Menu English

Technische Bedrijfskunde voltijd

 • Duur en startmoment

  4 jaar, september

 • Opleidingstype

  Voltijd Bachelor, ook beschikbaar in deeltijd

 • Taal

  Nederlands

Als technisch bedrijfskundige ben je breed opgeleid en veelzijdig inzetbaar. Een bedrijfskundige die werkt in een technische omgeving, het bedrijfsleven, de zakelijke dienstverlening of de industrie.

Het is jouw taak mensen in de organisatie aan te sturen en te motiveren en bedrijfsprocessen te optimaliseren. Communiceren, overleggen en projectmatig werken behoren tot je dagelijkse werkzaamheden. Je bent de aangewezen persoon om oplossingen, die zowel bedrijfskundig als technisch werken, te vinden voor problemen. Bovendien weet je alles over kostprijzen, productielogistiek, markteisen en organisatiekunde. Je wilt de markt voor een product verkennen? De kwaliteit van een productielijn binnen een fabriek verbeteren? Of het logistieke proces efficiënter maken? Dat kan als technisch bedrijfskundige. Technisch bedrijfskundig ingenieurs zijn allrounders en kunnen in alle sectoren van een bedrijf aan het werk: planning, inkoop, productie, verkoop en distributie. Het zijn probleemoplossers die werken op het snijvlak van economie, organisatie en techniek en in staat zijn veranderingen door te voeren. Op bepaalde punten ga je dieper in zonder het overzicht te verliezen.

Voorlichtingsactiviteiten

Bekijk het aanbod en meld je aan
Alles over de open dag van Technische Bedrijfskunde

Studie in Cijfers

studiekeuze123.nl/studie-in-cijfers
Laatste wijziging op 05-07-2023 Bekijk meer informatie over Studie in Cijfers
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde deze studie (17 opleidingen)

Toelichting van de opleiding

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees meer op studiekeuze123.nl/corona.

Arbeidsmarkt

1,5 jaar na afstuderen

2%

Werkloos

88%

Werk op niveau

Meekijken met onze studenten?

Volg onze studenten via Instagram

Opbouw

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Onderwijsvisie

Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

 • De kennisbasis van het beroep
 • Handelen in de beroepspraktijk
 • Je eigen professionele identiteit

Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

Het eerste jaar

De propedeuse bepaalt of jij geschikt bent voor het beroep. In het eerste studiejaar komen technische, economische en bedrijfskundige vakken aan de orde, waarbij de vakken vooral gericht zijn op het bedrijf intern. Daarnaast is er aandacht voor projectvaardigheden, communicatie, bedrijfsbezoeken en gastsprekers. Je studieloopbaancoach begeleidt en adviseert je voor het assessment dat aan het eind van het eerste jaar wordt afgenomen. De studie is veeleisend en vraagt een grote inzet. Om te slagen voor je propedeuse moet je het geleerde in praktijk kunnen brengen.

Na het eerste jaar

Het tweede jaar staat in het teken van het bedrijf en zijn snel veranderende omgeving. Je bouwt hier voort op de onderwerpen die zijn behandeld tijdens de propedeuse. Je werkt aan projecten waarbij veranderingen centraal staan. Het derde jaar begint met een stage. De minor, een half jaar onderwijs waarvan je zelf het onderwerp kunt kiezen, volg je in het vierde jaar. In de tweede helft van het laatste studiejaar werk je aan je afstudeeropdracht. Je onderzoekt zelfstandig een complex, bedrijfskundig probleem en toont in je scriptie en tijdens een afsluitend assessment aan te beschikken over alle beroepscompetenties. Met het hoge niveau van toetsing onderscheidt de opleiding zich van andere opleidingen Technische Bedrijfskunde in Nederland.

Keuze en begeleiding

Keuze

Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd (hogeschoolbrede) keuzevakken. Dit biedt de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

Begeleiding

Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

Studeren met een functiebeperking

Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

Stage lopen

In het 3e jaar van je opleiding loop je een half jaar stage om praktijkervaring op te doen.

Bekijk in onderstaand filmpje hoe Cars Breure zijn derdejaars stage bij Kenbri Fire Fighting ervaart.

Minors

In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. De onderstaande minors geven een beeld van het type minor dat je kunt verwachten.

Aan goede projectmanagers, programma-managers en projectleiders is veel behoefte in het bedrijfsleven. Goede projectleiders zijn daarom goedbetaalde, zelfstandige regelaars binnen organisaties. Projectleiders zijn resultaatgerichte, stressbestendige, goed gestructureerde, proactieve individuen die goed kunnen onderhandelen en communiceren, gevoel hebben voor de politieke context, goed kunnen inschatten en ook nog eens kunnen omgaan met geld. Bij programma-management gaat het meer om de context en het strategisch doel van een verandering in een bedrijf of omgeving. Denk daarbij bijvoorbeeld aan cultuurveranderingen, reorganisaties en ontwikkeling van gebieden zoals Rotterdam Centraal of woonwijken. Het is onze ambitie de vaardigheden en inzichten bij te brengen, om na de minor succesvol kleine projecten te leiden.

Would you like to develop your management and consultancy skills by working and studying together with students from other countries and from different fields of study? Would you like to learn how to analyse complex business problems, how to find innovative solutions, how to create acceptance and implement changes in companies or organizations? This minor offers you the opportunity to acquire this knowledge and develop these skills. It prepares you for a career as a consultant, change manager or service manager who can create added value for the customer in a global market.

 

Student van andere hogeschool?

Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.

Afstuderen

Theorie en vaardigheden die je in de jaren hebt opgebouwd komen samen in een strategisch adviesrapport waar een organisatie echt iets mee kan. De afstudeerperiode duurt 20 weken.

Internationale mogelijkheden

De opleiding bereidt je grondig voor op de internationale aspecten van je toekomstige beroep. Het curriculum bevat Engelstalige onderdelen waarin internationale thema's aan de orde komen. Voorbeelden hiervan zijn een Engelstalig project, een international classroom samen met buitenlandse studenten, excursies naar buitenlandse bedrijven, een semester aan een buitenlandse partnerinstelling studeren zonder daarbij studievertraging op te lopen, uitwisselingsweken en stage lopen of afstuderen in het buitenland.

Vakken

Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

Ben je geïnteresseerd in innovaties, samenwerken en onderzoek? Dan is er de mogelijkheid deel te nemen aan het Honoursprogramma.

In dit programma ontwikkel je  je als excellente innovatieve professional. Hierbij gaat het er niet om op een bepaald terrein de beste cijfers  te halen, maar meer om in samenwerking met andere  disciplines bepaalde producten of processen te ontwikkelen die vanuit je opleiding gezien innovatief zijn.

Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

Onderwijsvorm

Hoe is het onderwijs ingericht?
5 dagen les per week
20 uren zelfstudie per week
Legenda
Praktijk
Keuzeruimte
Theorie
Begeleiding

Praktijkvoorbeelden

Werken aan echte projecten uit de praktijk

Na je studie

Wat kun je doen na je opleiding?

Na je afstuderen

Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. Je kunt er ook voor kiezen om de titel Ingenieur (ing.) vóór je naam te zetten. 

Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

Beroepen

Als technisch bedrijfskundige kun je kiezen uit een rijke verzameling van functies en beroepen zoals bedrijfsleider, productieleider, inkoper, productieplanner, industrieel verkoper, accountmanager, commercieel manager, organisatieadviseur, beleidsmedewerker, projectleider, logistiek manager en kwaliteitsengineer.

Stelt marketingplannen op en zorgt voor de uitvoering van die plannen. Geeft leiding aan een marketingafdeling. Voorbeelden van werkzaamheden: instrueert en begeleidt marketingmedewerkers, vergroot de afzet van een product door marketingplannen op te stellen, geeft commerciële adviezen over nieuwe producten, maakt voorstellen voor reclamecampagnes en let op de behoeften van (mogelijke) afnemers en op de mogelijkheden die de markt biedt.

Adviseert over bedrijfsorganisatie (bijvoorbeeld over informatiestromen, personeelsstructuur en organisatiestructuur). Voorbeelden van werkzaamheden: instrueert en begeleidt personeel, begeleidt veranderingsprocessen, onderzoekt het reilen en zeilen van bedrijven in de praktijk, voert gesprekken met onder meer medewerkers, afdelingschefs en managementteams, schrijft rapporten en leest vakliteratuur.

Is eindverantwoordelijk voor de productieafdeling. De productiemanager is verantwoordelijk voor de realisatie van de afgesproken productiedoelstellingen in termen van planning, resultaat, kwaliteit en kosten. Bovendien draag je als productiemanager zorg voor een effectieve samenwerking tussen de productie, de technische dienst, de kwaliteitsdienst, de technologische dienst en de afdeling planning. Je hebt veelvuldig contact met inkoop, research & development, logistiek, customer service en financiën en onderhoudt contacten met strategische partners. Een goede productiemanager weet verschillende partijen te overtuigen om vernieuwingen door te voeren ten bate van de productie.

Huidige arbeidsmarkt

Bron: landelijke cijfers HBO-Monitor 2022 (publicatie mei 2023)

Locatie

Waar ga je studeren?

Niet op zoek naar deze opleiding?

Kijk ook eens naar deze opties
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen