Ga direct naar de content

Informatica voltijd

Vierjarige bachelor in het Nederlands, start in september

Als informaticus ben je in staat complexe ICT-systemen te analyseren, ontwerpen, realiseren en implementeren, waarbij je rekening houdt met de wensen van de opdrachtgever of gebruiker van het systeem.

ICT is overal om ons heen te vinden. Jij bent als informaticus de specialist in het maken van grote en complexe informatiesystemen die snel, efficiënt en veilig werken. Zo kun je denken aan het ontwikkelen van een webshop (bijv. Bol.com of Zalando), of het maken van een app (bijvoorbeeld Appie of Facebook), maar ook aan het analyseren van grote hoeveelheden data van social media (bijvoorbeeld analyseren van Tweets). Bij het ontwikkelen van deze systemen kom je in aanraking met verschillende programmeertalen als: JavaScript, HTML5, CSS3, Java (Object georiënteerd programmeren). Vanaf het tweede jaar mag je zelf kiezen welke programmeertaal je wil gebruiken. Naast het programmeren en ontwikkelen van verschillende toepassingen leer je ook samenwerken met medestudenten of met studenten van andere opleidingen.

Na het volgen van de opleiding Informatica kun je aan de slag als bijvoorbeeld programmeur, applicatieontwikkelaar, ICT-consultant, projectleider ICT of softwarearchitect. Ben jij geïnteresseerd in nieuwe technologische ontwikkelingen, nieuwsgierig, een beetje eigenzinnig en een doorzetter dan is de opleiding Informatica iets voor jou.

Vraag de brochure aan

Brochure aanvragen

Woon je in het buitenland? Vraag dan de brochure(s) aan via e-mail.

Informatica voltijd

  Meer brochures toevoegen (max 5)

  Studie in Cijfers

  Meer info: studiekeuze123.nl Publicatiedatum 21-05-2015 Meer info
  Deze opleiding
  Landelijk gemiddelde
  student tevredenheid
  Deze opleiding 3.6
  Landelijk gemiddelde 3.8
  aantal eerstejaars
  Deze opleiding 187
  Landelijk gemiddelde 133
  ervaren contacttijd eerstejaars
  Deze opleiding 12-18
  Landelijk gemiddelde 12-18
  doorstroom naar tweede jaar
  Deze opleiding 51%
  Landelijk gemiddelde 58%
  diploma binnen 5 jaar
  Deze opleiding 40%
  Landelijk gemiddelde 47%
  doorstuderen
  Deze opleiding 8%
  Landelijk gemiddelde 9%
  landelijk gemiddelde arbeidsmarkt
  Landelijk gemiddelde 85%

  Opbouw

  Hoe is de opleiding opgebouwd?
  Leerlijnen

  Om onze Rotterdamse praktijkgerichte aanpak en jouw talentontwikkeling te vertalen naar het onderwijs hanteert Hogeschool Rotterdam drie leerlijnen: kennisgestuurd, praktijkgestuurd en studentgestuurd onderwijs.

  Aan het begin ontwikkel je vooral je kennis. Dat gebeurt in hoor- en werkcolleges, practica en trainingen. Je krijgt opdrachten om die kennis toe te passen in vraagstukken uit je beroep. Die pak je zelfstandig of samen met andere studenten aan.

  Later ga je meer en meer de praktijk in. Altijd met begeleiding van je persoonlijke coach. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, bijvoorbeeld in projecten, waar mogelijk voor een 'echte' opdrachtgever. Daarnaast stel je voor een deel je eigen opleiding samen door middel van keuzevakken, je stageplaats(en), een minor en je afstudeeropdracht of -onderzoek in het laatste jaar.

  Elke opleiding vult de leerlijnen op haar eigen manier in, zodat het onderwijs goed aansluit op jouw situatie en achtergrond én op de beroepen waarvoor je opgeleid wordt. Door deze combinatie van leerlijnen zijn onze opleidingen niet alleen uniek, maar ook echt Rotterdams.

  Het eerste jaar

  In het eerste jaar oriënteer je je op het vakgebied en wordt de basis gelegd voor de rest van de studie. Thema's die je tijdens het eerste jaar kunt verwachten zijn webdevelopment, gamedevelopment, data rondom social media en mobile. Je krijgt rondom de thema's theorielessen en een project. Bij webdevelopment ga je in teamverband een website maken en in de andere kwartalen maak je een game, analyseer je gegevens van social media en maak je als team een applicatie voor een mobiele telefoon.

  Na het eerste jaar

  In het tweede jaar begint de hoofdfase van je opleiding. Je gaat dieper in op de stof, zowel theoretisch als praktisch. Samen met studenten van andere opleidingen werk je aan innovatieve projecten. Dit zijn vaak projecten waarbij bedrijven uit Rotterdam betrokken zijn. In het derde jaar ga je op stage en ga je je verdiepen op het gebied van software engineering, software management en data science. In het vierde jaar kies je een minor en ga je afstuderen.

  Keuze en begeleiding

  Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Hogeschool Rotterdam biedt hiervoor zowel vóór als tijdens de opleiding mogelijkheden.

  Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

  Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Zo helpen we je om jezelf te overtreffen en het beste uit jezelf te halen. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

  Stage lopen

  Je krijgt de gelegenheid werkervaring op te doen tijdens een stage in het derde jaar. Vijf maanden werk je bij een bedrijf om in praktijk te brengen wat je tot nu toe hebt geleerd.

  Bekijk in onderstaand filmpje hoe Wouter Lemcke zijn derdejaars stage bij het internetbedrijf Coolblue ervaart.

  Minors

  In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. De onderstaande minors geven een beeld van het type minor dat je kunt verwachten.

  Big Data

  De opslag van data/gegevens groeien explosief bij zowel bedrijven als de overheid. Met de groei van de hoeveelheden data ontstaan mogelijkheden voor nieuwe toepassingen. We zien steeds vaker applicaties ontstaan waarbij deze data als basis dienen. Het verzamelen, opslaan en toegankelijk maken van de groeiende hoeveelheid gegevens brengt diverse uitdagingen met zich mee op het gebied van data management en database architecturen. Daarnaast zijn er ook uitdagingen bij het ontwerpen en implementeren van nieuwe applicaties. In de minor 'Big Data/Open Data' verkrijg je kennis en inzicht hoe om te gaan met de groeiende hoeveelheid data. Bovendien leer je hoe je die data kunt benutten bij het ontwikkelen van nieuwe applicaties.

  Honours Program

  Ambitieuze en talentvolle studenten kunnen een Honoursprogramma volgen waarin ze zich kunnen ontwikkelen tot een excellente professional. In het programma staan uitdagende multidisciplinaire opdrachten uit de Rotterdams beroepspraktijk centraal. Deze opdrachten worden ondergebracht in een aantal zogenoemde Innovation labs. De studenten worden begeleid in een multidisciplinair team van docenten.

  Smart & Mobile

  In de minor Smart & Mobile gaan we aan de slag met mobile computing en sensordata. De enorme toename van (mobiele) genetwerkte apparaten van de laatste jaren laat ons opnieuw nadenken over applicaties en hoe we deze applicaties gebruiken. De nieuwste vormen van gedistribueerde rekenkracht en sensoren in apparaten kunnen gebruikt worden om complexe zelflerende systemen te ontwikkelen die ons niet alleen informatie geven over wat er in de wereld om ons heen gebeurt, maar deze informatie ook kunnen analyseren om beslissingen voor ons te nemen. In deze minor creëren en experimenteren de studenten vanuit een concrete gebruikerscontext met vernieuwende soft- en hardware waarbij we zullen proberen aan te sluiten bij de laatste technologische trends. Onderwerpen waar we zeker mee bezig willen zijn: mens-computer-interactie, cloud computing, sensor technologie, prototyping, cloud technology, omgang met responsiveness, mobile apps, nieuwe mobiele devices (zoals brillen en horloges), zelfrijdende auto'.

  Student van andere hogeschool?

  Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.

  Afstuderen

  Vaak kom je er tijdens je afstudeerstage in het vierde jaar achter wat je na je studie wil doen. Als zelfstandig consultant of toch liever op de IT-afdeling van een multinational?

  Internationale mogelijkheden

  Als je een internationale carrière ambieert, dan bereidt de opleiding je hier ook op voor! In overleg met de opleiding kun je een deel van de opleiding in het buitenland doorbrengen, bijvoorbeeld tijdens je stageperiode.

  Vakken

  Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

  Honoursprogramma

  Heb het lef om ambitieus te zijn!

  Voor proactieve, nieuwsgierige, creatieve studenten is er het Honoursprogramma. De kans om tijdens je studie samen met gemotiveerde studenten te werken aan uitdagende opdrachten en jezelf te onderscheiden.

  Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

  Onderwijsvorm

  Hoe is het onderwijs ingericht?
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  5 dagen school per week
  20 uren zelfstudie per week
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  Legenda
  Praktijk
  Keuzeruimte
  Theorie
  Begeleiding

  Na je studie

  Wat kun je doen na je opleiding?
  Na je afstuderen

  Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. Je kunt er ook voor kiezen om de titel Ingenieur (ing.) vóór je naam te zetten. 

  Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

  Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

  Beroepen

  Met een opleiding Informatica kun je aan de slag in de ICT-branche of in een branche waar intensief gebruik wordt gemaakt van software. Beroepen die passen bij de opleiding zijn bijvoorbeeld software engineer, webprogrammeur, systeemontwerper of ICT-projectleider.

  Software engineer

  De software engineer of programmeur ontwerpt en bouwt software op basis van het technisch ontwerp. Soms stelt de software engineer ook de programmaspecificaties en de applicatiestructuur op in samenwerking met een technisch ontwerper. De software engineer voert ook programmatesten uit, onderhoudt en optimaliseert de prestatiekenmerken van software. Deze functie komt in de meeste ICT-organisaties voor.

  Systeemanalist

  Als systeemanalist ben je verantwoordelijk voor het analyseren van een systeem. Vervolgens kom je met een voorstel voor een ontwerp. Je schrijft verbetervoorstellen voor aanpassingen aan systemen en bereidt deze ook voor. Jij begeleidt processen, ICT projecten en hardware. Ook leg je dit vast in documenten.

  Webprogrammeur

  Een webprogrammeur is iemand die de technische kant van complexe websites verzorgt. De webprogrammeur ontwikkelt het back-end en zorgt voor de koppeling tussen het back-end en het front-end. Een webprogrammeur is dus voornamelijk met de technische kant van de website bezig.

  Huidige arbeidsmarkt

  Bron: landelijke cijfers HBO-Monitor 2014

  Locaties

  Waar ga je studeren?

  Wijnhaven 107

  Wijnhaven 107 3011 WN Rotterdam

  Niet op zoek naar deze opleiding?

  Kijk ook eens naar deze opties
  • Business IT & Management voltijd

   Houd je er van om oplossingen te bedenken voor ICT-problemen? Dan is de opleiding Business IT & Management van Hogeschool Rotterdam iets voor jou.

  • Technische Informatica voltijd

   Je beheerst de techniek van computers tot in de puntjes. En dankzij jouw kennis van wiskunde en programmeren ben je in staat om moeilijke problemen op te lossen op het snijpunt van hard- en software.

  • Creative Media and Game Technologies voltijd

   Wil jij games en apps ontwikkelen? Ben jij een techneut én creatief? Ga dan Creative Media and Game Technologies studeren aan Hogeschool Rotterdam.

  We gebruiken cookies om de website te verbeteren.