromen, wensen en eisen in kaart, geeft richting aan de kernfunctionaliteit en gegevensopslag en draagt dit over aan de specialisten die het softwaresysteem bouwen. Je doet dat door vanuit de wensen van de gebruikers te denken, niet vanuit de techniek. Soms opereer je als een echte diplomaat, bijvoorbeeld wanneer gebruikers niet tevreden zijn over een softwareprogramma, dan weer ben je actief betrokken bij de prijsopgave van een opdracht. Je bent eerder iemand die overzicht houdt over projecten dan dat je alles weet van de techniek.

De BIM'er is een bedrijfskundige die met als specialisatie ICT weet hoe dit in de breedste zin toegepast en ingezet kan worden. Affiniteit met economie en organisatie is natuurlijk een dikke pre. Kortom, als BIM'er houd je er van om overzicht te hebben en oplossingen te bedenken voor allerlei problemen. De BIM'er vindt het prettig dat techniek en computers een groot deel uitmaken van het dagelijks leven. Aan de andere kant ben je sociaal en erg communicatief ingesteld. Je hele werkzame leven ben je bezig om een expert in je vakgebied te blijven.

Deze opleiding wordt onderdeel van de nieuwe Rotterdam Business School.

Vraag de brochure aan

Brochure aanvragen

Woon je in het buitenland? Vraag dan de brochure(s) aan via e-mail.

Business IT & Management voltijd

  Meer brochures toevoegen (max 5)

  Studie in Cijfers

  Meer info: studiekeuze123.nl Publicatiedatum 21-05-2015 Meer info
  Deze opleiding
  Landelijk gemiddelde
  student tevredenheid
  Deze opleiding 3.6
  Landelijk gemiddelde 3.7
  aantal eerstejaars
  Deze opleiding 88
  Landelijk gemiddelde 59
  ervaren contacttijd eerstejaars
  Deze opleiding 12-18
  Landelijk gemiddelde 12-18
  doorstroom naar tweede jaar
  Deze opleiding 53%
  Landelijk gemiddelde 55%
  diploma binnen 5 jaar
  Deze opleiding 49%
  Landelijk gemiddelde 52%
  doorstuderen
  Deze opleiding 7%
  Landelijk gemiddelde 9%
  landelijk gemiddelde arbeidsmarkt
  Landelijk gemiddelde 78%

  Opbouw

  Hoe is je opleiding opgebouwd?
  Leerlijnen

  Om onze Rotterdamse praktijkgerichte aanpak en jouw talentontwikkeling te vertalen naar het onderwijs hanteert Hogeschool Rotterdam drie leerlijnen: kennisgestuurd, praktijkgestuurd en studentgestuurd onderwijs.

  Aan het begin ontwikkel je vooral je kennis. Dat gebeurt in hoor- en werkcolleges, practica en trainingen. Je krijgt opdrachten om die kennis toe te passen in vraagstukken uit je beroep. Die pak je zelfstandig of samen met andere studenten aan.

  Later ga je meer en meer de praktijk in. Altijd met begeleiding van je persoonlijke coach. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, bijvoorbeeld in projecten, waar mogelijk voor een 'echte' opdrachtgever. Daarnaast stel je voor een deel je eigen opleiding samen door middel van keuzevakken, je stageplaats(en), een minor en je afstudeeropdracht of -onderzoek in het laatste jaar.

  Elke opleiding vult de leerlijnen op haar eigen manier in, zodat het onderwijs goed aansluit op jouw situatie en achtergrond én op de beroepen waarvoor je opgeleid wordt. Door deze combinatie van leerlijnen zijn onze opleidingen niet alleen uniek, maar ook echt Rotterdams.

  Het eerste jaar

  In het eerste jaar krijg je de gelegenheid je te oriënteren op je studie. Je krijgt vakken als bedrijfskunde, gegevensanalyse, business skills en logistiek. Daarnaast werk je in echte projecten. Je wordt meteen in contact gebracht met je toekomstige beroepenveld. Je krijgt een bedrijfscoach, meestal een manager, die je helpt het 'echte' bedrijfsleven te verkennen en je wijst op wat de juiste beroepshouding is.

  Na het eerste jaar

  In het tweede jaar begint de hoofdfase van je opleiding. Je gaat dieper in op de stof. Samen met studenten van andere opleidingen werk je aan realistische projecten. In het derde jaar loop je een gedeelte van het jaar stage. In het vierde en laatste jaar volg je een minor (een specialisatie of verbreding van je opleiding) en bereid je jezelf voor op het afstuderen. De afstudeeropdracht duurt circa een half jaar. Hierna mag je jezelf een 'young professional' noemen.

  Keuze en begeleiding

  Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Hogeschool Rotterdam biedt hiervoor zowel vóór als tijdens de opleiding mogelijkheden.

  Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

  Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Zo helpen we je om jezelf te overtreffen en het beste uit jezelf te halen. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

  Stage lopen

  Je krijgt de gelegenheid werkervaring op te doen tijdens een stage in het derde jaar. Vijf maanden werk je bij een bedrijf om in praktijk te brengen wat je tot nu toe hebt geleerd.

  Minors

  In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. De onderstaande minors geven een beeld van het type minor dat je kunt verwachten.

  Minor Business Process Management

  Business Process Management (BPM) is de holistische managementvisie en manier van denken èn werken die grip probeert te krijgen op end-to-end processen. BPM heeft tot doel het continu verbeteren van de bedrijfsprocessen.  De benadering is dat door de functionele decompositie van de processen de grenzen van afdelingen geslecht worden en dat processen effectiever en efficiënter lopen. Om dit te realiseren is monitoren noodzakelijk: het meten van prestatie-indicatoren. BPM helpt organisaties effectiever en efficiënter te worden en voortdurend de kwaliteit te optimaliseren.

  Student van andere hogeschool?

  Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.

  Afstuderen

  Tijdens het vierde jaar houd je je bezig met een afstudeerproject. Dit is tevens je tweede grote stage.

  Internationale mogelijkheden

  Het is mogelijk om een deel van je studie in het buitenland te volgen. Dit geldt voor de stage in het derde jaar en je minor en het afstuderen in het vierde jaar.

  Vakken

  Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

  Honoursprogramma

  Ben je gemotiveerd om uit te groeien tot excellente beroepsbeoefenaar, wil je meer energie in je studie steken en een plus op je cv zetten, dan biedt de opleiding Business IT & Management een honoursprogramma voor je aan.

  Vanaf het tweede studiejaar start een intensief en aantrekkelijk programma. Als je het programma succesvol hebt gevolgd en afsluit, krijg je een aan het einde van je vierde jaar een honours degree bij je diploma en de aantekening 'excellente professional'.

  Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

  Onderwijsvorm

  Hoe is het onderwijs ingericht?
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  5 dagen school per week
  20 uren zelfstudie per week
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  Legenda
  Praktijk
  Keuzeruimte
  Theorie
  Begeleiding

  Na je studie

  Wat kun je doen na je opleiding?
  Na je afstuderen

  Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Information and Communication Technology (B ICT) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. 

  Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

  Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

  Beroepsbeeld

  Als afgestudeerde kun je bijvoorbeeld aan de slag als projectleider ICT-projecten, waarbij je verantwoordelijk bent voor projecten die je aanstuurt en begeleidt. Jij maakt de projectplannen die op tijd moeten worden geleverd. Ook kun je denken aan een functie als beheerder/manager in een ICT service organisatie. Startfuncties zijn onder andere applicatie beheerder, functioneel beheerder en informatiemanager. Je hebt een rol als assistent van het operationeel managementteam.

  Bekijk in onderstaand filmpje hoe een dag van een professional eruit ziet.

  Beroepen

  Applicatiebeheerder

  Onder startfuncties vallen functies met namen als applicatie beheerder, functioneel beheerder, informatie manager, e.d. Je hebt een rol als assistent van het operationeel managementteam van een ICT service organisatie. Ervaring leidt tot leidinggevende functies bij applicatiebeheer. Doorgroei naar tactisch management ligt binnen het bereik, maar dat is sterk afhankelijk van de grootte en complexiteit van de organisatie die geserviced wordt en de service-organisatie zelf. Meer en meer wordt ICT servicemanagement uitbesteed (outsourcing).

  ICT consultant

  Onder de term consultant of adviseur vallen nogal wat functies. Gelijkwaardige termen zijn onder andere: Informatie Analist, Functioneel ontwerper en ERP/CRM adviseur. Jij bent als (ICT) consultant in staat de behoeften en wensen van de klant om te zetten in functionele specificaties en passende oplossingen voor ICT-producten. Jij bent de aangewezen persoon om het ICT-product op de juiste wijze in gebruik te nemen en de klant te adviseren en begeleiden bij het gebruik ervan. Na enkele jaren werkervaring kan je doorgroeien tot senior consultant.

  ICT projectleider

  Een doorgroeifunctie: soms snel, binnen een jaar. Soms pas na 4-5 jaar ervaring. Je bent verantwoordelijk (ook budgettair) voor ICT-projecten die je van begin tot eind aanstuurt en begeleidt. Jij maakt de projectplannen met daarin de planning voor de inzet van personeel, middelen en producten die op tijd moeten worden geleverd. Met jouw inhoudelijke ICT-kennis en goede communicatieve vaardigheden zorg jij ervoor dat het eindproduct perfect aansluit bij de wensen van de klant.

  Doorstuderen

  Na het voltooien van de opleiding kan je doorstuderen aan de universiteit. Met de Erasmus Universiteit hebben wij een samenwerkingsverband afgesloten. Het is mogelijk om een doorstroomminor in het vierde jaar te volgen, zodat je gelijk kunt starten met je master na het behalen van je hbo-getuigschrift.

  Huidige arbeidsmarkt

  Bron: landelijke cijfers HBO-Monitor 2014

  Locaties

  Waar ga je studeren?

  Museumpark

  Museumpark 40 3015 CX Rotterdam

  Niet op zoek naar deze opleiding?

  Kijk ook eens naar deze opties
  • Informatica voltijd

   Kun jij ook niet meer zonder internet, navigatie en pinautomaat? Volg de opleiding Informatica aan Hogeschool Rotterdam en help mee aan de ontwikkeling van de ICT.

  • Bedrijfskunde MER voltijd

   Ben jij een multitalent dat zowel in het bedrijfsleven als bij de (semi)overheid aan de slag wil kunnen, dan is de opleiding Bedrijfskunde MER iets voor jou.

  • Technische Bedrijfskunde voltijd

   Als technisch bedrijfskundige ben je breed opgeleid en veelzijdig inzetbaar. Een bedrijfskundige die werkt in een technische omgeving, het bedrijfsleven, de zakelijke dienstverlening of de industrie.

  We gebruiken cookies om de website te verbeteren.