Bedrijfskunde voltijd

Vierjarige bachelor in het Nederlands, start in september

Een goed idee is leuk, maar wie gaat er wat mee doen? Dat maakt Bedrijfskunde zo interessant. Je leert hoe je bedrijfsprocessen kunt verbeteren en hoe je mensen meekrijgt om jouw ideeën waar te maken.

Waarom worden onze producten zo laat afgeleverd? Waarom hebben de collega’s op die ene afdeling het zo slecht naar hun zin? Kunnen we duurzamer produceren? En waarom krijgen we de laatste tijd zo veel klachten over de hoogte van onze facturen? Met het analyseren en beantwoorden van dit soort vragen ga jij organisaties straks helpen. En die vragen ontstaan steeds sneller en vaker in onze continu veranderende en internationale werkwereld.

Met de opleiding Bedrijfskunde (voorheen Bedrijfskunde MER) heb jij straks geleerd om ingewikkelde vragen over bedrijfsprocessen vanuit alle belangrijke invalshoeken te bekijken en te verbinden. Jij begrijpt welke rol mensen, strategie, finance, wetgeving, technologie, informatie, marketing en economie daarin spelen. Je kunt dus met elke specialist op die vakgebieden samenwerken. Met jouw ‘helikopterview’ kun je anderen eenvoudig uitleggen wat er aan de hand is, maar weet je ook wat er moet gebeuren om een probleem op te lossen.

Let op! Deze opleiding heette voorheen Bedrijfskunde MER. 

Vraag de brochure aan

Brochure aanvragen

Geslacht
Woon je in het buitenland? Vraag dan de brochure(s) aan via e-mail.

Bedrijfskunde voltijd

  Studie in Cijfers

  studiekeuze123.nl/studie-in-cijfers Datum verschijning 16-05-2017 Bekijk meer informatie over Studie in Cijfers
  Deze opleiding
  Landelijk
  Group 4

  Arbeidsmarkt

  1,5 jaar na afstuderen

  5%

  Werkloos

  84%

  Werk op niveau

  Opbouw

  Hoe is de opleiding opgebouwd?

  Onderwijsvisie

  Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

  Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

  • De kennisbasis van het beroep
  • Handelen in de beroepspraktijk
  • Je eigen professionele identiteit

  Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

  In het begin van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. In het begin krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

  Indeling van het studiejaar

  Elk studiejaar bestaat uit vier blokken van tien weken. Elke week ben je of vier ochtenden of vier middagen op school. Het andere dagdeel maak je je huiswerk. Alle avonden en de hele vijfde dag ben je vrij en kun je bijvoorbeeld werken naast je studie. Tijdens die tien weken staan er hooguit twee of drie vakken centraal. Je ziet dus ook maar twee of drie docenten. Het voordeel daarvan is dat jij hen en zij jou persoonlijk leren kennen. Aan het eind van elk blok bereid je je intensief voor op het afsluitende toetsmoment: het assessment.

  Het eerste jaar

  In je eerste jaar maak je kennis met de kerndisciplines van Bedrijfskunde - management, economie en recht - en leer je hoe die met elkaar samenhangen. Je oefent zelf en in groepen met praktijkopdrachten en besteedt veel aandacht aan je communcatieve vaardigheden in de Nederlandse en Engelse taal.

  Na het eerste jaar

  In je tweede jaar keren alle vakken uit je eerste jaar terug, maar met verdieping. Als het eerste jaar de start-up was, dan staan nu de groeifases van een bedrijf centraal. In het derde jaar ga je een half jaar stage lopen, al dan niet in het buitenland, en werk je aan enkele grote interdisciplinaire projecten. In je laatste jaar specialiseer je jezelf via een minor. Je doet onderzoek naar een concreet probleem van een organisatie en doet een voorstel voor procesoptimalisatie.

  Toetsing

  Het bijzondere van Bedrijfskunde van de Business School van Hogeschool Rotterdam is dat we willen dat jij straks ‘werkt’. Dat betekent niet alleen dat jij je studie met succes afrondt en een uitdagende baan vindt, maar ook dat er dan iets gebeurt met jouw ideeën. Want je krijgt na je studie geen baan omdat je multiple-choice vragen kunt beantwoorden of een essay kunt schrijven. Het gaat er om of je je leidinggevende en collega’s mee kunt krijgen bij de uitvoering van jouw goede adviezen. En dat moet je veel en echt oefenen.

  Assessments

  Daarom toetsen wij alles en alleen met ‘assessments’: rollenspellen met professionele acteurs waarin je jouw geleerde kennis en vaardigheden live moet toepassen in concrete cases. Zo leer je in vier jaar overtuigen, incasseren, reageren, aanpassen en improviseren. We hebben zelfs onze leslokalen ingericht als directie- en vergaderkamers en verwachten bijvoorbeeld ook dat je passend gekleed aan zo’n assessment deelneemt. Zo’n assessment is natuurlijk spannend, maar altijd veilig. En bijzonder waardevol. Want jouw toekomstige werkgever maakt straks kennis met iemand die niet alleen verstand heeft van bedrijfsprocessen maar zich ook professioneel gedraagt en zaken voor elkaar kan krijgen. Dat geeft jou een voorsprong.

  Keuze en ondersteuning

  Keuze

  Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

  Ondersteuning

  Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

  Studeren met een functiebeperking

  Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

  Stage lopen

  In de eerste twee jaar van je studie loop je korte stages van twee weken. In het derde jaar loop je een half studiejaar stage. De stage omvat vaak een meervoudige opdracht met uitvoerende componenten.

  Bekijk in onderstaand filmpje hoe Pirmin Blaak zijn stage bij Atomic Energy Drink ervaart.

  Minors

  In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting.

  Bekijk de minors

  Student van een andere hogeschool?

  Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.

  Afstuderen

  Het laatste half jaar van de opleiding besteed je aan je afstudeeropdracht. Je gaat daarvoor op afstudeerstage bij een bedrijf of organisatie.

  Bachelorscripties

  Bekijk hieronder de laatste bachelorscripties voor een indruk van afstudeeronderwerpen.

  Internationale mogelijkheden

  Bij Bedrijfskunde is internationalisering een belangrijk onderdeel van de opleiding. Rotterdam is een wereldstad die mondiaal steeds meer op de kaart wordt gezet. Je kunt op verschillende manieren een extra dimensie aan je opleiding toevoegen: uitwisselingsweken met buitenlandse partnerinstellingen, studiereizen en stage lopen of afstuderen in het buitenland. Een studieperiode of stage in het buitenland vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en is bovendien een unieke kans om met mensen in een andere omgeving te werken of studeren.

  Bekijk de film over de internationale mogelijkheden.

  Vakken

  Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

  Ben je gemotiveerd om uit te groeien tot excellente beroepsbeoefenaar, wil je meer energie in je studie steken en een plus op je cv zetten, dan biedt de opleiding Bedrijfskunde een honoursprogramma voor je aan.

  Als je het honoursprogramma succesvol hebt gevolgd en afsluit aan het einde van je vierde jaar, krijg je een honours degree bij je diploma en de aantekening 'excellente professional'.

  Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

   

  Ben je gemotiveerd om uit te groeien tot excellente beroepsbeoefenaar, wil je meer energie in je studie steken en een plus op je cv zetten, dan biedt de opleiding Bedrijfskunde een honoursprogramma voor je aan.

  Als je het honoursprogramma succesvol hebt gevolgd en afsluit aan het einde van je vierde jaar, krijg je een honours degree bij je diploma en de aantekening 'excellente professional'.

  Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

   

  Onderwijsvorm

  Hoe is het onderwijs ingericht?
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  4 dagen les per week
  25 uren zelfstudie per week
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  4 dagen les per week
  25 uren zelfstudie per week
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  Legenda
  Praktijk
  Keuzeruimte
  Theorie
  Begeleiding

  Na je studie

  Wat kun je doen na de opleiding?

  Na je afstuderen

  Gefeliciteerd! Je hebt je getuigschrift van de opleiding Bedrijfskunde gehaald. Welke titel je daarbij mag voeren is binnenkort bekend. 

  Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

  Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

  Beroepen

  Bedrijfskundigen groeien vaak door naar functies als manager, procesveranderaar of consultant. Bijvoorbeeld in het internationale bedrijfsleven of in de zakelijke dienstverlening, maar ook bij de overheid of een maatschappelijke organisatie. Of ze beginnen zelf een start-up. Je solide bedrijfskunde basis kun je gebruiken binnen diverse (dienstverlenende) organisaties:

  • (Internationale) bedrijfsleven;
  • Financiële en juridische zakelijke dienstverlening;
  • Overheid;
  • Maatschappelijke ondernemingen;
  • de nieuwe ondernemingen.

  Voorbeelden van functies van afgestudeerden van de opleiding zijn:

  • Accountmanager (bij bank- en verzekeringswezen);
  • Beleidsmedewerker bij overheden;
  • Consultant;
  • Finance manager;
  • Operational manager;
  • Controller;
  • Auditor van processen en kwaliteitssystemen (ISO, INK);
  • Juridisch medewerker;
  • Projectleider;
  • Subsidieadviseur;
  • Ondernemer;
  • Bank- en verzekeringsspecialist.

  Kortom, een scala van mogelijkheden waarmee jij het geleerde in de praktijk kan brengen.

  Doorstuderen

  De opleiding heeft een samenwerkingsverband met de Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit). We bieden je de mogelijkheid om in één collegejaar zowel het premaster programma af te ronden als je hbo-bachelor te behalen. Dit betekent dat je daarna gelijk kunt deelnemen aan één van de 12 verschillende bedrijfskundige masters op de RSM; dit levert een volledig collegejaar voordeel op ten opzichte van reguliere HR-studenten.

  Huidige arbeidsmarkt

  Bron: landelijke cijfers HBO-Monitor 2017

  Locatie

  Waar ga je studeren?

  Niet op zoek naar deze opleiding?

  Kijk ook eens naar deze opties

  We gebruiken cookies om de website te verbeteren.