Opbouw
Hoe is de opleiding opgebouwd?Onderwijsvisie
Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.
Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:
- De kennisbasis van het beroep
- Handelen in de beroepspraktijk
- Je eigen professionele identiteit
Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden.
Leren door toepassing
Binnen het onderwijs neem je deel aan verschillende onderwijswerkvormen. Hiermee verwerf je een theoretische basis, leer je methodisch werken en train je vaardigheden. Je werkt regelmatig nauw samen met medestudenten. Leuk en leerzaam om ook in de “keuken” van andere bedrijven te kunnen kijken en een netwerk op te bouwen.
Het eerste jaar
De opleiding bestaat uit 8 modules van een half jaar. De modules zijn gebaseerd op actuele thema’s uit de beroepspraktijk van technisch bedrijfskundigen. Van elk thema is beschreven wat je aan het einde geleerd moet hebben (leeruitkomsten). Een belangrijk onderdeel binnen een module van een half jaar is de opdracht die je uitvoert binnen je eigen organisatie. Daarbij ga je een praktijkvraagstuk oplossen dat relevant is voor jou en je werkgever.
In het eerste jaar doorloop je twee blokken.
In het eerste blok ga je een proces verbeteren in je eigen bedrijf. Hierbij begeleiden we je vanuit school hoe je dit aanpakt en organiseert. Tevens organiseren we colleges over de toe te passen theorie en vaardigheidstrainingen betreffende vaardigheden die je hierbij nodig hebt.
In het tweede blok maakt de student een herontwerp van een bedrijfsproces waarbij specifiek gekeken wordt hoe technologie in te zetten met het doel om beter de strategische, tactische en operationele doelen van het bedrijf te realiseren.
Na het eerste jaar
Het tweede en derde jaar zijn op dezelfde manier opgebouwd als in het eerste jaar. De onderwerpen van de themablokken zijn:
- Technology management
- Operational Excellence
- Supply chain management & Sourcing
- Life cycle management (wordt wellicht ander alternatief aangeboden).
Jaar vier bestaat uit een keuzeblok en het afstudeerproject.
Toetsing
Aan het einde van het blok lever je een portfolio in met daarin de producten die je hebt gemaakt, aan de hand waarvan je kunt aantonen dat je de leeruitkomsten van dit blok hebt behaald. In een gesprek met meerdere assessoren worden je portfolio en de leerresultaten besproken en beoordeeld.
Werk en studie
Bij deze opleiding stellen we eisen aan je werkervaring en/of werksituatie. De exacte eisen vind je onder de toelatingsvoorwaarden.
Keuze en begeleiding
Keuze
Aan een deel van je opleiding kun je je eigen invulling geven. Via een minor in de laatste fase van je studie kun je bij de meeste deeltijdopleidingen kiezen voor een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Met de praktijkopdrachten, die je in elk blok verwerft en uitvoert, geef je ook kleur aan je eigen opleiding.
Begeleiding
Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je ook een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt.
Na je studie
Wat kun je doen na de opleiding?Na je afstuderen
Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. Je kunt er ook voor kiezen om de titel Ingenieur (ing.) vóór je naam te zetten.
Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.
Beroepen
Als technisch bedrijfskundige kun je kiezen uit een rijke verzameling van functies en beroepen zoals bedrijfsleider, productieleider, inkoper, productieplanner, industrieel verkoper, accountmanager, commercieel manager, organisatieadviseur, beleidsmedewerker, projectleider, logistiek manager en kwaliteitsengineer.
Stelt marketingplannen op en zorgt voor de uitvoering van die plannen. Geeft leiding aan een marketingafdeling. Voorbeelden van werkzaamheden: instrueert en begeleidt marketingmedewerkers, vergroot de afzet van een product door marketingplannen op te stellen, geeft commerciële adviezen over nieuwe producten, maakt voorstellen voor reclamecampagnes en let op de behoeften van (mogelijke) afnemers en op de mogelijkheden die de markt biedt.
Adviseert over bedrijfsorganisatie (bijvoorbeeld over informatiestromen, personeelsstructuur en organisatiestructuur). Voorbeelden van werkzaamheden: instrueert en begeleidt personeel, begeleidt veranderingsprocessen, onderzoekt het reilen en zeilen van bedrijven in de praktijk, voert gesprekken met onder meer medewerkers, afdelingschefs en managementteams, schrijft rapporten en leest vakliteratuur.
Is eindverantwoordelijk voor de productieafdeling. De productiemanager is verantwoordelijk voor de realisatie van de afgesproken productiedoelstellingen in termen van planning, resultaat, kwaliteit en kosten. Bovendien draag je als productiemanager zorg voor een effectieve samenwerking tussen de productie, de technische dienst, de kwaliteitsdienst, de technologische dienst en de afdeling planning. Je hebt veelvuldig contact met inkoop, research & development, logistiek, customer service en financiën en onderhoudt contacten met strategische partners. Een goede productiemanager weet verschillende partijen te overtuigen om vernieuwingen door te voeren ten bate van de productie.